Frituristen kopen samen snacks aan

KASTEL. De prijsstijgingen van frituursnacks lokken reactie uit bij frituuruitbaters in het hele land. Chris Verschueren, van Traiteur Chris uit Hamme, heeft nu het initiatief genomen om een groepsaankoop te organiseren voor frituuruitbaters. Hij wil hiermee voorkomen dat de verkoopprijzen blijven stijgen. Frituuruitbaters en verdelers reageren positief op het initiatief. Fabrikanten zijn er minder gelukkig mee. 

De goedgeluimde traiteur-frituuruitbater uit de Hamse deelgemeente Kastel vindt het erg dat een bezoek aan de frituur voor minder begoede gezinnen stilaan te duur aan het worden is. Vandaar hij een groepsaankoop organiseert. Het initiatief is opmerkelijk want eerder praatten horeca-uitbaters weinig met elkaar over prijzen of groepsaankopen, wat fabrikanten en leveranciers volgens Verschueren vrij spel gaf. "De reacties van frituristen zijn heel positief en ik blijf telefoons krijgen van uitbaters uit heel Vlaanderen die mee in dit verhaal willen stappen.", zegt Chris Verschueren. 

Ondanks de positieve respons van collega-frituuruitbaters maakt Verschueren zich geen illusies. "Ik moet echter wel reëel blijven over het feit dat we als frituuruitbaters de prijzen niet naar beneden kunnen halen. Onze doelstelling is dan wel duidelijk te beletten dat we steeds mee omhoog moeten met onze prijzen in de frituur. Dit kan enkel door offertes te versturen naar alle verdelers en deze dan contractueel vast te leggen voor bepaalde termijn. Voor het einde van elke termijn zal terug hetzelfde gedaan worden, zodat we telkens van een haalbare prijs verzekerd zijn.", aldus Verschueren.

Verrassend genoeg zijn de frituuruitbaters niet de enigen die de prijsstijgingen een halt willen toeroepen. Ook verdelers reageren positief op het initiatief "omdat de fabrikanten geen oren hebben naar hun klachten over de blijvende prijsstijgingen".

Verschueren benadrukt dat het niet de bedoeling is om leveranciers aan te vallen maar de frituurcultuur is een Belgische aangelegenheid die in ere moet gehouden worden. "Een frituurbezoek is een sociaal gebeuren waar alle lagen van de bevolking gewoon naast elkaar staat aan te schuiven en ondertussen een praatje maakt ongeacht hun afkomst of status. Met de blijvende prijstijgingen van de snacks loopt het helemaal de verkeerde richting uit met deze Belgische traditie. Een bezoek aan de frituur moet voor iedereen betaalbaar blijven.", besluit Verschueren. (mb)

 

Lees ook:

Groepsaankoop groene energie succesvol in Stekene

STEKENE.  Met meer dan 520 inschrijvingen is de groepsaankoop van 100 procent groene elektriciteit en aardgas een succes in Stekene. Daarmee eindigt Stekene op de 39ste plaats van alle Oost-Vlaamse...

IZEN en Belfius starten groepsaankoop zonnepanelen

REGION. IZEN Energy Systems, één van de winnaars van de groepsaankoop van de provincie Antwerpen, start samen met Belfius, een groepsaankoop voor zonnepanelen in het Waasland. Beide bedrijven noemen de...

Samen groene stroom kopen

SINT-GILLIS-WAAS. Het Oost-Vlaamse provinciebestuur organiseert opnieuw een groepsaankoop van 100% groene stroom. Ruim 63 gemeenten, waaronder Sint-Gillis-Waas en Stekene, ondersteunen het...