CD&V evalueerde zijn inbreng in het gemeentelijk beleid

KRUIBEKE. In Ons Huis vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats ter gelegenheid van het nieuwe jaar. Als eregasten spreker was Marc Van Peel uitgenodigd. Marc De Mayer, sedert 2007 voorzitter van CD&V Kruibeke, bracht 2012 reeds in beeld en wou toch voor een laatste keer achterom kijken in het kader daarvan. Tijd dus om een evaluatie te maken wat CD&V Kruibeke heeft betekend in de gemeente, rekening houdend dat ze de kleinste coalitiepartner zijn in de bestuursploeg. Dus de minderheid binnen de meerderheid.

De voorzitter somde dan de realisaties op met CD&V in het beleid: een sterk protocolakkoord met de huisvestingsmaatschappij van Beveren; parking en toegangen van de kerkeputten + renovatie van de petanque- banen (de definitieve onteigening is lopende); heraanleg van de N419 met het verwijderen van de klinkers te Bazel; gesprekken met W&Z in het kader van de inrichting en exploitatie van het GOG Kruibeke; jeugdlokalen in Bazel en de renovatie van het Jeugdhuis in Kruibeke; het aanwerven van een cultuurambtenaar met een ambitieus cultuurbeleidsplan; goedkeuring plannen voor de herinrichting van de Mercatorsite in Rupelmonde; gescheiden riolering en aansluiting op het Aquafinnet in de Broekstraat Rupelmonde; een wereldwinkel in onze gemeente; opstart van een werkgroep rond de site ALTENA Kruibeke opstart van een werkgroep Hoogstraat – Daalstraat in Bazel; extra belasting op hoogtemasten, zeg maar de hoogspanningspylonen.

Maar voorzitter De Mayer ging de realiteit niet uit de weg en zorgde voor een eerlijke evaluatie en gaf de minpunten ook een plaats. Dat wat niet werd gerealiseerd. Daar hoorden bij: een extra sporthal; volwaardige fietspaden buiten onze gewestweg; een volwaardige, conforme fuifzaal voor de jeugd, een opwaardering van het kerkplein en zijn omgeving in Rupelmonde; een volwaardig gemeentelijk informatieblad.

"Wij weten dat samenwerken bij onze coalitiepartner een andere perceptie heeft dan binnen een democratische partij zoals CD&V, doch enige nuance is hier te maken voor wat betreft de OCMW fracties waar blijkbaar wel met respect en vertrouwen gewerkt kan worden", aldus de voorzitter. "Extreme omstandigheden vragen om extreme en noodzakelijke beslissingen. De financiële toestand van Kruibeke is zoals iedereen weet verre van gezond, een erfenis uit het verleden. Maar verantwoordelijkheid nemen, de moeilijkheden durven aanpakken, de handdoek opnemen zijn eigenschappen van CD&V. Daarom ook heeft CD&V Kruibeke zijn goedkeuring gehecht aan de verhoging van de opdeciemen in de gemeente een pijnlijke maar moedige beslissing, die indien niet genomen, de situaties enkel maar verergerd zou hebben. Maar zodra er enige ruimte en mogelijkheden zijn zal de CD&V deze belastingsverhoging terug brengen naar het oude niveau."

Volgens CD&V kan en mag de burgemeester zijn verantwoordelijkheden hier niet ontlopen. Hij ligt aan de basis van deze wantoestanden, wat hij ook mag beweren, zoals recentelijk op de nieuwjaarsreceptie voor het gemeentepersoneel, hij schoof de zwarte piet door naar de CD&V.
Eindelijk heeft ook de hogere overheid in het bijzonder het kabinet van minister Geert Bourgeois en het agentschap binnenlands bestuur de burgemeester naar Kruibeke terug gestuurd met de opdracht een reëel saneringsplan uit te werken voor een periode van vijf jaar. CD&V biedt hier haar constructieve medewerking aan om van Kruibeke terug een financieel gezonde gemeente te maken.

"Ik weet het ik val in herhaling", ging De Mayer verder zich richtend tot zijn partijleden "Maar ik kan niet anders, in 2012 moet ik terug beroep op jullie doen. Intern zijn wij een versnelling hoger geschakeld in de voorbereidingen naar 2012 met werkgroepen om de dingen transparant te maken, om onze doelen uit te kunnen zetten in functie van de nakende gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012."

Het  gemeentelijk infoblad CD&V Nieuws heeft een nieuw kleedje gekregen en de website is totaal omgevormd tot een overzichtelijke leuke site.
Dat de OCMW ploeg dezer dagen een metamorfose onderging, werd ook naar voor gebracht. Hoewel aangekondigd al lang tevoren zal het toch wennen zijn Jacques Peeters niet meer te ontmoeten op de fracties, de bestuursvergaderingen en dergelijke. Jacques nam na 21 jaar politieke activiteit in Kruibeke afscheid van de politiek. Hij werd dan ook dank gezegd voor al zijn inzet in de partij.

Op de laatste bestuursvergadering op 20 januari is Els De Bock met eenparigheid van stemmen verkozen tot opvolger in de OCMW raad. "Of we in 2011 gespaard zullen blijven van verkiezingen, daar moeten we met zijn allen het antwoord voorlopig schuldig blijven, vrees ik... In elk geval doet Wouter Beke, onze kersverse voorzitter, al wat in zijn macht ligt om op een constructieve manier te werken aan een akkoord, maar wel niet om het even welk akkoord, een akkoord dat Vlaanderen sterker maakt en de verhoudingen tussen de beleidsorganen werkbaarder en niet gecompliceerder maakt", zo gaf voorzitter De Mayer zijn visie weer op de huidige politieke toestand. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. De CD&V heeft een nieuwe voorzitter aangesteld nadat Alain T’Syen ontslag had gegeven wegens beroepsbezigheden. Lieven Bernaers die reeds ad interim voorzitter was, werd nu...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. CD&V overhandigde zaterdag een cheque ter waarde van 1250 euro aan het Rode Kruis van de afdeling Zwijndrecht-Burcht. Reeds voor de 11de keer werd een bedrag, dat afkomstig...

KRUIBEKE. Tijdens een bezoek van de Kruibeekse senioren van CD&V is gebleken dat zij een goed en helder inzicht hebben dat toekomst gericht is. Het gecontroleerd overstromingsgebied in de...

De eerste comedynight van Jong Cd&V was een succes.HAMME; Vrijdagavond vond in Café De Rio de eerste Comedy Night van Jong CD&V Hamme plaats. De avond werd geopend door Vincent Van...

Koen De Clercq stapt op als voorzitter van CS&V-Temse.TEMSE. Koen De Clercq vindt na 10 jaar voorzitterschap bij CD&V-Temse dat het opnieuw tijd is voor een frisse wind in de partij. De...

KRUIBEKE. CD&V Kruibeke neemt deel aan de nationale CD&V campagne 'Klaar voor het schooljaar'. Veiligheid staat in deze campagne centraal. In Kruibeke zijn reeds een aantal affiches...