Veel mogelijk dank zij basiseducatie

HAMME. De bib van Hamme draagt graag haar steentje bij aan een samenleving die aan alle mensen kansen biedt om vooruit te komen in het leven. Daarin heeft de bibliotheek de laatste jaren een solide partner gevonden in het centrum voor basiseducatie in onze regio. Al enkele jaren nu worden er daarom ieder trimester in de bib cursussen georganiseerd waarin mensen zelfvertrouwen, cultuur taalvaardigheid en andere basisvaardigheden kunnen verwerven.

Ook volgend trimester staat er zo’n cursus op stapel: Op stap met de kaart, een basiscursus die mensen leert hun weg te vinden, hun omgeving te verkennen en een reisweg te plannen, zich kunnen oriënteren en het natuurschoon in de omgeving kunnen ontdekken. Allemaal vaardigheden die bij kunnen dragen aan nieuwe en betere kansen in het leven. Deze cursus zal vanaf 15 september 2010 elke woensdagvoormiddag doorgaan in de bib Hamme, Achterthof 94.

Bijscholen kan vandaag op heel wat manieren en het wordt precies ook van iedereen verwacht om regelmatig weer terug achter de schoolbanken te kruipen. Dat is soms een hele opgave voor wie er al veel jaren studeren en opleidingen heeft opzitten. Hoe moet dat dan zijn voor mensen die in hun jeugd weinig scholing genoten hebben of niet de kans hebben gehad? De drempel om opnieuw naar school te gaan is voor hen vaak hoog.

Gelukkig bestaat er Basiseducatie, een bijna kosteloze vorm van onderwijs die er meer op gericht is mensen iets te leren dan hen te scholen. In veel Vlaamse gemeenten is er een Centrum voor Basiseducatie, bijvoorbeeld Leerpunt Waas & Dender. Zij organiseren cursussen om te leren lezen en schrijven, te leren rekenen, meer zelfvertrouwen te krijgen, dagelijkse taken en problemen het hoofd te kunnen bieden of de wereld te ontdekken. Ze starten vanaf nul en zijn dus haalbaar voor iedereen, hoe weinig men ook weet of hoe kort men naar school is geweest.

Deze inspanningen worden in Hamme volop ondersteund! In de openbare bibliotheek worden daarom al sinds enkele jaren Leerpunt-cursussen georganiseerd. Voor de nieuwe  cursus ‘Op stap met de kaart’ betaalt men enkel een bijdrage voor de kopiekosten. De eerste les gaat door op woensdag 15 september 2010 van 9u tot 11u30 en vanaf dan iedere week steeds op woensdagvoormiddag. De cursus loopt door tot kort na de kerstvakantie. De lessen vinden plaats in de bib.

Wie interesse heeft komt zich vóór woensdag 8 september 2010 inschrijven in de bibliotheek van Hamme. Wie ingeschreven is kan op die woensdag 8 september naar het informatiemoment komen, eveneens in de bibliotheek van Hamme. Men kan  daar kennismaken met Siti Van Hoorick, die de cursus zal geven. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS.  Zaterdag 16 juni stelt Leerpunt Waas en Dender haar gratis cursusaanbod voor op de jaarlijkse Leerpuntmarkt in Sint-Niklaas. Leerpunt geeft aan volwassenen opleidingen in taal,...

SINT-NIKLAAS. Maandag start in Sint-Niklaas de ‘Week van de anderstalige klant’. Daarmee wil de stad het project ‘Oefen hier je Nederlands’ extra in de kijker zetten en anderstaligen aanmoedigen om...

SINT-NIKLAAS. Leerpunt Waas en Dender organiseerde haar jaarlijkse Broodje Basiseducatie. Verschillende sociale organisaties uit de regio maakten er kennis met het programma van Leerpunt tijdens een...