Dirk 'van den Orion' bracht al 35 jaar muziekvreugde onder de mensen

Image
Dirk Van den Bergh van discobar Orion
ZWIJNDRECHT. Dirk Van den Bergh trekt al 35 jaar met zijn discobar Orion doorheen de regio en zelfs een eind daar buiten. Maar ook als geluidstechnieker heeft hij een schitterende reputatie opgebouwd. Maar het belangrijkste voor Dirk is toch steeds gebleven dat hij de mensen de vreugde van de muziek laat beleven. Het was in 1974 dat hij er als jonge gast van nog geen 16 jaar aan begon. Het groeide allemaal lekker en na enkele jaren werd het zowaar een zelfstandig bijberoep dat evolueerde naar een hoofdberoep. Hij leefde voor de muziek.

"Vele dj’s stopten er mee na 10 of 15 jaar werken en zegden soms vaak dat ze al bezet waren want ze wilden maar tweekeer per maand gaan spelen. Ze deden dat ook vaak met twee. Ik ben het nu na 35 jaar nog lang niet beu. Ik kan je zeggen dat ik na zoveel uren achter de knopjes te hebben gestaan, toch af en toe nog wat bijleer of maak ik iets mee dat ik in 35 jaar niet heb gehad.", vertelt Dirk enthousiast.

Toen hij 35 jaar geleden begon als dj kwam het er voor hem op aan om zoveel mogelijk te gaan 'draaien' en lol te maken voor en met zijn vrienden. Het was zijn bedoeling muziek te maken voor de mensen die hem vroegen en niet de muziek uit zijn eigen keuze. Hij was dan ook gauw de juiste man om muziek te brengen bij de verenigingen die een 'gezellig samenzijn'  organiseerden. Gewoon omdat hij wist wat nu precies de gezellige muziek was voor die of gene groep personen.

Dirk herinnert zich nog hoe hij voor het eerst naar buiten kwam met zijn discobar in café Sportief aan ’t Heiken in Zwijndrecht. Hij woonde toen nog thuis en ging nog naar school. CVan een eigen zaak was er toen nog helemaal geen sprake in die zeventiger jaren. Maar zijn bekendheid groeide heel snel. Hij gaf zijn discobar de naam Orion. Kort maar krachtig en bijzonder gemakkelijk om te onthouden voor wie er mee kennismaakte. "Den Dirk van den Orion", zo werd hij genoemd.

De naam Orion draagt voor Dirk Van den Bergh ook steeds herinneringen mee: "Toen ik 13 jaar was hadden wij met vrienden uit de buurt een popgroepje opgestart Één van mijn vrienden, Erwin Stuyvaert, zei ons dat ORION een sterrenbeeld was en dus een symbool van de nacht kon zijn. Muzikanten die optreden doen dat ook meestal tot 's nachts. Zo is werd er het verband gelegd om Orion als naam te gebruiken. Ik maakte een lichtbak in de vorm van 'orion' met kleine lampjes allen in 5 serie kringen van 10 lampjes om dat op 220V te kunnen gebruiken."

Toen ze later feestjes hadden waar de vrienden gingen spelen, vulde Dirk de avond verder op met een gehuurde discobar. Hij stond zo eigenlijk voor het eerst achter dat ding dat Discobar heette maar zijn naam Dirk Van den Bergh hing er aan vast en vermits het vanuit Orion was klonk het toch gauw gewoon in de oren: ‘Den Dirk van den Orion’. En ook na 35 jaar is dat nog zo. "Ik heb die naam dus van in het begin en iets veranderen doe ik niet graag, ook mijn contactnummers niet. Ook de voorkant van mijn kalenders is al zovele jaren hetzelfde. Daar heb ik ook een ervaring mee. Een bruidspaar dat voor een originele foto even achter mijn discobar had gestaan, stuurden die later op voor een spel op televisie. De foto werd getoond op tv en heel veel mensen hadden aan de kleuren  van mijn kalenders die op de disco bar stonden, gewoonweg gezien dat Orion op die trouwfeest had gespeeld."

