Waasland krijgt verwittiging voor het gevaar van asbest

Image
De cover van het boekje ‘Asbest in en om het huis’ dat gratis te bekomen is bij de gemeenten of in de containerparken. Het werd uitgegeven door het departement Leefmilieu, Natuur en Energie.
REGIO. In de lokalen van IBOGEM te Melsele hebben afgevaardigden van Logo –Waasland, IBOGEM, MIWA en de milieudienst van Beveren gewezen op het gevaar dat de bij woningen aanwezige verwerkte asbest kan veroorzaken. Logo-Waasland (Lokaal Gezondheidsoverleg Waasland) nam het initiatief na het horen van opmerkingen rond asbest en signalen dat er gezondheidsrisico’s aan verbonden waren. Er werd contact opgenomen met de afvalintercommunales IBOGEM en MIWA om rond het asbestprobleem mee te werken. De gemeenten Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en voor Logo-Antwerpen als 8ste gemeente ook Zwijndrecht, zijn er bij betrokken.

Het initiatief groeide bij Logo-Waasland vzw  dat bij de opdracht heeft de gezondheid te bevorderen en het thema ‘milieu en gezondheid’ zit daar bij, naast de andere thema’s met tabakspreventie, gezonde voeding en beweging, valpreventie bij senioren, vroegtijdig opsporen van borstkanker, verhoging van de vaccinatiegraad en preventie van depressie en zelfdoding. In totaal dus 7 thema’s.

Asbest is in veel woningen aanwezig. Ook stallingen die uit vroegere tijden overeind zijn gebleven hebben een dak van asbestplaten, de zo bekende ‘golfplaten’of ook leien met asbest. Eveneens heel wat andere bouwmaterialen of zelfs bloembakken kunnen asbest bevatten. Het werd vroeger veel gebruikt omdat het zo’n veelzijdig materiaal was. Maar het was maar na een tijd dat men ontdekte dat door het inademen van asbestvezels de gezondheid werd geschaad. Vele hangt echter af van de soort toepassing, van de kans op beschadiging en van de staat waarin het zich bevindt. Maar hoe weet je dat zeker en hoe moet je omgaan met asbest?

Image
De afgevaardigden van Logo-Waasland met links Nel Van lent, medisch milieukundige.

Asbest is een vezelachtig mineraal dat in de natuur voor komt en is opgebouwd uit microscopische kleine vezels. Bij inademing zijn ze schadelijk. Het werd vooral veel gebruikt na de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren  tachtig. Het was steeds erg populair. Eerlijk gezegd, in die tijd werd asbest geprezen omdat het goedkoop was en uitstekende kwaliteiten had: sterk, slijtvast, hittebestendig, isolerend en bestand tegen zuren en basen. De grondstof komt voor in de bodem en wordt ontgonnen uit asbestmijnen. In België komen die niet voor.

Nu is het gebruik verboden en niet meer te koop. Tot 1998 werd het gebruikt. In heel wat woningen is asbest wel nog aanwezig. Niet in de zuivere vorm natuurlijk, maar verwerkt in asbesthoudende materialen. Doch we moeten de bewoners niet ongerust maken want de asbesthoudende materialen mogen blijven zitten, waar ze zitten. Wie ze zelf wil verwijderen moet wel voorzorgsmaatregelen treffen. Misschien kan het nodig zijn om het professioneel te laten verwijderen.
Vanaf de jaren 40 tot ’98 werd volgens OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) in Vlaanderen naar schatting 3 miljoen ton asbest gebruikt in allerlei toepassingen. Jaarlijks wordt er zo’n 50.000 à 60.000 ton afval afgevoerd in Vlaanderen. Aan het huidige tempo van afvoer, zouden we nog ongeveer 40 jaar geconfronteerd worden met asbesthoudende materialen in onze omgeving.

sensibilisering

De inademing van de vezels is gevaarlijk omdat ze zeer diep door dringen in de longen en kunnen o.a. longkanker veroorzaken. De ziekten duiken pas op 20 tot 40 jaar na de blootstelling aan asbest. Om het gevaar van asbest onder de bevolking te laten kennen werd nu de campagne 'Asbest, ook in jouw huis?' opgezet. Alle gemeenten zullen nu deze gezamenlijke sensibilisatiecampagne steunen.

