MIWA regelt de inzameling van asbest voor regio Midden-Waasland
MIWA krijgt van overheidswege de opdracht om het containerpark ook open te stellen voor de inzameling van hechtgebonden asbest en de verantwoorde afvoer ervan. Particulieren kunnen beperkte hoeveelheden (max. 250kg per beurt) gebonden asbest gratis aanbrengen naar het containerpark. Het gaat om golfplaten, bloembakken, afvoerbuizen, gevelleien, enzovoort. Voor KMO’s en zelfstandigen geldt het tarief van 0,14 euro per kilogram.
Communicatieambtenaar Sébastien Impe tijdens de voorstelling van de folder 'Asbest in en om het huis': "De containerparkwachters van MIWA hebben een opleiding achter de rug, waarin zijn leerden om asbest te herkennen en hier op een verantwoorde manier mee om te gaan. De inzameling gebeurt, zoals de Vlaamse Overheid voorschrijft, in big bags. Deze kunnen worden afgesloten, waardoor asbest kan worden getransporteerd zonder de gezondheid van de werknemers, bezoekers en omwonenden in gevaar te brengen."
Het is daarom ook dat er periodieke metingen boven en in de buurt van de asbestcontainer gebeuren. Die tonen aan dat de concentraties van asbestvezels zodanig laag liggen dat ze in geen enkele opzicht een gevaar betekenen voor de gezondheid van de werknemers en de bezoekers van het containerpark. In extreme omstandigheden zoals warm, droog en winderig weer wordt het asbestafval besprenkeld met water.
Enkel producten waarin asbest hechtgebonden is aan andere stoffen mogen naar het containerpark worden gebracht zoals bv. golfplaat, bloembak, afvoerbuizen, gevelleien, ... Producten waarin asbest los zit, moeten verwijderd worden door een erkende firma. Dat geldt bijvoorbeeld voor plaasterisolatie rond verwarmingsleidingen, brandwerende plaat bij verwarmingsketels e.d.
Particulieren kunnen gebonden asbest in beperkte hoeveelheden gratis naar het containerpark brengen tot maximaal 250 kg per keer. Op het containerpark staat hiervoor een container met afsluitbare bigbag ter beschikking. Er wordt gevraagd het materiaal zoveel mogelijk heel en onbeschadigd te laten, zowel bij de verwijdering als bij het transport.
Het gebonden asbestafval moet door de aanbrenger zelf in de container gedeponeerd worden. Het materiaal mag ook niet onnodig stukgegooid worden en overbodige manipulatie moet vermeden worden. Wie nauwgezet de de instructies van de parkwachter volgt, is goed bezig. (Rolf Duchamps)