Twee Fusies en de afbraak van Doel, ingrediënten in gemeenteraad
Vooraf was er al een tussenkomst van Bruno Stevenheydens, ex -Vlaams Belang, maar die werd door de burgemeester onderbroken omdat hij de vraag wilde stellen of Bruno nu als fractieleider van Vlaams Belang of als onafhankelijke sprak. Een vraag voor de show, want nu zal de burgemeester toch wel weten dat Stevenheydens als onafhankelijk zetelt. Maar Mark Van de Vijver wou hier toch akte van laten nemen.
Stevenheydens drong vervolgens aan op een discussie over de plannen voor een fusie tussen Beveren en Kruibeke, en wou weten wat de andere raadsleden hiervan dachten. De burgemeester pareerde dit met de opmerking dat er een studiebureau opdracht heeft gekregen om de gevolgen in kaart te brengen, en dat dit in september verder zal besproken worden. Protest vanwege Bruno Stevenheydens werd verder genegeerd.
Er ontspon zich vervolgens een vinnige discussie over de aangekondigde samenwerking tussen voetbalclubs RS Waasland en SK Beveren. De oppositie wou wel eens weten hoe de financiële constructie in mekaar zat, en wat de gevolgen voor de gemeente Beveren zullen zijn. Ook hier verwees Mark Van de Vijver naar een datum in de toekomst : op 8 juni is er een commissievergadering over dit onderwerp, waar alle details op tafel zullen worden gelegd. Tot dan heerst er de discretie. Het gaat wel over geld, héél veel geld. Bij N-VA hebben de raadsleden als lid van de meerderheid ook nog steeds geen geen zicht op de inhoud van dit deel van de overeenkomst. De commissie zal dus welkom zijn.
Doel
Toen de raadszitting het agendapunt bereikte over de aangekondigde verkoop van gemeentelijke eigendommen in Doel aan de Maatschappij voor Linkeroever ontstond er fel protest bij Kartel Pro, Vlaams Belang en onafhankelijken. De verkoop betreft het gemeentehuis in de Camermanstraat, het vroegere schoolgebouw (huidig ontmoetingscentrum De Doolen) op de Engelsesteenweg, de Pastorij in de Hooghuisstraat, het sportgebouw op de Engelsesteenweg en twee percelen bouwgrond en dit voor een gezamenlijk bedrag van 1 154 200 euro. Bruno Stevenheydens nam opnieuw het voortouw en vroeg om het punt af te voeren omdat er momenteel een sloopverbod geldt en de Maatschappij LSO niet in staat is haar eigendommen als een goede huisvader te beheren. Bruno Stevenheydens stelde vast:
"Het is duidelijk dat het gemeentebestuur met twee maten en gewichten weegt, het beschermd monument Molen welke momenteel nog een horecafunctie heeft wordt niet verkocht, het vroegere schoolgebouw welk nog wel in gebruik is als ontmoetingscentrum ‘De Doolen’ wordt wel verkocht. De redenen voor de verkoop zijn overduidelijk, de Maatschappij LSO wil de gebouwen zo snel als wettelijk mogelijk slopen."
Dit bleek te slaan op het voortdurende vandalisme ter plaatse, en de burgemeester vond dit niet ter zake. De eigendommen in beheer van de gemeente ondervinden immers dezelfde problematiek. Vandalisme is een plaag in Doel, waar het politiekorps alle nodige inspanningen voor doet om dit tegen te gaan.
Stevenheydens beschuldigde vervolgens de Maatschappij er van om zelf stiekem aan vandalisme te doen, om zo de gebouwen sneller te kunnen afbreken. Dat had hij al meer gezegd.
Raadslid Johan Smet, N-VA en dus lid van de meerderheid, deed toen een opgemerkte tussenkomst. Hij riep het college op om de Maatschappij er op te wijzen dat Doel nog steeds woongebied is, en er dus een juridische onmogelijkheid is om tot afbraak over te gaan. Hij vroeg om dit mee te nemen in de onderhandelingen, en voor een deontologische oplossing te kiezen.
De burgemeester bevestigde tot tweemaal toe dat deze stelling correct is en er dus niet mag afgebroken worden. Hij voegde er nog aan toe dat er in ieder geval nog een sloopvergunning vereist is, die door de gemeente moet uitgereikt worden.
N-VA standpunt Doel
Zolang het grondgebied van Doel woongebied is, is het bij wet dus verboden huizen af te breken. Alleen bij verkrotting moet men om veiligheidsredenen overgaan tot afbraak. Zolang er ter zake geen beslissing is pleiten wij voor een moratorium. Breek geen huizen nodeloos af en gedoog dat mensen, zonder het woonrecht te verlengen, daar nog even kunnen blijven.
"Maak echter aan deze mensen duidelijk dat dit niet kan uitgroeien tot een verworven recht", aldus N-VA woordvoerder Johan Smet, "Een terugkeer naar de oorspronkelijke toestand is onwaarschijnlijk, zelfs onmogelijk. Indien de Vlaamse regering beslist dat er geen havenuitbreidingsgebied komt op de site Doel, dan moet er uiteraard een nieuwe bestemming voor Doel gezocht worden."
Intussen - gezien de onzekerheid i.v.m. de bestemming van het dorp - werden er door de gemeente Beveren in de begroting geen gelden meer voorzien i.v.m. verdere ontwikkeling van Doel. Een aantal gebouwen in het dorp zijn historisch erfgoed en erkend als geklasseerde monumenten. Deze monumenten zullen voorlopig door minister Bourgeois niet gedeclasseerd worden. (Rolf Duchamps)