Rik Torfs te gast op nieuwjaarsreceptie Cd&V
ZWIJNDRECHT/BURCHT. In de kantine van Sporting Burcht heeft CD&V een voor ruim honderd aanwezigen en nieuwjaarsreceptie gehouden die illustreerde dat deze partij nog steeds een hechte gemeenschap is. Tegenover 2006, is CD&V Zwijndrecht-Burcht zowat op het zelfde niveau gebleven. Natuurlijk als een partij naar de gemeenteraadsverkiezingen gaat, wordt het aantal steeds wat groter. Er haken er dan wel wat af maar uiteindelijk is het aantal leden wel hetzelfde. Er zijn wel leden die om professionele redenen wegbleven omdat ze niet steeds konden aanwezig zijn en dan zette ze liever een stap achteruit.
Niemand minder dan Rik Torfs was de gelegenheidsspreker en zijn humoristische inkadering zorgde er voor dat het absoluut geen saaie bedoening werd. Hij zette de situatie uiteen hoe het in ons land op nationaal vlak thans loopt. Hoe de toestand ook is volgens Torfs zijn de Vlaamse partijen noch de mensen zelf te vinden voor verkiezingen. Hij was van mening dat er terug op een discrete en rustige manier moet gepraat worden, in een sfeer van vertrouwen en zonder nieuwe verkiezingen. De PS en N-VA moeten als winnaars van de verkiezingen moeten het nu blijven doen. –"De CD&V moet de kastanjes niet uit het vuur halen want ze waren de verliezers van de verkiezingen", aldus Torfs.
Wat een spreker was die universiteitsprofessor toch! Hij bleef voortdurend de aandacht krijgen van iedereen. Hij wendde daar uitspraken bij aan die een lachgolf door de cafetaria van Sporting haalde. Zo zei hij over 2011: "De CD&V heeft dit jaar nog geen enkele verkiezing verloren en N-VA en de PS hebben er ook geen gewonnen." Uit het prachtig verleden van CD&V haalde hij de sterkte voor de toekomst. Naar de volgende gemeenteraadsverkiezing 2012 raadde hij Zwijndrecht aan om representatieve mensen op de lijst te zetten. "Wij hadden het verleden en nu de toekomst", zo besloot hij.
Nu gaat het om de voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012 waarvoor verwacht wordt dat CD&V zich met een nieuwe ploeg zal kunnen voorbereiden.
Er komt ook ondersteuning van nationaal waardoor de strategie wordt uitgezet en waar de plaatselijke afdeling zich kan naar profileren. En dan wordt weer op zoek gegaan naar mensen om op de lijst te staan.
Ann Van Damme, CD&V schepen: "CD&V Zwijndrecht-Burcht telt een 120 leden maar zoals Rik Torfs ook al zei, dat is niet meer zoals vroeger toen een partijlidkaart erg belangrijk was. Daar had je dan voordelen bij, er was dienstbetoon en dat is allemaal veranderd. Uiteindelijk zijn dat nu een ploeg mensen, de eerste contactpersonen waar je als mandataris toch wel wat reactie van krijgt en we proberen die mensen extra te informeren rond wat er gebeurt op de gemeente. We vragen al eens een parlementair die komt spreken over verschillende thema’s, iets komen toelichten rond wat er in Brussel, in de provincie gebeurt. Dat is dan wel uit de provincie Antwerpen. Er worden ook uitstappen gedaan zoals bv. naar het Vlaams Parlement, het Saeftinghedok hebben we bezocht."
Het CD&V bestuur bestaat uit een vijftiental personen waarbij ook de mandatarissen. Er wordt toch al een jaar of tien gewerkt met een vrij open systeem waar de leden ook naar de bestuursvergaderingen kunnen komen. Zo hebben we ook verschillende ploegen die meewerken om bijvoorbeeld blaadjes uit te dragen naast deze van het secretariaat en de penningmeester. Alle leden krijgen altijd een uitnodiging voor de bestuursvergaderingen.
De CD&V is momenteel op zoek naar een goed vergaderlokaal. "Nu hebben ze zowat overal gezeten, in de Sporthal, in het Centrum, in de Mouterij en soms wordt dan gezegd dat we op café moeten gaan, van hier naar daar.",lachte Ann Van Damme.
Ann is al aan de vierde legislatuur bezig als mandataris van de gemeenteraad. Ze was eerst zes jaar OCMW-voorzitter, zat zes jaar in de gemeenteraad in de oppositie en zes jaar provincie raad en nu schepen wat ze combineert met de provincieraad. Als schepen van financiën heeft ze wel een belangrijk departement. Ze schetste een beeld over de Zwijndrechtse situatie en wees er op dat het geld van de gemeente niet op is maar dat het beleid wel van koers moest veranderen wil het zo ver niet komen.
Schepen Van Damme nam er de industrie bij die de belastingen betaalt en de 1 % personenbelasting die kan blijven. De bedrijven zorgen voor 12 miljoen euro inkomsten en daar zijn veel gemeente wel even jaloers op.
Met het geld werd in de vorige jaren heel wat gerealiseerd, investeringen, subsidies, georganiseerd. Maar nu is bijvoorbeeld het plant van Electrabel Kallo dat op Zwijndrechts grondgebeid staat, gesloten zodat de inkomsten van de drijfkracht vervallen. Volgens Ann Van Damme stijgen de vaste kosten van de gemeente sneller dan de inkomsten uit de belastingen. Meer uitgeven dan wat men ontvangt, kan misschien wel eens een jaartje maar het loopt uiteindelijk toch verkeerd af. Er kwamen structurele voorstellen op besparing maar die lukten niet zo goed omdat het om kleine dingen ging die werden geschrapt. De schepen vermeldde daar het afschaffen van de ‘Kroegentocht’ bij. Een besluit dat bij bijzonder veel Zwijndrechtenaren met misnoegdheid wordt onthaald.
Op vraag van CD&V werden de presentiegelden van de gemeenteraadsleden verminderd. Er werd nipter begroot en door bepaalde prijzen aan te passen kwamen er ook extra inkomsten. Denken we maar aan het gebruik van de Sporthal, de kinderopvang. De gemeente zal nu ook gemeentelijke eigendommen ten gelde maken en zo de leninglasten te kunnen verminderen. Volgens Ann Van Damme is de gemeente zich financieel aan het wapenen op langere termijn, proberen reserves aan te leggen want uiteindelijk zijn financies belangrijk om initiatieven te verwezenlijken.
Belangrijk gegeven voor CD&V is ook dat het een partij is die pleit voor overleg in wat er in de gemeente leeft. Dat is zo in de wijken waar op vlak van de aanleg van speeltuinen, er overleg is met de bewoners. De schepen sprak ook de hoop uit dat Zwijndrecht nog meer een winkeldorp zou mogen worden.(Rolf Duchamps)