Open Monumentendag heeft veel in aanbod

REGIO. Dit jaar wordt de 22ste editie van Open Monumentendag gevierd en ook de regio heeft zondag wel heel wat aan te bieden. Dit jaar staat Open Monumentendag in het teken van de vier elementen: water, vuur, aarde en lucht. Het is een vieren van dé hoogdag voor het onroerend erfgoed in heel Vlaanderen. Van de 308 Vlaamse steden en gemeenten nemen er dit jaar 210 deel (16 meer dan vorig jaar). Deze deelnemende gemeenten ontsluiten samen 506 monumenten, landschappen en archeologische sites waarvan het grootste deel exclusieve openstellingen zijn. Er worden ook 562 activiteiten met tentoonstellingen, fietstochten, wandelingen, boottochten,... georganiseerd.

Al een aantal jaar schommelt het aantal OMD-bezoekers rond het half miljoen waarvan een aanzienlijk deel als trouwe deelnemer mag worden beschouwd. Monumenten en activiteiten zijn op zondag 12 september helemaal gratis! Infopunten en monumenten zetten de deuren open tussen 10 en 18 uur, tenzij anders vermeld.  Het is wel zo dat voor een bezoek aan bepaalde monumenten of deelname aan bepaalde activiteiten moet worden gereserveerd.
Tijdens Open Monumentendag rijden een aantal (intergemeentelijke) bussen rond, in samenwerking met o partner De Lijn. Deze Monumentenbussen rijden tijdens Open Monumentendag verschillende  keren langs opengestelde monumenten in deze steden en gemeenten. Meer informatie (uurregeling, opstapmogelijkheden...) is te verkrijgen bij de lokale dienst waar je vooraf terecht kunt voor OMD-info.
Ook Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, ontdekt op OMD welke sporen de vier elementen nalieten op onze Vlaamse monumenten. Hij bezoekt zondagmiddag de scheepswerven Van Praet - Dansaert in Baasrode, Dendermonde.

In het Waasland kan men terecht op de Roomanmolen in Sint-Pauwels waar maaldemonstraties gegeven worden. In Beveren zijn er gidsbeurten in kasteel Cortewalle en in Haasdonk kan men de gids volgen in Hof ter Saksen. In Kallo moet men zijn om Fortn Liefkenshoek  van naderbij te leren kennen. Het bezoekerscentrum is er open. Nog in Kallo is er een tentoonstelling bij Katoennatie/Burcht Singelberg aan Kaai 1548 aan de Ketenislaan.
Verrebroek toont de Sint-Laurentiuskerk waar van 13 tot 18 uur doorlopend gidsbeurten zijn. Ook Philip Verheyen komt hier ter sprake. Hij overleed precies 300 jaar geleden.

In Hamme is de dienst Cultuur paraat om via een fietstocht heel wat te tonen: de Watermolen,  de Grote Napoleon als molen en museum. Er zijn ook tentoonstellingen. De fietstocht langs de Durme duurt een uur of drie.

Bazel toont het kasteel Wissekerke en Rupelmonde heeft zijn unieke getijdenmolen. Ook hier zijn er doorlopend gidsbeurten.

Lokeren heeft een kajaktocht ‘Lokeren en de Durme’, een fiestocht ‘Lokeren en het water. Vloek of zegen?’, de wandeling ‘Van Meers tot markt’. Verder staan ook de Heirbrugmolen, Huis Thuysbaert aan het Stationsplein 10, de Sint-Laurentiuskerk en het Stadhuis op het programma. Lokeren heeft dus wel een bijzonder uitgebreid maar prachtig aanbod op deze monumentendag.

Sint-Gillis-Waas heeft een fietstocht aan het Voormalig Vredegerecht in de Kerkstraat. Aan het Oud Vredegerecht aan de Kerkstraat 21 kunnen fietsliefhebber tussen 14 en 17 uur starten met de fietstocht ‘De 4 elementen’. De brochure met de route is gratis af te halen aan het Oud Vredegerecht.
In de cellen van het Oud Vredegerecht loopt tussen 14 en 17 uur de fototentoonstelling ‘De Kopergieterij’. In de zaal van café De Oude Statie aan de Buitenstraat 7 te De Klinge loopt op hetzelfde tijdstip de fototentoonstelling ‘Station De Klinge’.

In Sint-Niklaas kan men rondleidingen meemaken in Museumdepots en Archeologische depots. Men moet daar voor aan SteM Zwijgershoek zijn vanaf 10u15. In de gerestaureerde Witte Molen aan de Gladiolenstraat 2, zijn er tussen 10 en 17 uur doorlopend rondleidingen. Daarnaast zijn er rondleidingen op het terrein van Scheerders-Van Kerckhove en de gerestaureerde cipierage.
Hiervoor moet gereserveerd worden. Ook voor de wandelvertellingen moet gereserveerd worden. Dat kan bij de stedelijke dienst toerisme, Grote Markt 45 of via 03/760 92 60 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Stekene heeft een tentoonstelling in de Zavelstraat ‘De brandweer in Stekene’ en in ‘Het Steengelaag’ zijn er gidsbeurten om 10 en 14 uur van aan de Stadionstraat 113.

In Temse staat de wandeling ‘De Schelde en Temse” op het programma met start om 11 en 14 uur aan de Wilfordkaai.

Waasmunster brengt de bezoeker met een Fietstocht ‘Langs de Durme Waasmunster en Hamme’. Het Kasteel en Park Blauwendael in de Kerkstraat is ook te bezoeken met de tentoonstelling ‘De Durme als muze van Schilders ‘ van 10 tot 18 uur. In Sombeke staat de kerk aan de dries centraal met een demo van “Orgel+lucht= muziek”. Aan het Pompgemaal ‘Ten Ryendreef’ zijn er van 14 tot 17 uur doorlopend gidsbeurten.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

REGIO. Op zondag 14 september ’08 zijn in heel Vlaanderen meer dan 600 monumenten wagewijd gratis toegankelijk. De 20ste editie van de monumentendag staan in het teken van de 20ste eeuw, de...

REGIO. Op zondag 14 september ’08 zijn in heel Vlaanderen meer dan 600 monumenten wagewijd gratis toegankelijk. De 20ste editie van de monumentendag staan in het teken van de 20ste eeuw, de...

Kinderopvang in de stedelijke schoolkolonie aan het Zonneken in Sint-Niklaas, Stadsarchief Sint-Niklaas (circa 1950) SINT-NIKLAAS. Naar aanleiding van de Open Monumentendag zet de Beeldbank Waasland...

Het station van Zwijndrecht 1904.ZWIJNDRECHT. Op open mounumentendag zondag 14 september van 13u30 tot 16u30 wordt het onroerend erfgoed dat gebouwd of verbouwd werd tussen 1900 en 1975. In...

SINT-NIKLAAS. Ter gelegenheid van Open Monumentendag zondag 14 september, kan men het kantoorgebouw van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (ICW) in Sint-Niklaas...

SINT-NIKLAAS. Vandaag, maandag 1 september, gaan de schoolpoorten opnieuw open en starten heel wat studenten een nieuw schooljaar. Maar niet meer aan het O.L.Vrouwplein 5 in Sint-Niklaas. Daar staan...