Doe eens de Kapellekensbaan nr2 Bewogen

Image
Schepen Ernest Smet stelde in de Blauwe Kamer van Cortewaklle de Katepellekensbaan n°2 Bewogen voor.
BEVEREN. In het kader van Beveren Zomert wordt vrijdagavond 18 juni om 19u in de foyer van CC Ter vesten de ‘Kapellekensbaan n° 2 Bewogen’ geopend.  Dat is een tentoonstellingsproject waarbij drie kunstenaars tentoonstellen in drie locaties waar drie kapellen zijn: de kapel van Cortewalle, de kapel van OC ’t Klooster Vraene en de kapel OC Boerenpoort Melsele. De drie kunstenaars zijn Elisabeth Van Dam (Cortewalle), Luc Cappaert (Boerenpoort) en Monique Thomaes (’t Klooster). De drie tentoonstellingen zijn elke zondag open vanaf 20 juni tot 25 juli, telkens van 10 tot 17u en de inkom is gratis.

Het was in 20O8 dat CC Ter Vesten een kapellekensbaan organiseerde  en dat bleek toen een ideaal zomerconcept voor de hele familie. Zowel erfgoed, beeldende kunst, sport, muziek, literatuur  en poëzie kwamen aan bod. Cultuurschepen Ernest smet was fier te kunnen melden dat het initiatief in 2010 wordt hernomen als "Kapellekensbaan n° 2" dat ze de titel  ‘Bewogen’ gaven.

"Drie kapellen, drie kunstenaars, drie verschillende artistieke invalshoeken. Dec drie kapellen behoren tot het historisch patrimonium van onze gemeente  en zijn op zichzelf al de moeite waard om te bezoeken. Ook drie verschillende gemeentes die niet alleen door een bestaande fietsroute, de kapellekensroute’ met elkaar verbonden zijn, maar nu ook met een cultureel-geestelijke verbindingsbaan. Het thema is bewogen omdat de drie kunstenaars rond beweging werken en door beweging bewogen worden. Kapellekensbaan n° 2 zorgt voor een ideaal fietsparcours met drie schitterende bestemmingen want de drie kapellen hebben elk een eigen historisch verhaal", zo stelde schepen Ernest Smet het project voor.

Vrasene

De kapel van OC 't klooster in Vrasene waarvan de toegang verscholen ligt in een smalle steeg aan de Brugstraat, maakte ooit deel uit van het oude meisjespensionaat van de dames van het christelijk onderwijs [in 1921 overgenomen door de zusters franciscanessen van het Crombeen]. Ze werd prachtig gerestaureerd en zeer recent uitgerust met een gloednieuwe foyer, een staaltje van mooi samengaan van oude en nieuwe architectuur. Monique Thomaes betrekt in deze kapel met minimalistische ingrepen de toeschouwer bij de essentie van deze architectuur. Ze concentreert zich op de subtiele beweging van het licht van de glasramen.
Alhoewel Monique van Beveren is (Monique Van Remoortere), stideerde en werkte zij in het buitenland. Haar werk evolueerde van minimalistische sculpturen naar poëtische ingrepen met licht in bestaande architectuur. Ze ziet die onmerkbare beweging van licht uit de spiegeling van de glasramen. 

Melsele

De kapel van OC Boerenpoort roept bij vele Melselenaars herinneringen op aan ondeugende misdienaars, gedweeë internen, oude aalmoezeniers en natuurlijk de zusters van Liefde die in dit klooster niet alleen een kostschool uitbaten, maar ook bejaarden verzorgden. Het interieur van de kapel is na de restauratie erg versoberd. Luc Cappaert benadrukt met zijn werk het contrast tussen het aanvaarden van vergankelijkheid en de wens om te behouden.
Zijn werk staat symbool voor het oproepen van herinneringen die gevangen zitten in een zichtbare maar ontoegankelijke wereld. Langs de andere kant laat hij een beeld zien dat steeds verandert onder de invloed van ruimte.  Deze Melseelse schilder confronteert ons met thema’s waarmee de erfgoedbeheerder steeds begaan is. 

