Derde Generatie in beroep tegen vonnis vrederechter
KIELDRECHT. Woendagochtend heeft de vrederechter beslist dat de jongeren van de Derde Generatie die vijf huizen bezetten in de Oud Arenbergpolder te Kieldrecht moeten vertrekken. Dat moet uiterlijk acht dagen na betekening van het vonnis. Een vraag tot heropening van de debatten werd door de vrederechter afgewezen. De heropening was gevraagd nadat de directeur van de MLSO op televisie had verklaard dat hij de panden wil afbreken. De advocaat van de MLSO had eerder op de rechtbank verklaard dat de MLSO de panden in de Oud Arenberg wil beveiligen.
Na overleg met hun advocaten hebben de jongeren van de Derde Generatie beslist om hoger beroep aan te tekenen. Daar zijn voldoende argumenten voor. De raadslieden van de Derde Generatie hebben de hoop uitgedrukt dat de Maatschappij in afwachting van hoger beroep niet overgaat tot uitdrijving. "Strikt genomen kan dat want het vonnis van het vredegerecht is uitvoerbaar. Maar het zou wel bijzonder grof zijn mocht de Maatschappij de uitspraak van het hoger beroep niet willen afwachten.", klinkt het. "De Maatschappij heeft de huizen voor niets nodig. De jongeren zijn er intussen gedomicilieerd, betalen nutsvoorzieningen en huur en hebben de huizen ook opgeknapt. Bij leegstand valt oprecht te vrezen dat ze net als de andere leegstaande eigendommen van de Maatschappij ten prooi vallen aan diefstal en vandalisme."
De Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) had tegen de bezetting van de vijf huizen van de Derde Generatie een vordering aanhangig gemaakt bij de Vrederechter van Beveren, waarop die besliste dat de jongeren moeten vertrekken. "De Vrederechter stelt in de beoordeling ten gronde dat er geen probleem is met de eigendomstitel van de MLSO vermits haar bevoegdheden ruim genoeg zijn en de aankoop van deze woningen overeenstemt met haar statuut en opdracht. Bovendien houdt het optreden van de MLSO tegen deze krakers geen rechtsmisbruik in.", laat de Maatschappij Linkerscheldeoever weten.
"Door de huizen te bezetten, stelde de Derde Generatie de Maatschappij Linkerscheldeoever voor een voldongen feit. Deze feitelijke toestand kan geen rechtsgrond zijn om het goed te gebruiken tegen de wil van de eigenaar", aldus de Vrederechter. De Vrederechter besliste om de Maatschappij Linkerscheldeoever de toestemming te geven om het pand te ontruimen acht dagen na de betekening van het vonnis van 21 augustus. De Maatschappij Linkerscheldeoever laat weten dat de Derde Generatie de kosten van het geding en de rechtsplegingsvergoedingen zal moeten ophoesten. Verder zegt de maatschappij "het nodige te doen om de betekeningen te laten plaatsvinden". (mb)