Postpersoneel wil niet naar Linkeroever, wel naar Beveren


Image
De postbedienden willen geen ommetje langs Linkeroever en laten daarom hun tanden zien.
ZWIJNDRECHT. Vrijdagmorgen hebben de personeelsleden van De Post een actie gevoerd waarmee ze willen betogen tegen de verhuis naar Linkeroever en daarna, over een paar jaar, naar Beveren. De actie werd opgezet door ACOD Antwerpen en ACV. In optocht stapten een twintigtal personeelsleden van aan het Postkantoor achter een postwagen door de Statiestraat.

Met het samengaan met Beveren hebben de postmannen geen bezwaar en hebben zich daar al bij neergelegd maar dat ze eerst nog eens naar Linkeroever moeten voor een aantal maanden, dat nemen ze niet. De Rijksweg N70 werd aan het kruispunt met de Statiestaat even na 8u  afgesloten met de postwagens en alle verkeer in beide richtingen was onmogelijk. Aanvankelijk was men zinnens om dat tot 9u te doen maar na overleg met de politie, vertrokken de actievoerders al om half negen.

Voor wat de dienstverlening betreft kan de bevolking gerust zijn, de loketten blijven in het postgebouw in de Statiestraat. Maar wanneer in de toekomst blijkt dat de nood daaraan niet groot is, dan vreest vakbondsleider Jef Michielsen van het ACOD, dat De Post de huidige loketten ook wel zal opdoeken. Maar voorlopig stelt zich nog geen probleem.

Image
Het kruispunt aan de Statiestraat werd deskundig afgesloten met auto's van de Post.
Bij de bevolking komt het nieuws van het overbrengen van het postpersoneel naar Linkeroever, vrij verrassend aan want er was zo goed als niks van uitgelekt. Jef Michielsen van ACOD Post, verduidelijkte het: "Binnen de nieuwe netwerkstructuur van De Post werd beslist om de postmannen van Zwijndrecht onder te brengen in het kantoor Beveren en dat kadert in een nationaal dossier. Blijkbaar wordt daarover heel weinig gecommuniceerd naar buiten door de directie. Door het feit dat het hier nog altijd niet geweten is in Zwijndrecht."
Een paar weken geleden heeft De Post nu ook de beslissing genomen om vóór de uitvoer van de verhuis naar Beveren, nog een extra verhuis in te lassen voor het personeel naar het kantoor Linkeroever.
"Op een tijdspanne van x aantal maanden moeten ze twee keer een verhuis ondergaan die ook organisatorische, sociale en tijdsproblemen met zich meebrengt. De mensen pikken dat niet. Ze willen verhuizen naar Beveren en daar hebben ze zich bij neergelegd.", aldus Michielsen.

Het is op zich toch een concreet gegeven dat ze naar Beveren zullen moeten en daar hebben de Zwijndrechtse postmannen en -vrouwen geen protest tegen geuit. Ze begrijpen het dat ze niet in een klein kantoor kunnen blijven zitten. Het kadert in een nationaal dossier waardoor er heel wat zal veranderen. Maar de verhuis naar Linkeroever is één verandering te veel voor hen.

Image
In optocht stapten een twintigtal personeelsleden van De Post van het Postkantoor achter een postwagen door de Statiestraat.
 

Er zijn in Zwijndrecht 17 postdiensten maar in totaal zijn er toch een 24 personeelsleden die in het postgebouw thuis zijn. Het overgrote deel van hen zijn uit de gemeente of uit de vlakbij omliggende gemeenten.

Image
Op termijn blijven enkel de loketdiensten over in Zwijndrecht.
"Met onze actie wilden we gewoon kenbaar maken dat we niet akkoord zijn met de verhuis naar Linkeroever. Kenbaar maken niet alleen aan de bevolking maar ook aan de directie van De Post. Spijtig genoeg moet het met dergelijke acties gebeuren want op een gewone vergadering wordt blijkbaar niet meer naar het personeel geluisterd door de directie van De Post", aldus nog Jef Michielsen van ACOD ¨Post. Hij wees er verder ook op dat werd gekozen voor een werkonderbreking van een uur met een blokkade van het kruispunt N70 – Statiestraat, omdat het personeel zeker de klant niet wilde gijzelen. De briefwisseling werd nadien uitgereikt en de kranten werden aan huis bezorgd.

