Politie doet wat aan diefstal in woningen

Image
De politie van Zwijndrecht start een sensibiliseringscampagne om het aantal woninginbraken terug te dringen.
ZWIJNDRECHT. De gemeente ontsnapt ook niet aan de plaag van inbraken ofschoon daar in de media niets van wordt vernomen. Maar van andere gemeenten wordt daar in de media wel melding van gemaakt. Lees maar eens het politienieuws op Waaskrant.be. De Zwijndrechtse politie meldt wel dat het aantal diefstallen in woningen de pan uitrijst. Daarom dat ze ook een sensibiliseringsactie opzette en zelf ook extra inspanningen leverde om het fenomeen te beheersen.

Bovenop de reguliere werking dat zich richt naar opname feitenzones in het patrouilleschema, uitvoering afwezigheidtoezicht op de woning, aanbieding technopreventief advies met betrekking tot beveiliging van de woning ging er ook extra aandacht naar extra patrouilles, extra toezicht op tram en in omgeving van de tramlijn want analyse heeft geleerd dat daders van diefstallen in woningen zich meermaals met de tram verplaatsten.
Verder zorgt de politie ook voor continue opvolging van het fenomeen met het oog op inzet van gerichte patrouilles en controles.Er werd, via advertentie in het gemeentelijk informatieblad, aan de inwoners  eveneens gevraagd tijdens de eindejaarsperiode - nog meer dan anders - alle verdachte toestanden te melden.

De politiewoordvoerder omschreef het: "Deze politionele inspanningen zullen niet de enige reden zijn ; maar we kunnen stellen dat we de eerste maanden van 2010 met een goed resultaat zijn doorgekomen. In januari werden 6 diefstallen in woningen of pogingen daartoe vastgesteld ; een vermindering met 9 feiten in vergelijking met januari 2009. In februari werden 8 feiten vastgesteld of een vermindering met 3 feiten in vergelijking met februari 2009. De periode januari/februari  telt dus, ten overstaan van dezelfde periode in 2009 een vermindering van 12 vaststellingen  of 46%, terwijl de algemene tendens  zowel arrondissementeel als nationaal, een verhoging van het aantal feiten betreft."

De politie zal met de nodige inspanningen dit positieve resultaat trachten te bevestigen tijdens het verdere verloop van 2010. Maar er wordt wel op medewerking gerekend van de inwoners door zo veel mogelijk melding te maken van verdachte toestanden. De Zwijndrechtse politie heeft er zich toe verbonden om prioritair en zo adequaat  mogelijk te reageren op meldingen in het kader van verdachte handelingen. Er wordt nadien aan de melder wel gemeld welk resultaat zijn melding heeft gekend.

Er wordt ook weer een oproep gedaan: "Het is voor de politiemensen die ter plaatse zullen komen uiteraard belangrijk dat zij over zo veel mogelijk gegevens beschikken. We vragen dan ook  om bij observatie van een verdachte toestand aandacht te hebben voor zo veel mogelijk details. We denken hierbij aan de juiste plaatsbepaling en richting waarin de betrokkenen zich verplaatsen, beschrijving van personen  kledij , grootte, lichaamsbouw , draagtassen  en voertuigen met soort, nummerplaat, merk, kleur."

Men kan ook steeds bij de politie terecht met de vraag om extra toezicht te houden op de woning indien men bijvoorbeeld een reisje gepland heeft en/of om een gespecialiseerd medewerker van de politie naar uw woning te sturen om u beveiligingstips te geven.

Ook de rij tips wordt nog eens door de politie naar buiten gebracht voor wanneer men zijn woning voor korte of langere tijd verlaat: 
- Laat de woning er steeds bewoond uitzien.
- Licht uw buren/vrienden/familie in zodat die een oogje in het zeil kunnen houden.
- Vraag aan iemand om zijn wagen af en toe op jouw oprit te parkeren.
- Spreek op het antwoordapparaat nooit de boodschap in dat je op vakantie bent.
- Hang nooit briefjes met mededelingen van afwezigheid aan de deur.
- Laat je postbus regelmatig ledigen en dagelijks de rolluiken op en neer gaan.  
- Laat het gras afmaaien indien mogelijk.
- Zorg voor schrikverlichting (ca. 40% van de dieven staakt de bezigheden bij plotse verlichting).
- Geef dieven geen werkmateriaal, laat dus geen ladders of gereedschap in de tuin achter.
- Sluit je tuinhuis slotvast af en bewaar je gereedschap in de woning.
- Berg waardevolle voorwerpen weg.
- Vermijd de aanwezigheid van waardevolle goederen in de woning, plaats ze best in een bankkluis.
- Doe geen binnendeuren op slot (dit vermijdt extra schade indien men toch inbreekt).
- Verstop geen auto- of huissleutels; geef ze liever aan een vertrouwenspersoon.
- Fotografeer, merk en registreer uw waardevolle voorwerpen. Indien u toch slachtoffer van een inbraak zou worden maakt dit signalering en opsporing van het gestolene veel sneller en efficiënter.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-GILLIS-WAAS. Het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas levert heel wat inspanningen om haar vrouwelijke bevolking ervan bewust te maken van het gevaar van borstkanker. Oktober is immers de...

Het gemeente- en ocmw-personeel draagt deze maan dit roze lint om vrouwen aan te moedigen een mammografie te laten doen.SINT-GILLIS-WAAS. Oktober is de internationale borstkankermaand. In het hele...

de affiche voor de rozelintjesactieLOKEREN. Onder de naam 'Rozelintjesactie' kondigde OCMW-voorzitter Luc De Block in Lokeren een groots opgezette actie aan voor vroegtijdige opsporing van...

SINT-NIKLAAS. De preventiecel van de politie en de leefbaarheidsambtenaar hebben de handen in elkaar geslagen voor het organiseren van een nieuwe preventieactie ter voorkoming van gauwdiefstal op 10...

BEVEREN. In oktober besteden de gemeente Beveren, het OCMW, artsen en apothekers extra aandacht aan de strijd tegen borstkanker. De drie vrouwelijke schepenen van de gemeente: Katrien Claus,...

BEVEREN. De drie vrouwelijke schepenen van Beveren, Katrien Claus, An Cools en Heidi Beck, willen vrouwen uit Beveren aanmoedigen om zich te laten screnen op borstkanker. De drie willen daarvoor...