"Kwaliteit asfalt is slecht"
SINT-NIKLAAS. De kwaliteit van de Vlaamse wegen laten te wensen over. Dit zorgt niet alleen voor frustraties bij weggebruikers maar bij lokale overheden die hun investeringen in mum van tijd letterlijk zien verbrokkelen. En dat is volgens hen te wijten aan de belabberde kwaliteit van het asfalt dat de centrales aanbieden. Schepen van openbare werken Gaspard Van Peteghem is het grondig beu.
"Ik doe graag openbare werken maar de aanleg van asfalt is soms frustrerend.", steekt schepen Gaspard Van Peteghem van wal. "De Vlaamse wegen liggen er schandig bij. Dit is niet normaal. Kijk eens naar Nederland. Daar ligt het wegdek er prachtig bij." In Sint-Niklaas brokkelt asfalt al na drie jaar af en ook het wegdek in de Hoog- en Truweelstraat - waar het wegdek zes jaar geleden werd vernieuwd - begint af te brokkelen. De normale levensduur van een toplaag asfalt is 20 jaar. "Asfalt van drie jaar mag niet afbrokkelen.", zegt Van Peteghem. "Aannemers verwijzen naar een slechte ondergrond maar dat is onzin. De Truweelstraat heeft een perfecte ondergrond en toch brokkelt het asfalt er af."
Volgens de schepen klagen ook aannemers over de slechte kwaliteit van het asfalt. Zij halen hun materiaal in centrales, waar het asfalt wordt samengesteld volgens omschrijvingen in het lastenboek. Van Peteghem ziet verschillende oorzaken van de toestand. "Er is geen controle op de centrales en de manier waarop het asfalt wordt vervoerd. Zo wordt de temperatuur nooit gemeten terwijl dat toch belangrijk is.", foetert de schepen. "Ook de verschillende lastenboeken - één Waals, één Brussels en één Vlaams - vormen een struikelblok." Zo moet de stad het contract toewijzen op basis van de laagste prijs en niet op basis van kwaliteit. En met de kwaliteit van het geleverde asfalt is volgens Van Peteghem overduidelijk wat mis. "Het is onvoorstelbaar wat we soms vinden in het asfalt. Soms steken er takken in."
Om het probleem aan te pakken, wil Van Peteghem een bedrijf aanstellen dat de hele procedure in de gaten houdt. Als dat bedrijf fouten of onregelmatigheden vindt, worden de werken stilgelegd. Zo'n waakhond vormt volgens de schepen maar een kleine meerprijs op de werken. "Het alternatief is procederen maar dat is duur en tijdrovend." Ook gaat Van Peteghem de problematiek aankaarten bij de bevoegde minister en mogelijke oplossingen voorleggen.
Van Peteghem gaat de stadsdiensten kleine herstellingen laten uitvoeren. Sommige straten in de binnenstad zijn er immers slecht aan toe. "Sommige liggen er al 25 jaar en dat is normale slijtage. Maar we gaan die ook aanpakken, anders geraken we nooit rond."
Ook de straten aan de 'blokken van Hamelinck' zullen hersteld worden, incluis de voetpaden die eigendom zijn van de bewoners. Daarvoor gaat de stad samenzitten met de syndici van de blokken. (mb)