La Rosteehoeve paradijs voor kinderen

Image
Tijdens de opendeurdagen tonen talrijke kinderen hun rijkunsten op paarden en pony's.
NIEUWKERKEN. Dit weekend houdt de La Rosteehoeve een opendeurweekend. De voormalige varkenskwekerij ligt goed verscholen achter een groene muur aan de rand van het dorpscentrum van Nieuwkerken. Eigenaars Peter De Graaf en Jeannette Coolen hebben hun hoeve met succes omgebouwd tot een manege waar iedereen met een paard of pony kan leren rijden. Vooral kinderen met een handicap hebben een plaats veroverd in de warme harten van het koppel.

Het was gisteren, zaterdag 26 juni, een gezellige drukte achteraan in de Kolkstraat waar de La Rosteehoeve gelegen. Steeds meer paardenliefhebbers weten de weg te vinden naar de Nieuwkerkse hoeve van Peter De Graaf en Jeannette Coolen, die jaren geleden als kandidate voor de schoonste boerin van Vlaanderen gebombardeerd werd tot Donna-boerin. Haar enthousiasme dat toen toonde is blijkbaar gegroeid met de jaren. En dat is nodig want haar agenda zit boordevol activiteiten om de La Rosteehoeve draaiende te houden. Het dienstenaanbod is uitgebreid: springpaarden fokken, pensionstalling, paardrijlessen, ponystages en kinderfeestjes. 

Maar Jeannette Coolen is het meest trots op haar werk met kinderen met een handicap. "Dat is geleidelijk gegroeid.", vertelt Coolen. "Ik had zelf een gehandicapte zus, die op 18-jarige leeftijd overleed. Ik had een grote bewondering voor haar verzorgers. Het lesgeven is begonnen als een hobby. Dan kregen we de vraag of gehandicapte kinderen hier ook terecht konden voor paardrijlessen." Ondertussen heeft Coolen van haar hobby haar beroep gemaakt en komt o.a. Revalidatiecentrum Het Veer met jonge patiënten langs voor hippotherapie.  Bij hippotherapie vormen paarden of pony's een hulpmiddel bij ontwikkelings- en/of gedragsproblemen. Subsidies voor de therapie krijgt de La Rosteehoeve niet. Welk is er steun voor het aanpassen van het terrein voor personen met een handicap zoals rolstoelpatiënten.

Image
Wie geen wedstrijd moeten rijden, oefent naast de piste.
"Hier mogen kinderen echt nog kind zijn", gaat Jeannette Coolen verder. "Hier mogen ze nog vuil worden, ravotten, spelen met de dieren. Soms zijn de kinderen echt vuil maar ze stralen." Stralen doet Coolen ook als ze over 'haar' kinderen vertelt. Aan blije verhalen heeft ze dan ook geen gebrek.

Zo is er het verhaal van de 10-jarige Frederik, een autistische jongen die moeilijk sociale contacten kan maken. Tot hij op de La Rosteehoeve kennis maakt de paarden en pony's. Dan bloeide de jongen helemaal open en bleek gaandeweg wel in staat om vriendjes te maken, ronduit over de dieren te vertellen, kortom om sociale contacten te leggen. Dat bevestigt ook zijn moeder Katrien: "Onze Frederik volgde eerst tennislessen en dat ging. Al hadden we sterk de indruk dat hij dat enkel deed omdat wij dat wilden. Hij was dan ook altijd blij dat we hem terug ophaalden. Daar kwam verandering in toen hij naar de Jonathanschool ging. Daar leerde hij Casper kennen en via hem de paarden op deze hoeve. Sinds hij wekelijks naar hier komt, is hij opengebloeid dankzij het contact met de paarden. De school had het zelfs op het rapport geschreven dat hij helemaal is opengebloeid dankzij de paarden."
Eenzelfde verhaal horen we over Juli, een jong meisje met een spierziekte die op de manege haar rolstoelt ruilt voor de rug van een paard.

Image
Kinderen kunnen het hele weekend ritjes maken op een pony.
In de toekomst hopen Jeannette Coolen en Peter De Graaf uit te breiden met een binnenpiste, aangepast aan kinderen met een handicap. Dat vraagt een flinke investering van ruim 300 à 400.000 euro. Tot hiertoe kan het koppel geen milieu- en bouwvergunning krijgen voor het project. De hoeve ligt immers in landbouwgebied en een manege met binnenpiste mag enkel in recreatiegebied. Toch hopen De Graaf en Coolen op politieke goodwill om de vergunningen alsnog uit te reiken. "Er is echt nood aan ruimte voor hippotherapie. Dat kan hier nu enkel als het goed weer is. Als kinderen door weersomstandigheden niet kunnen rijden is dat een flinke tegenvaller om te verwerken", zeggen Coolen en De Graaf. "Nu krijgen we regelmatig de vraag van instellingen om wekelijks te komen maar dan kan pas helemaal als we ook een binnenpiste hebben."

Om de hoeve te runnen doet het koppel beroep op een leercontracter, allroundmedewerkster Bebianne April en een aantal vrijwilligers. Diezelfde vrijwilligers staken meer dan één hand uit de mouwen om het opendeurweekend vlot te doen verlopen: fotografen, een fotoprintstandje, drankstandjes, een infostand en wedstrijd in de categorie G van het LRV. Leden van de Nieuwkerkse jeugdvereniging Pielewuiters animeren de kleinsten, terwijl anderen genieten van de wedstrijd of van demonstraties.
Gisteravond schoven ruim 300 gasten de benen onder tafel op een barbecue.

Ook zondag 27 juni is iedereen welkom op de tweede dag van het opendeurweekend. Op het programma staan o.a. Verschillende wedstrijden waaronder een wedstrijd verkleed springen in verschillende categorieën. Ook wie weinig ervaring heeft met paardrijden kan hieraan meedoen. Bedoeling is immers zo leuk mogelijk verkleed zijn: een ridder, sinterklaas, prinses, ...
De La Rosteehoeve is geleden aan de Kolkstraat 80 te Nieuwkerken. Wie interesse heeft in rijlessen of in de hippotherapie, kan terecht op 0498/70 61 85 of larosteehoeve.be. (mb)

Image
Peter De Graaf en Jeannette Coolen bij hun favoriet springpaard.

Image
Na de wedstrijd zijn de prijzen uitgedeeld. Elke deelnemers krijgt een prijs.

Image
Tussen de wedstrijden, kan het publiek genieten van kunstjes met een pony: pootjes geven of de cancan dansen...

Image
Jeugdvereniging De Pielewuiters spelen spelletjes met de jongste bezoekers: van ballonspellen tot een trampoline of grime.

 

 

Lees ook:

NIEUWKERKEN. Afgelopen zondag spookte het op de La Rosteehoeve in de Kolkstraat in Nieuwkerken. Indien het spookmysterie niet werd opgelost, dreigde de hoeve de Horrosteehoeve te worden. In groepen...

NIEUWKERKEN. Op 23 mei organiseerde La Rosteehoeve een G-wedstrijd voor mensen met een handicap. La Rosteehoeve maakt de paardensport meer toegankelijk voor mensen met een fysieke of mentale...