Wase Oorlogsgedenktekens voorlopig beschermd

REGIO. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft de voorlopige bescherming van  37 oorlogsgedenktekens van WO I en WO II in Oost-Vlaanderen ondertekend. In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming. Ook zijn er tal van monumenten bij uit de regio.

In dit beschermingsdossier is geopteerd om in een eerste fase de gedenktekens op te nemen, opgericht ter herinnering aan de gesneuvelde soldaten en burgerslachtoffers van de lokale gemeenschap. Het gaat hier niet om de louter militaire heldenmonumenten, maar eerder om de gedenktekens opgericht door de gemeente of parochie. Deze monumenten staan vaak op een beeldbepalende en centrale plaats in de gemeente, in de nabijheid van het gemeentehuis of aan de parochiekerk.

In een tweede, latere fase,zullen de eerder militaire gedenktekens worden geëvalueerd.
De 37 voorlopig beschermde gedenktekens zijn geselecteerd op basis van hun bijzondere artistieke waarde en hun historisch en sociaal-cultureel belang. In dit beschermingsdossier is gekozen voor vrijstaande driedimensionale uitgewerkte monumenten met veelal figuratief werk.
Minister Bourgeois: "Oorlogsmonumenten van WO I en II herinneren niet alleen aan de krijgsverrichtingen maar ook aan de traumatische gebeurtenissen waardoor een land, streek of gemeente werd getroffen. Als herdenking aan die grote gebeurtenissen is de aanplant van vrijheidsbomen een opvallende daad, die deel uitmaakt van een sterk verspreide volkse traditie. Op de plaatsen waar een vrijheidsboom het gedenkteken flankeert, wordt hij dan ook mee beschermd."

Volgende oorlogsgedenktekens in de Wase regio worden voorgedragen tot bescherming als monumenten wegens hun artistieke, historische en sociaal-culturele waarde:
In Hamme: het Oorlogsmonument WO I en WO II voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Hamme, Koning Albertplein. Beeldhouwer: Karel Schuermans
 
Moerbeke: Oorlogsmonument WO I en WO II voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Moerbeke, Bevrijderstraat van Beeldhouwer: Geo Verbanck

Sint-Gillis-Waas: Oorlogsmonument WO I en WO II voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Sint-Gillis-Waas, Kerkstraat, Beeldhouwer: Alfred Courtens.

Sinaai: Oorlogsmonument WO I voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Sinaai, Edgard Tinelstraat. De ontwerper was Van der Gucht, beeldhouwer: Ch. Willems.

Sint-Niklaas: Oorlogsmonument WO I voor de gesneuvelden, gemartelden en opgeëisten van Sint-Niklaas, Houtbriel. Beeldhouwer: Bruno Gerrits.

Kemzeke:  Twee oorlogsmonumenten WO I en WO II voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Kemzeke, Kemzekedorp. Ontwerper: René Rooms, beeldhouwer: Roland Rombaux.

Stekene: Oorlogsmonument WO I en WO II voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Stekene, Dorpsstraat  (Rolf Duchamps)        

 

 

Lees ook:

REGIO. Op zondag 14 september ’08 zijn in heel Vlaanderen meer dan 600 monumenten wagewijd gratis toegankelijk. De 20ste editie van de monumentendag staan in het teken van de 20ste eeuw, de...

REGIO. Op zondag 14 september ’08 zijn in heel Vlaanderen meer dan 600 monumenten wagewijd gratis toegankelijk. De 20ste editie van de monumentendag staan in het teken van de 20ste eeuw, de...

Het station van Zwijndrecht 1904.ZWIJNDRECHT. Op open mounumentendag zondag 14 september van 13u30 tot 16u30 wordt het onroerend erfgoed dat gebouwd of verbouwd werd tussen 1900 en 1975. In...

SINT-NIKLAAS. Ter gelegenheid van Open Monumentendag zondag 14 september, kan men het kantoorgebouw van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (ICW) in Sint-Niklaas...

SINT-NIKLAAS. Vandaag, maandag 1 september, gaan de schoolpoorten opnieuw open en starten heel wat studenten een nieuw schooljaar. Maar niet meer aan het O.L.Vrouwplein 5 in Sint-Niklaas. Daar staan...

BEVEREN. De werkgroep 'Erfgoed' binnen de Gemeentelijke Culturele Raad heeft reeds een programma voorgelegd voor Open Monumentendag op zondag 13 september. Het thema is '20ste Eeuw'.