Openbaar onderzoek Beverse gevangenis loopt

BEVEREN. Op 10 december 2010 heeft de Vlaamse Regering een besluit genomen waarin ze het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gevangenis te Beveren-Melsele'  voorlopig heeft vastgesteld. Voor dat ruimtelijk uitvoeringsplan wordt nu een openbaar onderzoek georganiseerd. Van 29 december 2010 tot en met 26 februari 2011 ligt het plan ter inzage op het gemeentehuis van Beveren. Men kan het plan in die periode ook inkijken bij de Vlaamse overheid, Departement RWO, Ruimtelijke Planning, in het Phoenixgebouw, Koning Albert II-laan 19, 1210 Brussel. Het staat ook op de website vlaanderen.be/ruimtelijkeordening.

Als men bij het plan adviezen, opmerkingen of bezwaren wil formuleren, moet men dat schriftelijk doen, uiterlijk op 26 februari 2011. Men  geeft zijn brief met adviezen, opmerkingen of bezwaren tegen ontvangstbewijs af op het gemeentehuis van Beveren, of bij de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening. Men kan zijn adviezen, opmerkingen of bezwaren ook aangetekend versturen naar de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening, Koning Albert II-laan 19, bus 13, 1210 Brussel. Houd er wel rekening mee dat die adviezen, opmerkingen of bezwaren alleen betrekking kunnen hebben op de gebieden die in het ruimtelijk uitvoeringsplan werden opgenomen.

Een ruimtelijke uitvoeringsplan is een plan waarmee de overheid in een bepaald gebied de bodembestemming vastlegt. Ruimtelijk uitvoeringsplannen of 'RUP’s' vervangen de huidige gewestplannen. Voor alle percelen in een bepaald gebied wordt zo heel duidelijk wat er kan en wat niet. Op basis van de stedenbouwkundige voorschriften die zijn opgenomen in het RUP, kunnen - eens het RUP is goedgekeurd - stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd worden.

Omdat de gekozen inplantingslocatie voor een gevangenis in Beveren aansluit bij het reeds ontwikkelde bedrijventerrein Schaarbeek en omdat dat de locatie bestemd is als gemengd regionaal bedrijventerrein en dat deze bestemming de inplanting van een gevangenis niet toelaat en zo is een bestemmingswijziging noodzakelijk is.
Het gebied is bestemd voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, meer bepaald voor de bouw van een gevangenis, met de bijbehorende voorzieningen zoals bijvoorbeeld veiligheidsvoorzieningen, parkeergelegenheid, interne wegenis, sporthal, huisvesting van administratie, buitenruimtes, afsluitingen met inbegrip van een ommuring, toegangsinfrastructuur, groenaanleg en dergelijke, die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de gevangenis en voor infrastructuur voor het winnen van windenergie.

Activiteiten, die niet noodzakelijk zijn voor het functioneren van de gevangenis of de infrastructuur voor het winnen van windenergie of niet direct verbonden zijn met de uitbating ervan, zijn niet toegelaten. Alle werken, handelingen, en wijzigingen die nodig of nuttig zijn voor het realiseren en inrichten van een gevangenis zijn toegelaten. Volgende werken, handelingen en wijzigingen zijn eveneens toegelaten: het herstellen of heraanleggen van de bestaande ontsluitingweg en van eventuele nutsleidingen.

Het bestaande fietsroutenetwerk wordt niet onderbroken door de uitvoering van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Gevangenis Beveren’. In het gebied is de aanleg van fietspaden toegestaan. Alle werken, handelingen en wijzigingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming zijn toegelaten voor zover ze wat schaal en ruimtelijke impact betreft verenigbaar zijn met de omgeving. Daarbij wordt aandacht besteed aan:
de relatie met de in de omgeving aanwezige functies; de invloed op de omgeving wat betreft het aantal te verwachten gebruikers, bewoners of bezoekers; de invloed op de mobiliteit en de verkeersleefbaarheid; de relatie met de in de omgeving van het gebied vastgelegde bestemmingen; de inpassing in de omgeving en in het bijzonder de relatie met de E17.

Verlichting in functie van de veiligheid van de instelling wordt zo opgevat dat de impact op de omgeving buiten de gevangenissite tot een minimum beperkt wordt. De zuivering van het in de gevangenis geproduceerde afvalwater moet binnen het gebied bestemd voor
gemeenschapsvoorzieningen gebeuren.
De hoogte van de gebouwen, met uitzondering van de infrastructuur voor het winnen van windenergie, en de constructies bedraagt maximaal de afstand ten opzichte van de zonegrens. Het terrein mag maximaal voor 75% bebouwd en verhard worden. Nieuwe verhardingen met
inbegrip van de parkeerplaatsen moeten waterdoorlatend zijn tenzij dit verboden wordt vanuit een andere regelgeving. De niet-verharde oppervlakte moet als een parkachtige groene ruimte ingericht worden.

