Provincie en gemeente hand in hand tegen de ratten

Image
de zwarte en de bruine rat
REGIO. Vrijdag 2 april worden door de Vlaamse Milieumaatschappij in Mechelen de resultaten bekeken van 10 jaar intensief rattenbestrijding. Ze hebben het congres gewoon 'Ratten op Vlaamse wijze' genoemd. Ook voor de Wase regio is dat congres van belang gezien alle gemeenten er bij betrokken zijn via 'Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen vzw (RATO)' waarvan de Stekense schepen Nicole Van Duyse de voorzitter is. RATO vzw is een overlegorgaan tussen gemeente en provincie en kan de rattenbestrijding overnemen op vraag van gemeenten die het zelf niet meer willen uitvoeren. Sinds 1997 heeft RATO vzw expertise opgebouwd in de bestrijding van ratten en andere exoten of schadelijke dieren. RATO vzw beschikt over een team van professionele bestrijders. De RATO-gemeenten uit de regio zijn: Temse, Stekene, Wachtebeke en Sint-Gillis-Waas. In totaal zijn er 19 gemeenten bij betrokken.

Maar het is ook de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die zich bezighoudt met het bestrijden van muskusratten, beverratten en bruine ratten. Maar omdat heel wat ratten  langs het water leven sloot de VMM samenwerkingsovereenkomsten af met de beheerders van de bevaarbare waterlopen en kanalen en met provincies en gemeenten als beheerders van waterlopen van 2e en 3e categorie. Ook met polders en wateringen en met de terreinbeherende instanties, waaronder het agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Natuurpunt, zijn afspraken gemaakt op het vlak van rattenbestrijding door de VMM.

Door die aanpak is er voor gezorgd dat de muskusrattenpopulatie en deze van de beverratten onder controle zijn. Het probleem van de bruine rat wordt dan weer aangepakt in overleg met de provincies. Daarvoor zijn er nieuwe samenwerkingsafspraken voor de bestrijding langs de gewestwegen.
Hoe alles de voorbije jaren verliep kunnen we  na het congres in Mechelen zeker naar buiten brengen.
Maar ondertussen weten we wel dat in Oost-Vlaanderen de vzw RATO werkt met professionele medewerkers die zich toeleggen op uitvoering van rattenbestrijding. De basis van de bestrijding is eigenlijk het passend speurwerk. Een bestrijder gaat actief op zoek naar sporen van zowel bruine- als muskusratten. Vooral het buitengebied wordt grondig onderzocht. Bij het vinden van een haard op openbaar terrein wordt ingegrepen. Voor muskusratten is dat met fuiken en klemmen, voor bruine ratten met het plaatsen van lokazen. Op deze manier wordt voorkomen dat er maar wordt opgetreden nadat het een plaag is geworden. Preventie is dus een belangrijk punt.

Niet vergeten dat bruine ratten opgenomen zijn in de lijst 'voor schadelijke organismen voor planten en plantaardige producten'. Hierin wordt gesteld dat iedereen die een terrein bezit, huurt of gebruikt voldoende maatregelen moet nemen om deze ratten te vermijden en te bestrijden. Dat betekent in feite dat vanaf het moment dat op iemands terrein een rat loopt, hij preventiemaatregelen moet nemen en de ratten moet bestrijden.

het Waasland en de rat

RATO-Voorzitter Nicole Van Duyse over 'Ratten op Wase wijze': "De bestrijding van ratten is wettelijk geregeld. Voor de bestrijding van muskusratten is de waterloopbeheerder verantwoordelijk; voor de bestrijding van bruine ratten is de tereinbeheerder. Provincie en gemeenten werken intensief samen om de bestrijding optimaal te laten verlopen. Waterrijke landbouwgebieden zijn een uitgelezen habitat voor de muskusrat. De bruine rat is een mensenvolger en komt vooral voor waar voldoende voedsel en schuilgelegenheid is. In die zin is de aandacht voor en de problematiek van de rattenbestrijding in het Waasland analoog aan de andere regio's in de provincie. Op dit moment is de muskusrat in het hele gebied onder controle, maar blijvende aandacht is nodig."

