Een fietsrit in de Ronde van de 11

Image
Zwijndrecht wil er een erezaak van maken om de Ronde van de 11 in de gemeente te doen slagen: vlnr: Els Van Hese van de dienst Sociale Zaken van Zwijndrecht, Schepen André Van de Vijver en Hilde D’Hondt, afgevaardigde van de Derdewereld raad
ZWIJNDRECHT In de collegezaal van het Administratief Centrum werd de "Ronde van 11" op 30 mei voorgesteld door schepen van Sociale Zaken André Van de Vijver. De Derdewereldraad was vertegenwoordigd door Hilde D’Hondt.  11.11.11 is wel heel bekend want het is de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging en bundelt de krachten van meer dan 70 lidorganisaties en 341 vrijwilligerscomités die zich inzetten voor één gemeenschappelijk doel: Een rechtvaardige wereld zonder armoede. Maar 11.11.11 is bij het grote publiek onafscheidelijk verbonden aan de novemberperiode van einde van een jaar.

"De mensen kennen het van de ‘deur aan deur’ omhalingen maar 11.11.11 is veel meer dan dat en via een nieuw, sportief evenement wil men er meer mensen en een ander publiek bij betrekken. We willen 11.11.11 een nieuw elan geven", aldus schepen Van de Vijver.
Daarom werd nu "De ronde van 11" in leven geroepen wat gewoon 11 grootse fietstochten voor het hele gezin zijn, georganiseerd door de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging. Ze willen dus ook in het voorjaar aandacht vragen voor hun werking en steun vragen op een leuke en laagdrempelige manier. Daarom organiseren ze ‘De Ronde van 11’, een fondsenwervend evenement voor de ganse familie, vrienden, jeugdverenigingen, bedrijven,….

Op zondag 30 mei 2010 willen ze 11.000 enthousiastelingen laten meefietsen op de 11 locaties in heel Vlaanderen ten voordele van 11.11.11. Het is een eer voor Zwijndrecht één van de 11 te zijn samen met  Bredene, Poperinge, De Pinte, Zottegem, Lier, Balen, Lommel, Sint-Truiden, Dilbeek en Lubbeek/Tielt-Winge. Overal wordt een parcours van 20 km en voor de sportievelingen eentje van 50 km uitgetekend. Voor de organisatie gaat Zwijndrecht wel samenwerken met 11.11.11 Kruibeke en de GROS Beveren.
Op de 20 km zal voor de kinderen ook een zoektocht worden uitgewerkt. "We hopen zeker 1000 mensen bijeen te krijgen", zegt schepen Van de Vijver "Het moet uitgroeien tot de ‘Gordel van de Derde Wereld’. We hebben in onze gemeente wel enkele grote verenigingen en de atletiekvereniging ZWAT heeft al medewerking beloofd. Ook de Gezinsbond telt veel leden."

Er zal kunnen gestart worden vanaf 10 u tot 14u30 aan de sporthal in de Fortlaan, individueel of in groep. Maar vanaf 8u kan reeds deelgenomen worden aan een heerlijk ontbijt. De plaatselijke wielertoeristenclubs hebben zich al ter beschikking gesteld omdat zij ervaring hebben om de deelnemers veilig over het parcours te loodsen. Vooral aan kruispunten zullen zij hulp bieden. Ook voor wie pech onderweg heeft, zijn helpende handen voorzien. Het parcours zal lopen over Kruibeke en Beveren en weer naar Zwijndrecht. Onderweg zullen er meerdere rustpunten zijn om iets te drinken en mogelijks ook met eetgelegenheid.