Image
Walter Van Dam, hoofd van het containerpark en Nel Van lent bij de bijzondere container waarin het asbestafval wordt opgeslagen.

De inwoners van het Waasland worden met opvallende affiches op openbare plaatsen en in containerparken op deze risico’s gewezen.  Om zeker de doe-het-zelvers te bereiken, hebben de lokale besturen ook de lokale bouwhandels gevraagd  om de campagne te versterken door de affiches op te hangen. De stedenbouwkundige diensten van de betrokken gemeenten zullen mensen met verbouwplannen actief informeren over asbest op het moment dat de bouwvergunning wordt afgeleverd. Op die manier hopen de gemeenten, de intercommunales en de Logo’s zoveel mogelijk mensen te bereiken met de boodschap om voorzichtig om te gaan met asbest.

Er is ook een folder van 35 bladzijden 'Asbest in en om het huis' van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid heet. Hij kan bekomen worden op de gemeenten en in de containerparken en kan ook online worden ingekeken op mmk.be/asbest.  De gemeente Beveren zal de affiches ook op meerdere gemeentelijke diensten verspreiden  en in 'Onze Gemeente' zal ook artikel verschijnen. Ronny Ruys van de Milieudienst, wil ook de Doe-het-Zelf-zaken er bij betrekken Op de Technische Dienst Gebouwen volgden leden van het personeel reeds een opleiding rond asbest. De gemeente wil immers de bevolking raad geven.

De initiatiefnemers gaven enkele voorzorgsmaatregelen mee voor het geval dat er asbest in de woning zit. Kwestie is te vermijden dat asbestvezels vrijkomen.
Asbesthoudende materialen die in goede staat zijn hoeven niet verwijderd te worden. Wel is het belangrijk ze in goede staat te houden. Reinigen met een hogedrukreiniger van deze materialen alsook andere agressieve bewerkingen zoals schuren, slijpen, zagen, boren en breken zijn uit de boze aangezien daarbij vezels kunnen vrijkomen.
Wil men de asbesthoudende materialen zelf verwijderen dan kan dit als ze zich in een relatief goede staat bevinden.

Hierbij moet men toch enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen:

- Bevochtig het materiaal, zodat eventueel loskomende vezels niet rondwaaien
- Verwijder de delen één voor één met de hand
- Gebruik uitsluitend handwerktuigen
- Werk binnenshuis met een goede verluchting en reinig achteraf met water. Gebruik geen stofzuiger
- Zorg dat het verwijderde afval niet kan breken
- Breng het hechtgebonden asbestafval naar het containerpark en deponeer het niet bij het bouw – en sloopafval maar bij het asbestafval. Er staat een speciale container voor.
- Is het asbesthoudend materiaal niet meer in goede staat, dan laat je het voor je eigen gezondheid en veiligheid best verwijderen door een gespecialiseerde en erkende asbestverwijderaar. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Nu het thema 'asbest' volop in het nieuws komt, heeft ook het stadsbestuur van Sint-Niklaas meer aandacht voor de problematiek. Geen overbodige luxe want bij het Sint-Niklase bedrijf...

BEVEREN. Bij de brand in een loods in de Lange Dreef in Beveren, in de nacht van vrijdag op zaterdag, zijn asbestdeeltjes vrijgekomen en in de omgeving terecht gekomen. Dat blijkt uit onderzoek door...

REGIO. Zeven Wase gemeente- en OCMW-besturen hebben het charter 'Gezonde Gemeente' van vzw Logo-Waasland ondertekend. Met dit charter engageren Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas,...

SINT-NIKLAAS. Logo Waasland vzw heeft samen met acht Wase gemeenten de wandelbox '13 x 10 000 stappen in het Waasland' gelanceerd. De box bundelt een reeks wandelingen van welgeteld 10.000 stappen,...

REGIO. Eigenlijk is het woord ‘logo’ bij het grote publiek zeker niet verbonden aan een organisatie die werkt rond de gezondheid van de bevolking. En toch staat ‘Logo’ voor Lokaal GezondheidsOverleg...

Communiatieambtenaar van MIWA, Sébastien Impe, die nog eens duidelijk stelde hoe de intercommunale omgaat met asbestproducten.SINT-NIKLAAS. MIWA, de Opdrachthoudende Vereniging voor...