herinneringen

Maar in de 35 jaar heeft hij ook een lange lijst van artiesten ontmoet. Hij zorgde in hun programma’s voor de muziek. Hij maakte kennis met  Rob de Nijs, Will Tura, Gibson Brothers, The Tramps, Wendy Van Wanten, Sam Gooris, Jack Jersey, Piet Veerman, Benny Neyman, Garry Hagger, Luc Steeno, Jo Vally, Pinno Barecy, en nog veel andere.
Maar ook de grote feesten waar hij voor de sfeer zorgde zijn in zijn carrière topgebeurtenissen. Hij zorgde daar meteen ook voor de geluidsinstallatie want Dirk had zich ook daarin gespecialiseerd. Hij werkte 26 jaar op de Bloesemfeesten van Zwijndrecht, 27 jaar is hij al op de Dijkfeesten in Kallo en de voorbije zomer bewees hij daar nog dat er geen ‘sleet’ op de formule zit. Bij de jaarwisseling heeft hij al dertig jaar dezelfde klant. En wat een herinneringen heeft Dirk niet aan de 27 jaar dat Carnaval in Oostenrijk verzorgde of in de kazerne in Keulen. En steeds deed hij dat alleen. Alleen hij maakte ook de muziekkeuze.

Ook in zijn Zwijndrecht doet het gemeentebestuur op hem beroep. Vijf jaar lang zorgde hij dat tijdens de Ballonmeeting aan Westpoort, alle aanwezigen het gebeuren precies konden volgen via zijn professionele geluidstechniek. Op de jaarlijkse Veejaarmarkt rond de sporthal kunnen de aanwezigen alle commentaar volgen door de talrijke luidsprekers. Dirk Van den Bergh staat daar dan uiteraard niet met zijn Orion-uitrusting maar hij drukt er ook telkens weer zijn stempel: "Ik wil streven naar perfectie, Waar ik de eerste keer kom wil ik trachten om er terug te mogen komen en zorgen dat de klanten, andere klanten aanbrengen zonder beschaamd te zijn."

Wat hij in de 35 jaar liefst deed kan hij niet echt zeggen: "Iedere opdracht is een uitdaging. Maar gaan draaien met carnaval in Oostenrijk en overdag skiën , daar telde ik de tijd voor af."
De tijden zijn ondertussen ook fel veranderd. Het voornaamste dat hem tijdens de voorbije decennia trof, was de vooruitgang van de techniek. Hij speelde daar steeds op in en ook nu nog: "Ik blijf nog steeds nieuwe uitdagingen aannemen. Zo blijf ik ook nog investeren in nieuw materiaal. Voor de kerstmarkt van mijn thuisdorp op 12 december 2009, kocht ik nog heel wat nieuwe verlichting bij."

Hij keek terug in de tijd toen hij er een merkwaardig voorbeeld bij haalde van één van de eerste Dijkfeesten in Kallo. Toen stelde hij er een heel primitieve lichtinstallatie op die hij zelf had gemaakt. Enkele tieners die daar stonden te kijken zegden: "Wouw, moet je daar zien, wat een lichten heeft die bij".
-"Maar als ik nu een gewone installatie opbouw met wat verlichting, krijg ik vaak te horen 'hé mijnheer, zo’n licht heb ik ook op mijn kamer'.

Orion heeft ook iets extra in aanbieding. Op de dijfeesten van 1985 gebruikte Dirk voor het eerst een videoscherm. Dat was een groot wit laken dat hij opspande op het podium. Hij was immers niet alleen gek van muziek maar ook van beeld. Hij kocht ik een krachtige projector doe zomaar eventjes 650.000 BEF kostte. Maar nu is een eenvoudige laptop een bron van veel mogelijkheden. En de dvd is er ook al heel wat jaren. Hij projecteert rechtstreeks het gebeuren waar hij zich bevindt.

Dirk Van den Bergh had gehoopt dat hij in zijn zoon Robby en waardig opvolger zou hebben gevonden. Maar diens weg wees naar een zaak op de Verbrandendijk waar hij een schitterend café opende met The Point. "Niettegenstaande ik inderdaad een opvolger verloor omdat hij zijn eigen zaak begon, ben ik zeer trots op hem. Ik gaf mijn jarenlange ervaring met hem mee", zo besloot een steeds vol ambitie zittende Dirk Van den Bergh,  'Den Dik van den Orion'. (Rolf Duchamps) 

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. De radiotherapieafdeling van AZ Nikolaas heeft vandaag haar het tweede radiotherapietoestel in gebruik genomen. Dat is een klein jaar na de ingebruikname van de afdeling in de L. De...

ZWIJNDRECHT. De kerstmarkt van zaterdag 11 december zal kort na 21.30 uur worden afgesloten met een onuitgegeven klank-en lichtspel dat werd uitgewerkt door Dirk Van den Bergh die eigenlijk meer...

Jan Robert bracht het literair erfgoed in Vlaanderen naar voor met een projectie.BEVEREN. In Antwerpen in het Letterenhuis werd de presentatie gehouden van de wetenschappelijke inventaris van het...