Beveren bij de best bebloemde gemeenten van Vlaanderen

Image
Het diploma voor de 'Groene Lente' waarvoor Beveren een thema voorlegde over de wijngaard en de kruidenborder in het park van Cortewalle.
BEVEREN. De prijzen zijn weer toegekend in de actie Groene Lente die door de Vereniging voor Openbaar Groen al van in 1979, dus nu al 30 jaar, ter promotie van het openbaar groen en het vakmanschap van tuinaannemers en plantenkwekers. Gemeenten die lovenswaardige inspanningen doen om openbare bebloemingsinitiatieven of nieuwe groenprojecten te realiseren, komen in aanmerking om mee te doen aan de wedstrijd 'Groene Lente'.

De gemeente Beveren werkt er al jaren aan mee en werd net als in 2007 en 2008 weer bekroond. Momenteel werden de inspanningen van de gemeente met in het bijzonder van de groendienst, beloond met een plaats in de rij van de best bebloemde  en groene gemeenten van Vlaanderen.  De gemeente kreeg er een prijs voor in natura en een bord met drie bloemen dat door schepen Werner Maes en het diensthoofd van de Groendienst Gabriël Van Bortel in het park van Cortewalle werd onthuld. De drie bloemensymbolen wijzen op de hoogste waardering.

Image
Het diploma van de Bloemengemeente met 3 bloemsymbolen, de hoogste onderscheiding die een gemeente kan bekomen.
Verrassend is het niet want wie in de zomer van 2009 door Beveren, met inbegrip van de deelgemeenten, reed zal zeker getroffen zijn geworden door de bloemenpracht die uitstraalde van de bijna 700 bloemenmanden langs de weg. Er stonden ook 45 bloementorens. En de bloembakken aan de openbare gebouwen maakten het geheel compleet. Beveren zat in een extra fleurige en kleurige sfeer.

Schepen Werner Maes van Beveren wil in 2010 weer deelnemen en weet dat de inwoners het zeer appreciëren dat er bebloemd wordt. Hij wil zelfs nog uitbreiden en momenteel wordt o.a. ook gewerkt aan de voorbereiding om de Warande speciaal te bebloemen. Maar ook de Groendienst, gevestigd op Hof ter Saksen, zet zich fel in om Beveren veel bloemkleur te geven. Meer dan 50 werknemers onderhouden het groen in Beveren. Wat de bebloeming in de straten betreft met bloemenmanden en bloemtorens wordt een budget samengesteld dat om de vier jaar wordt vernieuwd. En dat is zo ook in alle deelgemeenten. Doel zit er enkel nog in met bloemen op de Scheldedijk. De Engelsesteenweg blijft gewoon zwart-wit liggen.

Image
Schepen Werner Maes, verantwoordelijk voor groen en Gabriel Van Bortel diensthoofd van de gemeentelijke groendienst stelden vrijdagnamiddag het nieuwe bord én de diploma’s voor.

Er waren 2 wedstrijdthema’s: ‘Gemeente in bloei’, dat handelt over openbare bloemenprojecten, en ‘Groene gemeente’, dat gaat over recente groenrealisaties.
Een speciale ereprijs 'zonder is gezonder' werd uitgereikt aan projecten die in (her)aanleg of in beheer zonder pesticiden worden uitgevoerd.

Image
Met de kruidenborder in Cortewalle behaalde Beveren de 5de plaats.
Tijdens de finale op donderdag 17 december 2009 te Nieuwpoort, werden de beste projecten naar voor gebracht. In het onderdeel ‘Gemeente in bloei’ waren er 48 deelnemende gemeentebesturen en naar analogie met het Olympische brons, zilver en goud werden één, twee of drie ‘symboolbloemen’ toegekend. Beveren  is de enige gemeente uit de Wase regio die het goud won (3 bloemsymbolen), Met twee bloemsymbolen, laat ons zilver zeggen, mochten de gemeentebesturen van Stekene en Zwijndrecht huiswaarts.  Tenslotte kreeg de stad Sint-Niklaas één bloemsymbool.

In het wedstrijdonderdeel Groene Gemeente werden de 25 weerhouden projecten ingedeeld in 5 categorieën, nl. begraafplaatsen, parken, pleinen, verkeersgroen en themabeplanting. De vakjury bepaalde de rangschikking en Beveren werd 5de in de categorie ‘ Themabeplanting’ en dat met de wijngaard en kruidenborder in Cortewalle. Voor het onderdeel begraafplaatsen werd Sint-Niklaas eerste laureaat met de begraafplaats Heimolen. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. Deze zomer organiseert de groendienst van de gemeente Beveren opnieuw een bebloemingswedstrijd. De wedstrijd is onverdeeld in drie categorieën: versierde gevels met bloembakken of...

BEVEREN. De bebloeming in Beveren en het Beverse groen is twee keer in de prijzen gevallen in de wedstrijd 'Groene Lente' van de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG). Beveren neemt al jaren deel...

BEVEREN. Gisteren, zondag 4 oktober, deelde de groendienst van de gemeente Beveren 20 prijzen uit aan evenveel winnaars in de jaarlijkse bebloemingswedstrijd. In deze wedstrijd kunnen mensen, die...