Open Dam Dag Lokeren: politie steelt de show

Image
De politie haalde haar waterkanon boven op de Open Dam Dag.
LOKEREN. Zaterdag 29 mei 2010 werd in Lokeren de Open Dam Dag georganiseerd door de School voor Provinciaal Volwassenenonderwijs Waas en Durme, het Sportcentrum De Dam en de lokale politie Lokeren. Vooral deze laatste kwam attractief en bij momenten spectaculair uit de hoek. In het politiegebouw waren de kantoren van de verschillende politiediensten opengesteld voor het publiek, en geïnteresseerden in een job bij de politie konden met hun vragen terecht bij een speciaal daartoe voorziene stand. In de huidige tijden van economische crisis blijkt daar behoorlijk wat belangstelling voor te bestaan, temeer daar de lage verloning van politiemensen ook al lang tot het verleden behoort.

Verderop was er bijzonder veel interesse voor een kantoor waar men kon kennismaken met allerlei verdovende middelen: uitproberen was er niet bij, maar al de populaire drugs waren er wel tentoongesteld, en je kon er alles vernemen over het kweken, de productie, versnijding, verhandeling, gebruik, gevaren en risico’s. Een bloempot met mooie cannabisplant vormde het decor. We leerden er dat de papaverplant in onze tuin niet echt de geschikte variëteit is om er heroïne van te maken.
In de kelder van het politiegebouw was er bezichtiging van de cellen, video-tir en een computer waar bezoekers hun vingerafdrukken konden laten nemen.

Op de koer van de Provinciale school voor volwassenenonderwijs werden voor een ruim publiek demonstraties gegeven met politiehonden. O.a. politiechef Trienpont zelf was met zijn hond van de partij.

Bij de attracties, die de politie buiten georganiseerd had aan de Oude Vismijn, stonden belangstellenden in de rij aan te schuiven: voor de kinderen een ritje in omheinde ruimte op een paard van de politie, of achterop de politiemotor mee met een agent door de stad.

Spectaculair was de demonstratie met het waterkanon, dat een voertuig blijkt te zijn waarin heel wat technologie aanwezig is. Vier brandweerlui met schild en aangepaste kledij speelden de rol van betoger, maar moesten er zich, onder de toenemende druk van de waterstraal, uiteindelijk letterlijk bij neerleggen.

Bedoeling van deze dag was, wat de politie betreft, het publiek te laten kennismaken met de diversiteit van taken en opdrachten die heden ten dage bij een politiejob horen, en daarbij ook aandacht te vragen voor de mens achter het uniform. Opdracht van 29 mei geslaagd... (jdw)

Image
Zonechef Trienpont gaf een demonstratie met politiehond.

Image
Wie wilde, kon een ritje maken op een politiemotor...

Image
... of met een politiepaard

 

 

Lees ook:

LOKEREN. Jaarlijks worden aan de Kleine en de Grote Dam in Lokeren de Open Damdagen georganiseerd. Ook dit jaar gaan het PCVO Waas en Durme (Provinciaal Centrum voor Volwassenen Onderwijs) en...

LOKEREN. Aan en rond de Oude Vismijn in Lokeren vindt komende zaterdag 29 mei de derde Open Dam Dag plaats. De School voor Provinciaal Volwassenenonderwijs Waas en Durme, het Sportcentrum De Dam en...

LOKEREN. De lokale politie van Lokeren, PCVO Waas & Durme en sportcentrum De Dam slaan opnieuw de handen in elkaar en organiseren een gezamenlijke opendeurdag. Het belooft een bruisend evenement...