Nieuwe Kruibeekse schepen aangesteld in leuke gemeenteraad
KRUIBEKE. In kasteel Wissekerke te Bazel hield de gemeente Kruibeke de laatste gemeenteraad van het jaar. Het werd de raad met de meest romantische inzet.Voor de toegangsdeur van het kasteel brandden een tiental grote kaarsschotels en binnenin was enkel kaarsverlichting aangestoken. Dat kaderde niet alleen in de kerstsfeer, maar vooral in het feit dat de Steden en Gemeenten op die manier wilden reageren op het feit dat de 'vrijmaking van de energiesector' het voor de gemeente allemaal duurder heeft gemaakt. De kosten van de straatverlichting zou zelfs 30 tot 40 % gestegen zijn.
In die erg gezellige sfeer legden de schepenen en raadsleden hun cadeautjes die werden genummerd, bij elkaar om na de zitting er nog een leuk kerstfeestje van te maken met inbegrip van de loting 'onder de kerstboom'. In het schaarse kaarslicht mocht Camiel Steenssens vooraf de resultaten bekend maken van het eerste jaarwerking van de plaatselijke Handicar. Een initiatief van het OCMW om bejaarden, zieken of gehandicapten, die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, toch ergens heen te brengen waar ze anders op eigen kracht nooit geraken. In 2004 had de handicar 176 ritten gemaakt. Dat was grandioos veel want Steenssens vergeleek met het eerste jaar van de handicar in Beveren in 1995. Toen reed die in zo'n grote gemeente maar 189 keer uit. Ook Taxiservice van het OCMW scoorde goed want er werden 737 ritten gereden.
Na dit bijzonder positieve nieuws sprak burgemeester Denert zijn inleidend woord. Hij had het over het goede en het kwade van geld. Hij wees er op dat 'met geld alleen, een mens geen cent waard is". Alvorens aan het echte programma te beginnen richtte Andre Lardon (CD&V) zich naar de pers om zich te verontschuldigen. In de vorige gemeenteraad had i.v.m. de plannen voor het sluiten van de op -en afritten van de E17, een paar zaken gezegd waardoor sommige persmensen, in hun keutel waren gepikt. Nu volgde de verontschuldiging.
Het volgende tafereel van de avond bracht Raf Spinoy in het scenario. Omdat Frans Van der Meiren uit het OCMW stapte als lid van partij D.E.N.E.R.T. en omdat hij schepen mocht worden, moest Spinoy, die voorzitter is van de "Raad D.E.N.E.R.T, de eed afleggen als OCMW-raadslid.
Het ontslag van sportschepen Saskia Bressinck, werd aanvaard en burgemeester Denert dankte haar omdat ze zonder tegenpruttelen zomaar correct volgens de afspraak, haar ambt afstond aan een ander lid van partij D.E.N.E.R.T. En dat was Frans Van der Meiren. Maar daar moest eerst voor gestemd worden door alle raadsleden. De twee jongste raadsleden Tineke Brijs en Evy De Gendt, organiseerden de praktische kant van de stemming. Toen er werd geteld en door de burgemeester werd gezegd dat er 7 blanco's, 2 neen-stemmen en 11 ja's waren, riep raadslid Fons Verhelst (CD&V) "Juist tellen he". Gelijk had hij, want het stembriefje van burgemeester Denert lag nog onder zijn baard op tafel.
Secretaris Sigrid Moens had gelukkig nog een dubbel achter de hand en rende naar het kopieertoestel om nieuwe stembrieven te maken. De 2de stemming verliep vlot en er lagen 22 geldige stembrieven ter telling. Frans Van der Meiren werd verkozen met 13 ja-stemmen, 7 blanco's en 2 neen. Toen hij zijn eed had afgelegd bij burgemeester Denert, kreeg hij applaus en na het tekenen van alle offici? papieren kon de dagorde worden verder gezet. (F)