Ten opzichte van de Biestraat wordt een zone van minstens 30 meter ingericht als een onverlichte en groene zone. Het waterbergend vermogen van het gebied mag door de bouw van de gevangenis niet verminderd worden en het overstromingsrisico moet worden beperkt.
Een infiltratiebuffervolume van 410 m³/ha verharde oppervlakte dient voorzien te worden.
Indien infiltratie niet, of slechts gedeeltelijk mogelijk is, dient uitgegaan te worden van een lozingsdebiet van 2 l/sec per ha verharde oppervlakte en een buffervolume van 410 m³/ha, bovenop de buffers die voor herbruik worden voorzien.
Bestaande buffervolumes die worden ingenomen door de bouw van de gevangenis dienen voor 100% gecompenseerd te worden.

Er is ook een bouwvrije strook en daarin, geldt een verbod om vergunningsplichtige gebouwen en constructies op te richten behalve werken, handelingen en wijzigingen voor leidingen, telecommunicatie infrastructuur, lokaal openbaar vervoer, lokale dienstwegen en paden voor niet-gemotoriseerd verkeer.
Werken aan bestaande bebouwing en constructies zijn toegelaten, voor zover ze in overeenstemming zijn met de stedenbouwkundige voorschriften van de grondkleur. Bij onteigening wordt bij het bepalen van de vergoeding geen rekening gehouden met de waardevermeerdering die uit die werken en handelingen voortvloeit.

De hoofdontsluiting van het gebied gebeurt via de Schaarbeekstraat. Er wordt voorzien in een tweede ontsluiting naar de Biestraat. Deze tweede ontsluiting kan enkel bij calamiteiten gebruikt worden als extra toegang voor de hulpdiensten of als nooduitgang. Deze toegang wordt bovendien ingericht als permanente toegang voor langzaam verkeer. De Schaarbeekstraat wordt onderbroken ter hoogte van de ingang tot de gevangenis en ter hoogte van de Biestraat.
Alle werken, handelingen en wijzigingen zijn toegelaten voor de aanleg, het functioneren en de aanpassing van de infrastructuren voor het optimaal winnen van windenergie voor zover ze de inplanting van een gevangenis niet bemoeilijken en de beeldkwaliteit ervan niet verminderen. De mogelijke effecten van de inplanting ten aanzien van efficiënt bodemgebruik, eventuele verstoring van de uitbating(smogelijkheden) en landschappelijke kwaliteiten dienen in een lokalisatienota te worden beschreven en geëvalueerd.

De aanvragen voor realisatie van windturbines worden beoordeeld op basis van het principe van optimaal gebruik van het gebied en vanuit een visueel samenhangend totaalbeeld dat wordt vastgesteld op basis van de gebiedsgebonden bepalingen. Nieuwe projecten sluiten aan bij het gerealiseerde of vergunde geheel van windturbines en vormen samen een visueel samenhangend totaalbeeld. Elk project wordt binnen dit totaalbeeld afgewogen op basis van de in de zone voorkomende ritmiek in tussenafstand, hoogte, vorm en uitzicht van de windturbines ten opzichte van elkaar.
Van de windturbinemasten kan gebruik worden gemaakt voor de plaatsing van openbare nutsfuncties mits de schaal ervan in relatie tot de windturbine beperkt blijft en de redelijke benutting van de windturbine niet onmogelijk wordt gemaakt. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. Ook in Beveren valt er wel wat nieuws te rapen. Een kort overzicht in woord en beeld. In 2011 vestigde het Beverse Runners Service Lab van Jempi en Koen Wilssens zich in Zwijndrecht in...

BEVEREN. De Schaarbeekstraat, waar de nieuwe gevangenis wordt gebouwd, wordt een doodlopende straat. Vanaf dinsdag 10 april wordt de straat definitief volledig afgesloten voor het verkeer. Enkel...

REGIO. De bouw van de nieuwe gevangenis in Beveren kan binnen twee à drie weken starten. Dat liet het kabinet van Vlaams minister Joke Schauvliege weten. De minister leverde de definitieve...

BEVEREN. Het Meccano-tracé biedt geen oplossing voor de mobiliteitsproblematiek in de Beverse dorpscentra. Dat zegt het Bevers gemeentebestuur in een reactie op de aankondiging van de Antwerpse...

BEVEREN/ANTWERPEN. Antwerpse actiegroepen en  natuurverenigingen uit Antwerpen, Zwijndrecht en het Waasland protesteren tegen de bouwaanvraag voor de geplande gevangenis in Beveren. Niet de...

MELSELE. De bouw van de nieuwe gevangenis in Melsele gaat in oktober van start. Gisteren is het ontwerp voor gesteld. De architecten hebben ervoor gezorgd dat er veel licht en groen zal zijn. Dit is...