KLJ bouwt Kruibeekse Poort
KRUIBEKE. Ruim twee jaar nadat het KLJ-lokaal aan de Broekdam-Noord afbrandde gaat de VZW KLJ Lokaal Kruibeke een gloednieuw buurtontmoetingscentrum bouwen. Dat centrum zal 'De Kruibeekse Poort' heten en komt in het buffergebied van het gecontroleerd overstromingsgebied. De werken starten na het bouwverlof.
In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 maart 2010 brandde het KLJ-lokaal aan de Broekdam-Noord af. Op vraag van KLJ Kruibeke richtten enkele vrijwilligers - voornamelijk oud KLJ-leiding een VZW op die een nieuw KLJ-lokaal moest bouwen. Later werd beslist om ook vergaderruimte voor andere verenigingen te voorzien. Zo ontstond de idee om een buurtontmoetingscentrum te bouwen. Nu willen de initiatiefnemers ook aandacht besteden aan de polder als erfgoed en natuurgebied, het platteland. Het buurtcentrum zal ook als uitvalsbasis dienen voor toeristische activiteiten. Daar heeft de ligging in het buffergebied van het gecontroleerd overstromingsgebied heel wat mee te maken. "We willen het buurtontmoetingscentrum een creatieve invulling geven. Een interactief parcours, een picknicktafel, een artwall en 'iets' met het Kruibeekse dialect.", klinkt het enthousiast. "Toerisme Waasland is bereid om de fietsroute nr 49 van het fietspadennetwerk Oost Vlaanderen, die vertrekt en eindigt aan het Kruibeekse Scheldeveer, te verleggen en af te leiden via de toegangsweg tot voorbij het buurtontmoetingscentrum. Hierdoor wordt er een fysieke verbinding gecreëerd tussen de Kruibeekse polder met zijn gecontroleerd overstromingsgebied, het buurtontmoetingscentrum en de dorpskern." Infoborden vormen de laatste link tussen het Kruibeekse dialect en informatie over de fauna en flora in de regio.
De grond waarop het nieuwe buurtcentrum zal worden gebouwd, is door Waterwegen en Zeekanaal in concessie gegeven aan de gemeente Kruibeke die het op zijn beurt ter beschikking van de VZW KLJ Lokaal Kruibeke. Naast giften van sympatisanten rekent de vzw op provinciale, Vlaamse en Europese subsidies.
Architect Sam Braem tekende de plannen. Om de toegankelijk te verhogen, bevinden alle lokalen zich op de gelijkvloerse verdieping. Daardoor wordt de volledige oppervlakte van het driehoekig lapje grond benut. "De vorm werd eerst gezien als een restrictie maar evolueerde tot een symbool: een pijl in de richting van de Provincie Oost-Vlaanderen, als een toenaderingspunt.", klinkt het. Elke hoek van het gebouw kreeg een thema: het gecontroleerd overstromingsgebied, de dorpskern en het platteland. Een hellend groendak en gebruik van streekeigen bouwmaterialen moet het gebouw laten opgaan in de natuur er omheen. (mb)