CO, de stille moordenaar
KRUIBEKE. In deze koude winterdagen zetten heel wat mensen de verwarming aan. In bepaalde omstandigheden is er dan een verhoogd risico op CO-vergiftiging. In Kruibeke kregen de hulpdiensten de voorbije weken al verschillende oproepen binnen van CO-vergiftigingen. Gelukkig zonder veel erg: de slachtoffers mochten telkens na enkele dagen het ziekenhuis verlaten.
Maar het kan ook veel erger aflopen. Niet voor niets wordt CO wel een stille moordenaar genoemd: het is onzichtbaar, geurloos en smaakloos. Vooral bij mistig en/of windstil weer is het opletten geblazen want er is dan weinig luchtverplaatsing door de schoorsteen en CO terugkaatsen naar de kamer.
Een CO-vergiftiging is te vermijden met voldoende verluchting, goede afvoer van verbrandingsgassen door een goed werkende schoorsteen. Het is steeds aan te raden om een degelijk toestel met keurmerk te gebruiken en dat regelmatig te laten nakijken door een vakman.
Verplaatsbare vuurtjes op petroleum of gas verdienen extra aandacht. Zij hebben immers geen schoorsteen om CO naar buiten af te voeren. Daardoor verbruiken zij het zuurstof in de kamer en blijven de verbrandingsgassen hangen.
Wie toch een CO-vergiftiging vermoedt of tegenkomt, verwittigt zo snel mogelijk de hulpdiensten via het noodnummer 100 of 112, zet ramen en deuren open, schakelt het verwarmingstoestel uit en brengt een eventuele duizelige of flauwgevallen persoon uit de kamer.
De gemeente Kruibeke heeft een folder met tips klaarliggen bij de onthaaldienst van het gemeentehuis. (mb)