Johan Verminnen heeft bijzonder programma voor Vredesconcert in O.-L.-Vrouwkerk

KRUIBEKE. Donderdag 11 november organiseert de Raad D.E.N.E.R.T om 19.30 uur het 3de Vredesconcert in de parochiekerk van Kruibeke. Op die manier wordt hulde gebracht aan de oorlogsslachtoffers en komt het begrip ‘vrede’ op de voorgrond. Het is voor de Wase regio wel een bijzonder concert omdat niemand minder dan Johan Verminnen er een aangepast programma heeft voor samengesteld. We wilden daarover meer weten omdat het ons wel bekend is dat Johan Verminnen in Vlaanderen al zoveel jaren bij de zangers behoort die grote inhoud hebben. We mogen toch niet vergeten dat Johan (59) kan terugblikken op een formidabele carrière die eigenlijk begon in ‘Ontdek de Ster" van 1969 toen hij voor de eerste keer op televisie kwam. Zijn eerste plaatje bracht hij uit in 1971. Dus, een monument in Vlaanderen.

We vroegen hem of hij al meer zulke Vredesconcerten moest verzorgen. Hij herinnerde zich er maar één en dat was in Nieuwpoort. In de Wase regio staat het Vredesconcert van Kruibeke ook wel alleen op de programma’s der optredens. Johan Verminnen was erg enthousiast dat hij er voor naar het Waasland mocht komen: "Ik vertel een aantal verhalen die met de oorlog te maken hebben zoals dat van vader onder de oorlog en van mijn moeder die twee Wereldoorlogen heeft meegemaakt als honderdjarige. Ik probeer er een lijn in te krijgen maar uiteraard zing ik de liedjes die de mensen kennen."

De Brusselse zanger, die nu in Hansbeke woont, heeft een bepaalde visie op ‘vrede’. Hij vindt dat we allemaal vrede nodig hebben. "In ons land trouwens ook, want hier hebben we ook een soort pacificatie nodig denk ik", maakte hij als bedenking. Het concert vindt plaats op de meest geschikte dag van het jaar. De gemeenten en steden blijven vasthouden aan de herdenkingen en vieringen op deze dag.
"Ik denk dat dit nodig is", vindt Verminnen, "Om zo de mensen te herdenken die voor ons eigenlijk zich ingezet hebben. Ik denk ook dat de jonge mensen geschiedenislessen zouden moeten krijgen die uitgebreider zijn op school. Maar we weten dat men soms heeft geopperd om geschiedenislessen af te schaffen. Dat kan toch niet. In plaats van ze in te krimpen moeten die lessen uitgebreid worden. Je moet weten waar je vandaan komt, je moet weten waarom je bestaat. We hebben bij gratie van mensen die voor ons gesneuveld zijn, gans de Westhoek ligt er vol van, de democratie nog in ons land."

Voor Johan Verminnen betekent het geven het Vredesconcert zeker iets bijzonders. Alleen al de ‘plek’ waar het plaatsvindt is voor hem al een heel ander gegeven dan in een gewone concertzaal of in een cultureel centrum. "Het feit om te zingen op zo’n dag zou ook al meer dan voldoende zijn. Een kerk, zingen, publiek en 11 november vieren, het is iets bijzonder."
Hij zal dan ook een bijzonder programma brengen dat hij inzet met een nummer van Jacques Brel van wie hij altijd een bewonderaar was. (Hij presenteerde in 2005 zelf Brel als top 10-kandidaat voor de titel van "De Grootste Belg", weet je nog?) Hij vertaalde een nummer van Brel en dat begint nu met: "Natuurlijk is het ergens oorlog, kanonnen maken geen muziek en vrede is er zo echt nodig...".

Het wordt donderdagavond een uniek concert. Daar twijfelen we niet aan. We verwachten heel wat belangstelling. Die hangt volgens Johan Verminnen ook af van de mensen die het organiseren. Dat ondervindt elke artiest. "Ik vind ook dat de mensen de vrede beter moeten vieren. We gaan een volle kerk hebben", zo besloot de zanger. De toegangsprijs staat op 15 euro en de opbrengst gaat naar de Kruibeekse KLJ die begin dit jaar zwaar werd getroffen door een brand in hun lokaal, die alles verwoestte.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. Ruim twee jaar nadat het KLJ-lokaal aan de Broekdam-Noord afbrandde gaat de VZW KLJ Lokaal Kruibeke een gloednieuw buurtontmoetingscentrum bouwen. Dat centrum zal 'De Kruibeekse Poort'...

KRUIBEKE.Op zondag 14 november is er een benefiet ten voordele van  de KLJ-Kruibeke om zon het één en ander samen te kunnen brengen voor de bouw van een lokaal en de aankoop van materiaal. Het was...

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd het clublokaal van KLJ Kruibeke door een brand volledig verwoest.KRUIBEKE. Zaterdag verwoestte een brand het lokaal van KLJ Kruibeke. Daarbij gingen alle...

de inkomdeur van de het KLJ-lokaalKRUIBEKE. Rond 6u zaterdagmorgen moest de Kruibeekse brandweer uitrukken voor een brand in de Broekdam Noord waar het lokaal van de KLJ in brand stond. Toen de...