Bibliotheek Beveren werkt mee aan Beeldbank Waasland
BEVEREN. Vanaf 17 april 2005, ter gelegenheid van Erfgoeddag, is een selectie uit de collecties van 16 Wase erfgoedinstellingen en -verenigingen raadpleegbaar op www.beeldbankwaasland.be. Omdat de bibliotheek van Beveren beschikt over een aanzienlijke collectie oude foto's van gebouwen en dorpsgezichten werd besloten zeker mee te werken aan dit initiatief. Bedoeling is dat deze foto's stelselmatig worden ingevoerd en beschreven in de Beeldbank.
Beeldbank Waasland is een initiatief van Bibliotheca Wasiana vzw, i.s.m. het stadsarchief en de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Sint-Niklaas. De beeldbank is de vrucht van een jarenlang denk- en communicatieproces met het ganse Wase erfgoedveld en de verschillende steunpunten op provinciaal en Gemeenschapsniveau. Dank zij een projectsubsidie van de Vlaamse Gemeenschap kon het project gerealiseerd worden.
Om het beeldend erfgoed dat in onze instellingen aanwezig is met foto's, negatieven, dia's, prentkaarten, kaarten, enz., op een veilige manier te bewaren en te ontsluiten is gekozen voor een virtuele of digitale beeldbank. Beeldmateriaal dat tot nu toe moest worden opgevraagd - of zelfs ontoegankelijk was, zal nu voor velen toegankelijk zijn, want het originele document is niet meer nodig voor raadpleging.
De beeldbank werd uitgewerkt in samenwerking met Pictura Imaginis bv. In de Beeldbank Waasland zijn foto's te vinden uit de collectie van heel wat erfgoedinstellingen: Bibliotheca Wasiana, Heemkundige Kring Nieuwkerken, Heemkundige Kring Braem - Elversele, Heemkundige Kring De Kluize - Sint-Gillis-Waas, Heemkundige Kring d'Euzie - Stekene, Heemkundige Kring Moerbeke-Waas, Hertogelijke Heemkundige Kring Land van Beveren, Gemeente Zwijndrecht, Gemeentearchief Temse, Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Beveren, Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, Rijksarchief Beveren, Stadsarchief Lokeren, Stadsarchief en Stedelijke Openbare Bibliotheek Sint-Niklaas.
Voorlopig is slechts een beperkt aantal foto's ingevoerd, maar de Beeldbank wordt voortdurend aangevuld, zodat iedereen er na verloop van tijd zijn gading in kan vinden. Je kan er op een eenvoudige manier je weg in vinden: tik gewoon een woord in met naam, straatnaam, trefwoord, dorp, gebouw, ... en de zoekmachine van de beeldbank doet de rest. De foto's zijn van dergelijke kwaliteit dat ze tot op het detail uitzoombaar zijn, een groot voordeel voor wie kaarten wil onderzoeken of een gezicht wat duidelijker wil bekijken.(F)