Beveren

Van het hele kasteel Cortewalle is de huiskapel vermoedelijk de minst gekende plek. Het is een klein intiem vertrek met ingetogen decoratie. Deze bijzondere ruimte, ooit bestemd voor privé-eredienst, baadt nog in de sfeer van voor het tweede Vaticaans Consilie. Dit wordt de plek waar Elisabeth Van Dam de fysieke expressie die ze ontdekte in haar dansopleiding omzet naar gevoelig getekende en gesculpteerde zelfportretten.

De lichamelijke bewegingen, verwijzend naar de ook sportieve kant van deze tripeltentoonstelling vinden we terug bij het werk van deze Beverse kunstenares, Elisabeth Van Dam. De dans vormt de basis en zo zet ze de fysieke expressie om in een beeld of een tekening.
Schepen van Cultuur Ernest Smet, promoot echt deze Kapellekensbaan, n°2 Bewogen wanneer hij zegt: "Neem uw fiets en uw vrienden onder de arm en maak eens een sportief-culturele uitstap. Een kapel is in het verleden steeds verbonden geweest met stilte en innerlijk tot rust komen. Nu zijn het Ontmoeting Centrums geworden die ons de mogelijkheid geven om mensen bijeen te brengen die deze innerlijke rust reeds gevonden hebben of ze toch willen nastreven. Neem deze zomer dus uw fiets bij de hand, pomp uw banden op, doe nog eens olie op de ketting en laar u maar even sportief en cultureel gaan en volg de bewegwijzerde Kapellekensroute. U zal er voor beloond worden, zowel geestelijke als lichamelijk."

Image
De fundering van de Kapellekensbaan van 2010: vlnr: Monique Thomaes, Schepen Ernest Smet, Elisabeth Van Dam, Luc Cappaert, Christl Van den Brouck en Stefanie Audenaert.

Wie zelf niet over een fiets beschikt, kan na afspraak een fiets huren in de buurt van het traject. Het volledige programma is beschikbaar op beveren.be/tervesten en in Kapel OC ‘t Klooster, Brugstraat 11 Vrasene. Kapel OC van Boerenpoort, Sint-Elisabethstraat 31A/Grote Baan 183 Melsele. En  Huiskasteel Cortewalle, Zwarte Dreef 1 Beveren.

Er zijn rond de Kapellekensbaan n°2 ook enkele gratis toonmomenten. Op zondag 27 juni om 15 uur, spelen op Cortewalle de zusjes Eva en Katrien Van Daele dwarsfluit en harp. Ze worden voorgesteld door papa Rik Van Daele, die in CC Ter Vesten als voormalig directeur geen onbekende is.
Zondag 4 juli om 11 uur en om 15 uur brengt Kristien Roels knappe vioolmuziek in ’t Klooster te Vrasene. Het is een buitenkansje om deze schitterende violiste aan het werk te zien en te horen.
Zondag 11 juli om 15 uur,is er een toonmoment in de Boerenpoort te Melsele. Daar toont Lies Van Gasse haar dichtkunst al is ze wel beeldend kunstenaar. Haar zus Roos zingt er in jazzy stijl en begeleid aan de piano door Heleen Van der Beken. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. Gedurende de hele zomer combineert de kapellekensbaan kunst, ergoed en een mooie fietstocht. De kapellekensbaan is een project dat kadert in Beveren zomert. Het bestaat uit drie...

BEVEREN. Cultuurcentrum Ter Vesten krijgt op donderdag 27 maart de Belgische première van BLAM!, een Deense theaterproductie die omschreven wordt als 'Die Hard meets The Office'. In de productie...

BEVEREN. Zornik brengt op 29 november z'n akoestische theatershow 'Less > More' naar CC Ter Vesten. Daarin brengt de groep rond Koen Buysse een reeks intieme nummers over een gebroken relatie en...

BEVEREN. N-VA Beveren is blij dat CC Ter Vesten mee evolueert met de tijd en online tickets gaat verkopen. Volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid Ingeborg De Meulemeester (N-VA) pleit er wel...

BEVEREN. Vanmorgen is de verkoop van losse tickets voor het nieuwe theaterseizoen in CC Ter Vesten gestart. Sinds dit jaar is het niet meer mogelijk samen met een abonnement ook losse tickets te...

BEVEREN. Morgen, zaterdag 11 juni, start het Beverse cultuurcentrum Ter Vesten met de verkoop van abonnementen voor het nieuwe seizoen 2011-2012. Het belooft trouwens een bijzonder seizoen te...