Actiegroepen vragen stopzetten vernietiging erfgoed na nieuwe afbraak historische hoeve
DOEL. Vorige week werd, in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij, in de Nieuw Arenbergpolder een hoeve afgebroken. Ook in Kallo ging een oude hoeven tegen de vlakte. Doel 2020 en de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder (EGD&P) reageren zwaar teleurgesteld en schreven een gezamenlijk schrijven naar de lijsttrekkers van de verschillende politieke partijen in Beveren.
In hun brief noemen de actiegroepen de afbraken cynisch omdat ze gebeurden terwijl er nog een erfgoedstudie loopt. "De 230.000 euro dure erfgoedstudie heeft als doel een nieuw erfgoedbeleid voor de polders uit te stippelen. Maar wat voor nut heeft dit als het erfgoed wordt gesloopt vooraleer de studie nog maar is afgerond?", schrijven de actiegroepen. "De Vlaamse Landmaatschappij volgt het scenario dat ook door de Maatschappij LSO wordt toegepast. Bewoning wordt in volstrekt bewoonbare woningen niet langer toegelaten, vervolgens worden de woningen systematisch leeggeroofd en gevandaliseerd. Op basis daarvan wordt door een architectenbureau een verslag opgemaakt dat afbraak adviseert. Daarmee wordt een sloopaanvraag ingediend bij de stedenbouwkundige ambtenaar in Gent die ook steeds een sloopvergunning aflevert. Op deze manier wordt momenteel in de polders van Kieldrecht, Verrebroek, Kallo een zelfde verrottingspolitiek gevoerd zoals men jarenlang in Doel heeft toegepast. Huizen en hoeves die nog perfect bewoonbaar zijn staan te vervallen, worden afgebroken."
Dat de gemeente Beveren tegen deze, en reeds eerdere uitgevoerde, afbraken niets heeft ondernomen, kan op weinig begrip rekenen. Tot slot vragen Doel 2020 en de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder de Beverse politici om na de verkiezingen een einde te maken aan het verrottingsbeleid en afbraken in de polders. (mb)