Van Duyse heeft ook cijfers uit de voorbije jaren. In 2000 bedroeg het aantal gevangen ratten zo’n 7000 maar in 23005 waren dat er maar 500. Voor 2010 is het nu afwachten of er nog muskusratten gevangen kunnen worden. Het zullen er hooguit nog enkele zijn.

Image
De muskusrat komt voor in waterrijke gebieden.
"Belangrijk is te onderlijnen dat de inspanningen dezelfde blijven. Alle waterlopen worden een aantal keer per jaar zorgvuldig afgespeurd en er wordt vangmateriaal uitgelegd. De bestrijding van de muskusrat gebeurt uitsluitend mechanisch. Anders is het gesteld met de bruine ratten. Het aantal meldingen door particulieren en het aantal nevenvangsten van bruine rat in de muskusrattenbestrijding stijgt gestadig. Omdat bruine ratten ook met chemische middelen worden bestreden is het onmogelijk om het aantal juist te bepalen", aldus de Stekense schepen. 
 
 Er zijn in de Wase regio ook nog steeds muskusrattenbestrijders, rattenvangers zoals dat hier heet.  Een gemeente kan ervoor kiezen om de bestrijding in eigen beheer te houden (Beveren, Sint-Niklaas) en daarvoor een of meerdere muskusrattenvangers aanstellen. Of de gemeente (Sint-Gillis-Waas, Stekene) kan ervoor kiezen om de bestrijding uit te besteden aan Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen vzw. De provincie Oost-Vlaanderen heeft ook twee bestrijders in dienst die de gemeenten begeleiden.
 
 Voorzitter Nicole Van Duyse wijst naar de provinciale website waarop veel informatie te vinden is. Daarnaast zijn folders over de bestrijding van de muskusrat, de bruine rat en de plantaardige exoten ter beschikking. Deze folders worden via de gemeenten verspreid. Voor de gemeentelijke website of voor het gemeentelijke informatieblad zijn informatieve artikels klaar voor publicatie.

De voorzitter rondde af met: "Tot slot worden, op verzoek van de gemeente, ook voordrachten, informatievergadering en demonstraties gegeven; vaak naar aanleiding van pulbieksmanifestaties zoals jaarmarkten. Indien meldingen bij particulieren worden behandeld door RATO vzw dan ontvangt de betrokkene een handleiding met praktische tips voor de bestrijding." (Rolf Duchamps)
 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Maandag gaat voor het 8ste jaar op rij de Voorleestoer door. Door de heersende pandemie wordt het een volledig coronaveilige scholeneditie waarbij schrijvers en illustratoren scholen...

KRUIBEKE. De gemeente Kruibeke gaat samen met Rato vzw zwerfkatten vangen tijdens vangnachten op 12, 13, 14 en 15 oktober. Rato zal hiervoor vangkooien met lokvoer plaatsen. Die kooien worden ‘s...

REGIO. Toen vorige week iemand opmerkte dat er zo goed als geen muskusratten meer te zien waren in de streek Kruibeke-Beveren, was dat voor ons aanleiding om iets dieper in te gaan op het leven van...

ANTWERPEN. De Antwerpse haven is woensdagavond tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Lloyd's List Awards uitgeroepen tot Port Operator of the Year. Antwerpen haalde het in zijn categorie voor drie...

Een bruine rat gevangen en gedood in Zwijndrecht, door een kat! REGIO. De Vlaamse Milieumaatschappij blikte terug op 10 jaar intensieve rattenbestrijding. Daaruit bleek dat de muskusrat een...

SINT-GILLIS-WAAS. Sinds in 1999 gemeenten verplicht werden de muskus- en bruine ratten te bestrijden werkt de gemeente Sint-Gillis-Waas samen met de vzw RATO van de provincie Oost-Vlaanderen. Die...