Zonne-energie verlicht wachthuisjes aan bushaltes
In het begin waren er toch wel wat kinderziektes zoals een te lage lichtopbrengst van de twee LED-lampjes en enkele keren waren de lampjes en/of de bewegingsdetector ook het slachtoffer van vandalisme.
Aan de hand van de proefopstelling kon de ontwerper deze nieuwe technologie verder verbeteren en de gemeente Beveren kon in de loop van de maand november 2009, opnieuw vijf onverlichte bushokjes voorzien van verlichting op zonne-energie. De nieuwe uitvoering heeft wel vier verbeterde hoogrenderende LED-lampjes met daaraan gekoppeld een zwaardere batterij. Het verlichtingsniveau is hierdoor meer dan verdubbeld.
Er werden ook maatregelen genomen om vandalisme tegen te gaan. De milieuvriendelijk verlichte schuilhuisjes staan in Vrasene (3), Verrebroek en Kieldrecht. Zij werken ondertussen ruim twee maanden zonder één enkel probleem.
Naast de milieuwinst is deze netonafhankelijke oplossing ook heel wat goedkoper voor de gemeente. De aansluitingskost aan het elektriciteitsnet loopt snel op tot 700 euro per schuilhuisje en de forfaitair bepaalde energiekosten lopen op tot ruim 800 euro. Na één jaar is de kostprijs nu terugverdiend en realiseert de gemeente met deze vijf schuilhuisjes een besparing van 4.000 euro per jaar.
Beveren was blijkbaar weer de pionier op dit vlak want want want ook de Lijn verkoopt sinds december schuilhuisjes verlicht met zonne-energie. Ook hiervan werd één van de eersten in Beveren geplaatst, namelijk op de Muggenhoek in Kieldrecht nadat daar het bestaande schuilhuisje gesneuveld was bij een verkeersongeval. (Rolf Duchamps)