Aan elke startplaats zullen ook een meter of peter aanwezig zijn. Zwijndrecht had eerste gedacht aan Axl Peelman maar die was niet vrij en ook Kobe Isen liet het in laatste instantie afweten. Schepen Van de Vijver stelde nu twee mogelijkheden voor met de Zwijndrechtse tennisster Els Callens of bokser Sugar Jackson die ook in Zwijndrecht woont. Verder vielen ook de namen van Dani Heylen (FC De Kampioenen), Koen Fillet (presentator)  en Hubert Damen (Witse). Er zal contact opgenomen worden.
Er wordt gestreefd naar 1000 deelnemers zodat de 11 gemeenten samen aan de 11.000 komen. De 11 heeft veel betekenis uiteraard en nu al is geweten dat volgend jaar op 11.11.2011 wel iets bijzonder zal worden georganiseerd.
Deelnemen kost voor een volwassene 12 euro met ontbijt - 8 euro zonder en in vvk: 11 euro op de dag zelf, 10-17 jaar: 8 euro met ontbijt en 5 euro zonder in vvk en op de dag zelf, jonger dan 10 jaar voor 3 euro met ontbijt en gratis zonder.
De startgelden gaan integraal naar 11.11.11, zodat deze haar strijd tegen onrecht en armoede kan blijven voeren. Daarom doet men ook een warme oproep aan alle lokale verenigingen, bedrijven, en iedereen die het Zuiden een warm hart toedraagt om als bijzondere deelnemer mee te fietsen. Dit betekent dat men meefietst en de deelname laat sponsoren voor 500 euro, 1111 euro of wel 2015 euro. Dat zijn enthousiastelingen die een stevige duit in het 11.11.11-zakje willen doen door sponsorgeld bij elkaar te zoeken. Ze ontpoppen zich tot bronzen, zilveren of gouden deelnemer,  Het blijft immers de bedoeling fondsen in te zamelen.
Als mediasponsor werkt ‘Het Laatste Nieuws’ mee.


achterliggende bedoeling

Miljoenen mensen ter wereld krijgen nog altijd niet waar ze recht op hebben: voldoende voedsel, schoon drinkwater, gezondheidszorg, een basisopleiding, een leefbaar inkomen, veiligheid en vrijheid van meningsuiting. Wereldwijd leveren mensen dagelijks de strijd voor een menswaardig bestaan.

11.11.11 gelooft dat een andere wereld mogelijk is en werkt aan een andere globalisering op
Eén van de belangrijkste thema’s waarrond 11.11.11 de komende jaren zal werken , zijn de Millenniumdoelstellingen voor Ontwikkeling. In september 2000 ondertekenden alle 189 lidstaten van de Verenigde Naties de Millenniumverklaring.

Met die verklaring verbinden ze er zich toe om tegen 2015 een aantal concrete, meetbare en aan tijdschema’s gebonden doelstellingen te halen in de strijd tegen armoede, honger, analfabetisme, besmettelijke ziektes en de verdere verloedering van het milieu. Dit zijn de zgn. Millenniumdoelstellingen voor Ontwikkeling.  Als de 8 Millenniumdoelstellingen voor Ontwikkeling gehaald worden, ziet de wereld er in 2015 als volgt uit:
Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft is met de helft gedaald t.o.v 1990,
Alle kinderen op de wereld volgen basisonderwijs,
Meisjes krijgen dezelfde kansen als jongens in het basis -en middelbaar onderwijs al in 2005 en in 2015 op alle onderwijsniveaus,
Het sterftecijfer onder de 5 jaar is met twee derde verminderd t.o.v. 1990,
De moedersterfte is met driekwart verminderd t.o.v. 1990,
De verspreiding van HIV / aids, malaria e.a. ziektes is gestopt en we beginnen met de terugdringing van deze ziektes,
We voeren overal een milieubeleid dat gericht is op duurzame ontwikkeling, het aantal mensen zonder toegang op veilig drinkwater is met de helft verminderd,
Wereldwijd werken landen en instellingen samen aan ontwikkeling, goed bestuur, eerlijke handel, een eerlijk financieel systeem en het schuldprobleem van ontwikkelingslanden.

Dat werd in 2000 opgenomen en tegen 2015 moet alles rond zijn. Dus, nog veel werk te doen.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. De voorbije dagen verschenen er affiches in het straatbeeld van Zwijndrecht die sterk lijken op verkiezingsaffiches. De weinig aan de verbeelding overlatende tekst ‘Wie komt er op voor...

BEVEREN. In haar najaarscampagne legt 11.11.11 de nadruk op de impact van de klimaatopwarming in het Zuiden. Daar eist de opwarming van de aarde al miljoenen slachtoffers. Door de stijging van de...

BEVEREN. De najaarscampagne 11.11.11. is volop aan de gang. Dit jaar ligt de nadruk op het Belgische ontwikkelingsbeleid in Centraal-Afrika. De landbouwers in het gebied geraken niet verder dan...

Klaar aan de start met vooraan de schepenen André Van de Vijver, die de start zal geven, en Kris Herremans en uiterst rechts Chris Vermeulen.ZWIJNDRECHT. Wat ‘Lentefrisse Fietstochten voor...

Kris Peeters van de Derde Wereldraad leidde samen met Hans Verbeek de quiz in goede banen.ZWIJNDRECHT. In de refter van de Laarsschool werd door de Gemeentelijke Derde Wereldraad de 21ste 11.11.11....