Hoe zit het met dringend ziekenvervoer?

REGIO. Regelmatig horen we de sirenes van ambulances. Dat is niet altijd omdat er een ongeval is maar ook om dringend ziekenvervoer te bezorgen. Dat vervoer is niet gratis. De kosten die mogen worden aangerekend voor het uitrukken van de dienst 100, de MUG of een helikopter zijn wettelijk bepaald. De CM heeft onlangs het hele verhaal van het dringend ziekenvervoer eens op punt gezet.

Dringend ziekenvervoer is er reeds wanneer iemand via de dienst 100 naar een ziekenhuis wordt overgebracht. Die ambulancedienst mag daarvoor uiteraard een tarief aanrekenen. Er is om te beginnen al een vast bedrag van 55,70 euro ook al moet een zieke nog geen 10 km ver worden vervoerd. Van de 11de tot de 20 km betaalt men 5,56 euro per km en vanaf km 21 is dat 4,26 euro/km. Als voorbeeld nemen we een rit van 14 km. Die kost 55,70 euro plus 4 x 5,56 of 22,24 euro en dat is samen dus  77,94 euro. De ziekteverzekering betaalt 33 procent van deze wettelijke tarieven terug.

Soms zien we dat de Medische Urgentiegroep (MUG) ook aanwezig is. De dienst 100 kan die altijd oproepen. De MUG brengt artsen en verpleegkundigen tot bij personen van wie de gezondheidstoestand een levensbedreigend karakter vertoont.   Voor het uitsturen van de MUG op zich mogen aan de patiënt geen kilometervergoeding of andere kosten worden aangerekend.
De prestaties van de urgentiearts zullen op de ziekenhuisfactuur wel te vinden zijn. Voor medische assistentie door een spoedarts in het kader van een MUG-interventie bedraagt het honorarium 49,63 euro. Dit bedrag wordt volledig vergoed door de ziekteverzekering. Ook andere technische prestaties kunnen worden aangerekend. Sommige zijn volledig ten laste van het ziekenfonds, voor andere werd een klein persoonlijk aandeel vastgelegd. De MUG staat niet in voor ziekenvervoer. Het is een medisch team dat dringende verzorging ter plaatse en eventueel ook onderweg naar het ziekenhuis biedt. Omdat het hier gaat om een ziekenhuisdienst worden de kosten verrekend in de ligdagprijs van het ziekenhuis.

En wat dan als ook een helikopter aan te pas komt? Als die wordt ingezet vanuit de dienst 100, gelden de tarieven van het dringende ziekenvervoer. Een helikopter kan ook functioneren als MUG. Dan gelden de regels van de MUG en mag hiervoor bijgevolg niets worden aangerekend aan de patiënt.

CM betaalt de helft terug van de wettelijk vastgelegde vervoerskosten bij dringend ziekenvervoer via de dienst 100. Deze tegemoetkoming bestaat gedeeltelijk uit de vergoeding vanuit de verplichte ziekteverzekering. Voor niet-dringend vervoer kan men beroep doen op de dienst ziekenvervoer van CM. Daarvoor moet men lid zijn en de vervoerskosten mogen ook niet door een andere regeling terugbetaald worden. (bv. door een andere verzekering).   

Niet alle vervoer van zieken met een ambulance is dringend ziekenvervoer. Personen die van thuis of van elders de dienst 100 bellen en met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht, doen een beroep op het dringend ziekenvervoer.
Indien een taxi een gewonde persoon naar het ziekenhuis brengt, geldt de reglementering voor het dringend ziekenvervoer niet.
Wie van thuis rechtstreeks een ambulance belt en niet de dienst 100, valt niet onder het dringend ziekenvervoer. (Tenzij een medisch attest kan worden voorgelegd dat het dringende karakter vermeldt.)
Het overbrengen van een patiënt van het ene ziekenhuis naar het andere kan wel een dringend karakter hebben, maar valt niet onder de regeling van het dringend ziekenvervoer. (Tenzij een medisch attest kan worden voorgelegd dat het dringende karakter vermeldt.) 

Ook bij de Socialistisch Ziekenbond  de Voorzorg, loopt het dringend ziekenvervoer in zowat dezelfde zin. De tarieven zijn trouwens dezelfde. Wie met spoed dient opgenomen te worden belt de dienst 100 en die brengt de patiënt naar het dichtst bijgelegen ziekenhuis. Maar men mag nadien wel vragen overgeplaatst te worden naar een ander ziekenhuis. De ziekteverzekering Voorzorg betaalt 50% van de wettelijke tarieven terug.
 
Bij niet-dringend ziekenvervoer wordt een privéambulancedienst ingezet die de patiënt naar het ziekenhuis van zijn keuze vervoert. Bijvoorbeeld als men slecht te been is of omdat men geen wagen bezit.  Daarvoor neemt men zelf contact op met de privéambulancedienst (dus zonder oproep 100). Deze mag haar tarieven vrij bepalen en de kosten voor dit vervoer zijn volledig ten laste van de patiënt, tenzij voor welbepaalde uitzonderingen. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. Vorige week nam de Vlaamse regering het voornemen om de subsidies voor energieopwekking via zonnepanelen stelselmatig af te bouwen. Johan Vande Lanotte (sp.a) haalde daarop fel uit naar de...

BEVEREN. Het OCMW van Beveren gaat het beeld 'De Engel' laten restaureren. Het beeld, dat voor de vroegere hospitaalkapel van het OCMW in de Oude Zandstraat staat, is in zeer slechte staat....

HAASDONK. Het OCMW van Beveren gaat in het voorjaar van 2010 negentien nieuwe bejaardenflats bouwen nabij rustoord De Linde in Haasdonk. In de aanloop van die werken zullen er voorbereidende...

BEVEREN. Het OCMW van Beveren gaat vijf extra leefruimten bouwen op de zolderverdieping van Home De Bron in de Lesseliersdreef. "In het home wonen 4 leefgroepen: 2 damesgroepen en 2...

Marc Maes overleed in de nacht van 25 op 26 februari na een slepende ziekte. (foto: OpenVLD Lokeren)LOKEREN. In de nacht van 25 op 26 februari is Marc Maes na een slepende ziekte overleden. Hij is...

Karel Fonck (diensthoofd technische dienst), Ingrid Meeus (OCMW- voorzitter) en Peter Mettepenningen (klusjesman OCMW Temse)TEMSE. Vanaf 15 juli gaat de klusjesdienst van het OCMW van start. Een...