Honderd fuifstewards kregen opleiding

Image
Roger Weyn, veiligheidscoördinator van de gemeente Kruibeke, vindt het inschakelen van fuifstewards een goede zaak.
KRUIBEKE. Samen met het gemeentebestuur, de jeugddienst, de lokale politie onder leiding van Marc Steenssens, en de veiligheidsdienst, onder leiding van Roger Weyn, werden er 100 fuifstewards opgeleid. En daarmee krijgt de gemeente toch wel een bijzondere dimensie bij op vlak van de fuifproblematiek.

Veiligheidscoördinator Roger Weyn: "Feesten, ontspannen en fuiven kan aangenaam zijn. Wij willen dit aangenaam en veilig houden. Het verleden heeft ons het bewijs geleverd dat fuiven dikwijls gepaard gaat met allerlei vormen van overlast zoals lawaai, storende samenscholingen in de omgeving, vandalisme, graffiti, sluikstorten, vechtpartijen, diefstallen, overmatig alcohol gebruik, drugsproblemen en dergelijke. Met de wet op de private en bijzondere veiligheid wordt ons de kans geboden in strijd te gaan tegen voornoemde problematiek."

Het is deze wet laat toe dat er een bewaking door vrijwilligers is toegelaten. Het is de bedoeling de verenigingen in de mogelijkheid te stellen met eigen leden de veiligheid te verzekeren bij de uitoefening van bepaalde activiteiten. En zo komt men bij de zogeheten fuifstewards.

In het kader van het zonale veiligheidsplan van de lokale politie, waarin als één van de prioriteiten "overlast" werd gesteld, werd er in samenspraak met de burgemeester, de korpschef van de lokale politie, de veiligheidsdienst en de jeugddienst van Kruibeke besloten over te gaan tot het organiseren van het opleiden en verder opvolgen van de kandidaten fuifstewards.

opleiding

Zo’n opleiding is niet zo eenvoudig want het moet op wettelijke basis gebeuren. De kandidaten moeten precies weten wat mag en wat niet mag nadat ze uiteraard ook kennis hebben wat een fuif eigenlijk is. Hun taken zijn nauw omschreven. Daarover kregen ze een opleiding.
Deze fuifstewards kregen ook een opleiding EHBO waar nadruk gelegd werd op verschillende soorten bloedingen, hoe reageren bij ongeval, hoe duidelijk de  hulpdiensten contacteren en tenslotte reanimatie. De opleiding werd afgesloten met een korte opleiding over het gebruik van blustoestellen.

Vanaf 2011 zal iedereen die een fuif in Kruibeke organiseert, dienen te beschikken over fuifstewards. Zij kunnen nu reeds voor meer info contact opnemen met de veiligheidsdienst van de gemeente op het nummer 03/740 02 19.

De 100 fuifstewards krijgen op maandag 17 mei om 19 uur  in de brouwerij hun brevet uit handen van burgemeester Antoine Denert.  Iedere jeugdvereniging zal dan ook een aantal fluohesjes ontvangen met opdruk 'Fuifsteward Kruibeke'. Zij zullen dus op de fuiven duidelijk herkenbaar zijn. Voor een gemeente als Kruibeke, honderd fuifstewards kunnen opleiden, is een hele prestatie(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

TEMSE. Zaterdag start in Temse een nieuwe opleiding ‘fuifsteward’. Fuifstewards worden ingezet op fuiven, optredens of andere activiteiten in het jeugdontmoetingscentrum De Nartist en de...