Succesvolle eerste uitgave van seniorenbeurs

ZWIJNDRECHT/BURCHT. In OC ’t Waaigat organiseerde de Seniorenraad voor het eerst een seniorenbeurs. De senioren vanaf de 55 plussers waren welkom om kennis te maken met de ouderenverenigen uit Zwijndrecht en Burcht. Zij hadden in de zaal van ’t Waaigat hun infostanden opgezet. De beurs werd officieel geopend door schepen Kris Herremans. Een 75-tal belangstellende senioren brachten een bezoek aan de beurs waaraan meewerkten naast de gemeentelijke seniorenraad zelf, OKRA Burcht en OKRA Zwijndrecht die elk een afzonderlijke werking kennen, de Bond van de Socialistische Gepensioneerden van Zwijndrecht, Rust Roest en de Liberale Bond van de Gepensioneerden en Neos (Netwerk van Ondernemende Senioren) ; Een bijzondere stand was deze waar men info kreeg over de computerlessen. Niet minder dan 19 senioren schreven zich in voor een cursus die in de bibliotheek wordt gegeven.

De seniorenbeurs bewees dat het een noodzakelijke organisatie was. Alle bezoekers keken met bijzondere aandacht naar wat de verenigingen te bieden hadden. Ook werden de resultaten bekend gemaakt van de enquête 'Senioren en hun vrijetijdsbesteding' die door tien vrijwilligers uit de seniorenraad begin 2010 werd uitgevoerd. Er werd gepeild naar de deelname van 60 plussers aan het verenigingsleven. Maar ook de interesse van jonge senioren werd bevraagd. Het doel was verder ook via die enquête, wat te kunnen doen tegen de vereenzaming der ouderen door het sociaal contact te verhogen. Vereenzaming en armoede gaan vaak hand in hand.

Het onderzoek werd ook geplaatst in het kader van het europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Wie naar een vereniging kan heeft daar een goed houvast aan. De enquête werd afgenomen bij 212 senioren tussen 55 en 85 jaar, gekozen via een steekproef op basis van leeftijd, geslacht en woonplaats. 60% woonde in Zwijndrecht en 40 % in Burcht en er waren 55%mannen en 45% vrouwen. De gemiddelde leeftijd was 69 jaar.

De enquête vroeg van de vrijwilligers heel wat inzet. Een brief kondigde het bezoek aan vanuit de gemeente en de vrijwilliger kwam bij de senioren op bezoek. Ze hielpen ook mee invullen indien de ondervraagde het wou. Het ging vooral over de vrijetijdsbesteding en het lidmaatschap van een vereniging. 84,5% wist dat er in Zwijndrecht of Burcht seniorenverenigingen bestonden maar de rest op 15,5% had helemaal geen weet van seniorenverenigingen. 1/3 van de ondervraagden is lid van een vereniging voor bejaarden.

Opmerkelijk is wel dat 17,6% de activiteiten van zijn of haar seniorenvereniging nooit tot bijna nooit bezoekt. Het zijn de zogeheten ‘slapende leden’.20% bezoekt de activiteiten slechts enkele keren per jaar. Dat kan een gevolg zijn van de financiële kant van deelname aan activiteiten. Toch zijn er 62,4% van de leden die de activiteiten en/of een vergadering minstens 1 keer per maand bezoeken.

En naar de toekomst toe vernamen de enquêteurs dat 1/3 van de ondervraagden waarschijnlijk toch lid zullen worden van een seniorenvereniging maar 50% verwacht toch dat ze in de toekomst geen lid zullen worden. Dat 22,2% aan vrijwilligerswerk doet kwam ook naar voor. Van al degenen die geen vrijwilligerswerk doen denken 22,3% dat ze misschien in de toekomst dat toch zullen willen doen.

Dat 65% van de ondervraagden tussen 3 en 6 uren TV kijkt per dag mag geen verrassing zijn. Meer dan de helft leest dagelijks de krant. Het gemeentelijk Informatieblad dat elke maand verschijnt wordt door 90% geraadpleegd. En hoe zat het met internet? 50% van de ondervraagden maken er gebruik van, het merendeel vooral om informatie op te zoeken en te mailen.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Morgen, dinsdag 19 november, vindt in ‘t Bauhuis de vijfde editie van de seniorenbeurs plaats. Van 10 tot 17 uur zijn alle senioren er welkom voor allerlei workshops, demonstraties en...

ZWIJNDRECHT. De afdeling Zwijndrecht van de Socialistische Gepensioneerden hebben al jaren een stevige werking die standvastig is en blijft met activiteiten die blijven aanspreken. Van in oktober...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Dinsdag 23 november wordt in het OC ’t Waaigat aan het Klerkplein in Burcht een Seniorenbeurs georganiseerd door de gemeentelijke Seniorenraad. Zee past in de Ouderenweek 2010....

SINT-NIKLAAS. Op dinsdag 9 november is er de allereerste beurs voor senioren in de stadszalen. Op die beurs kunnen senioren kennismaken met allerlei initiatieven die gericht zijn op senioren....