Aantal inbraken in Beveren flink gedaald
BEVEREN. Het aantal inbraken in Beveren ligt dit jaar 36 procent lager in vergelijking met vorig jaar, gemeten tussen januari en november. In de eerste helft noteerde de Beverse politie zelfs tot 70 procent minder inbraken. Daarmee gaat Beveren in tegen de nationaal stijgende trend, die volgens de politie te verklaren is door een aantal langdurige wegenwerken en de inspanningen van de politie en inwoners.
De politie van Beveren had goed nieuws te melden: het aantal inbraken lag tussen januari en november 2012 36 procent lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de eerste helft van 2012 lag het aantal inbraken zelfs tot 70 procent lager. Tot eind oktober noteerde de politie in totaal 170 inbraken, waarvan 126 effectieve en 44 pogingen. Eind oktober lag dat met 267 inbraken, waarvan 172 effectieve en 95 pogingen, een flink stuk hoger. De politie wijt die daling deels aan een aantal langdurige wegenwerken. "Belangrijke invalswegen van de E17 en de E34 kenden een moeilijke doortocht, wat het ook voor inbrekers moeilijk maakt om zich snel uit de voeten te maken.", klinkt het. "Toch verklaren deze wegenwerken maar een deel van de daling. Ook tegenover 2010 viel er immers een daling met 22 procent te noteren. De inspanningen van de lokale politie en de inwoners zelf lijken dus wel degelijk hun vruchten af te werpen."
De goede cijfers zijn voor de politie geen reden tot euforie want iedere inbraak is er een te veel. Zeker in november, waarin elk jaar het aantal inbraken sterk stijgt. "De overschakeling naar het winteruur maakt het voor dieven mogelijk om al in de vooravond, nog voor de mensen thuis zijn van het werk of kinderen ophalen, toe te slaan. Het is trouwens een nationale tendens dat het zwaartepunt van het plegen van inbraken verschuift van de nacht naar de (voor)avond en zelfs overdag.", weet de Beverse politie. Met het inzetten van extra interventieploegen in zowel gestreepte als anonieme voertuigen, wijk- en wegcontroles probeert de politie inbrekers aan te pakken. "Binnenkort worden twee interventievoertuigen uitgerust met camera’s die nummerplaten kunnen herkennen. Die moeten de controleacties op het terrein nog efficiënter helpen verlopen.", luidt het.
ook burgers leveren inspanningen
Uit de cijfers blijkt ook dat inbrekers in gemiddeld 35 procent van de gevallen niet binnen geraken. Dat is te danken aan de preventiemaatregelen die mensen nemen om hun woning te beschermen.
Daarom informeert de politie op regelmatige basis over inbraakpreventie, plaatst ze tips op haar website en in het infoblad van de gemeente.
Wie gratis preventieadvies krijgt, kan een afspraak maken bij de politie. Wie investeert in diefstalpreventie kan bovendien aanspraak maken op een premie van 25 procent van de aankoop-installatiekosten (BTW exclusief), met een maximum van 550 euro per particuliere woning. Deze komt bovenop de 730 euro belastingvermindering voor de beveiliging van woningen tegen inbraak en brand. (mb)