Status quo effectieve inbraken in 2009
De maand september was een piekmoment met vooral inbraken in Beveren-centrum, gevolgd door Melsele met samen 121 feiten (van de 169). In de gemeenten boven de Expresweg, daalde het aantal inbraken sterk. In verhouding maar 14% tegenover 86% in het centrum. Een sterke daling vooral in Kallo en Doel. In Doel woont niet veel volk meer en daar zal het wel meer op vandalisme neerkomen.
De inbraken in de zone Beveren vinden voor bijna 83% plaats in een private woning en veel minder in andere gebouwen. Er wordt vooral geld en juwelen e.d. mee genomen. E politie heeft ook genoteerd hoe er werd ingebroken. Er werd vastgesteld dat, naast het forceren van de deur (veelal de achterdeur), de inbrekers thans ook gemakkelijker de weg vinden via de vensters, ‘braak op raam’ zoals ze het noemen. Klassiek komt het forceren van de cilinder van het deurslot ook voor maar al bij al gebruiken de inbrekers toch diverse manieren om binnen te geraken.
De politie ondernam in 2009 ook 20 grootscheepse acties op het terrein en 110 maal werden extra projectploegen ingezet. De politie verleende 58 keer techno-preventiefadvies. Wie betrokken was bij een diefstal kreeg van de politie ook herincontactname. Dat gebeurde in 90 gevallen. Positief is wel de groei van het aantal dossiers voor gemeentelijke inbraakpreventiepremies tot 67%.
Voor wat betreft diefstallen in gebouwen wordt ook in 2010 de gemeentelijke preventiepremie uitgekeerd. De gerichte actie blijven, techno-preventief advies wordt gegeven in nieuwbouwwijken. In de reisbureaus en ook op de scholen zullen de folders ‘vakantieberichten’ worden verdeeld.
Op gemeentelijk niveau blijft er de camerabewaking waarbij de politie ook nauw is verbonden. Op vlak van preventie maakt de lokale politie Beveren gebruik van de lokale pers en de gemeentelijke lichtkrant.
voertuigen
Het stelen van voertuigen is in Beveren sterk gedaald. In 2008 werden 18 voertuigen als gestolen gemeld, in 2009 slechts 9. In Beveren werden er 4 gestolen, 2 in Verrebroek en 1 in Haasdonk, Kallo en Kieldrecht. Ook de inbraken in auto’s minderde van 63 in 2008 naar 42 in 2009. Het gaat over inbraken die aan de politie werden gemeld. Ze gebeurden vooral in Beveren (21) en Melsele (14) met de tramterminus als belangrijk punt.
Om er wat aan te doen zal de politie ‘zonebewaking’ uitvoeren door gerichte acties. Er zal ook werk gemaakt woden van een folder om diefstallen van en in een auto bijzonder in de aandacht te brengen. De politie wil ook nog een gratis graffeersessie in autoruiten organiseren met Carglass in de magazijnen van de Technische Dienst in de Europalaan. Op zaterdag 19 juni is er zo een sessie. Ze vindt plaats van 9 tot 16 uur.
Verder zal na een controle van een voertuig door de politie, een aandachtslabel worden verdeeld bv. nadat iets waardevol in de auto wordt ontdekt.
Dan zijn er ook de fietsdiefstallen. In 2009 werden 275 fietsen als gestolen gemeld en dat is het laagste cijfer van de laatste 5 jaar: 295 in 2008, 353 in 2007, 464 in 2006 en 391 in 2005. Maar laat ons er toch ook rekening mee houden dat niet iedereen de diefstal van zijn fiets meldt omdat men van meni g is dat men hem toch nooit meer terug ziet. In het centrum van Beveren, werden meest fietsen gestolen met 222 of 80% van alle fietsdiefstallen in Groot –Beveren. In Melsele verdwenen er 34, in Haasdonk en Kieldrecht 4, 3 in Vrasene en Verrebroek, 2 in Kallo. In Doel verdwenen wel huizen , maar geen fietsen!
In de top-5 van de plaatsen waar de fietsendieven meest actief zijn staat het SDtationsplein Beveren op kop met 26. Aan de Grote Markt verdwenen er 17, aan het Viergemeet 12, in de Kloosterstraat 9 en kn de Klapperstraat met sporthal en zwembad nog 6.
De politie controleert nu wel meer de risicostallingen. Het laten graveren van fietsen zal worden gestimuleerd door het verdelen van aandachtsfolders en fietslabels. Ook zal zonebewaking worden uitgevoerd door diverse soorten acties op het terrein.(Rolf Duchamps)