Op minder dan een kwartier heerste op de N70 chaos want het was in de volle ochtendspits. Er was geen doorkomen aan en de bussen van De Lijn bleven ter plekke en dat maakte de meeste reizigers erg bitsig. Een chauffeur van De Lijn, had wel begrip voor de actie en had zelfs zijn visie op het gebeuren omdat hij vroeger zelf syndicalist was. "Volgens mij zijn ze De Post volledig aan het afbouwen en willen ze alles privatseren. Dát is het probleem hier in België."

Image
Een half uur lang werd het verkeer aan de N70 in hartje Zwijndrecht stilgelegd.
 

Ook ACV ondersteunde de actie en had ook enkele vertegenwoordigers ter plaatse. Bij hen ook Dirk Smet, sectorafgevaardigde Transcom. De oorzaak lag volgens hem ook in de uitgetekende structuur die De Post uittekende en waardoor er een schaalvergroting kwam waarbij kantoren moesten fusioneren. Daarin komt Zwijndrecht onder de cluster Beveren. Vandaar dat ook Marc Lasseel van ACOD Oost-Vlaanderen reeds aanwezig was.

Image
Een buschauffeur krijgt een woordje uitleg over het afsluiten van het kruispunt.
Dirk Smet begreep het personeel volkomen dat zij de stap naar Linkeroever niet wilde zetten. "Dat betekent dat voor een jaar, of twee jaar, de ganse organisatie moet aangepast worden. De verplaatsingen van Linkeroever moeten op een andere manier gebeuren, andere vervoersmiddelen. Ik begrijp het goed dat ze zich als een kudde voelen die van de ene stal naar de andere wordt gedreven. Ze willen daarom in Zwijndrecht blijven om hun werk goed te blijven doen om dan na een paar jaar naar Beveren te vertrekken."
Ook Dirk Smet laakte de communicatie vanuit de postleiding die te weinig luistert naar de argumenten van de mensen. "Dat is ook een belangrijk element maar Zwijndrecht heeft er geen probleem mee om zich in te schakelen in de herstructureringen die bezig zijn maar men mag niet als een soort jojo worden gebruikt. Dat verdienen die postmannen niet. Ze willen gewoon hun werk blijven voortdoen", zo besloot ACV-afgevaardigde Dirk Smet.

Toen de politie ter plaatse kwam werd er gepraat met de betogende postmensen en uiteindelijk kwam het tot een overeenkomst waardoor de barricades werden weggehaald om 8u30 in plaats van om 9u. Na een protesttocht door enkele belangrijke straten, begonnen de postmannen en -vrouwen aan hun bedeling. Geen enkele brief bleef liggen. (Rolf Duchamps)

Image
Op vraag van de politie werd de barrikade om half negen afgebroken, een half uur eerder dan gepland.

 

Lees ook:

MELSELE. Zolang er geen PostPunt wordt gevonden verdwijnt postkantoor van Melsele niet. Dat antwoord kreeg Bruno Stevenheydens van staatssecretaris Bruno Tuybens in de commissie Infrastructuur.

KRUIBEKE. De tegenstanders van het Gecontroleerd Overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde of gewoon de potpolder, hebben voor de 125ste keer betoogd tegen de aanleg van dat gebied in de...

KALLO. Het postkantoor in het dorp Kallo heeft de deuren gesloten. Het filiaal, waarvoor de gemeente gratis het oud-gemeentehuis ter beschikking stelde, ging op 1 april dicht en De Post is niet van...

BEVEREN. Vlaams Belang Beveren protesteer tegen de sluiting van het postkantoor van Melsele. Melsele behoort met meer dan 10000 inwoners tot de grotere gemeenten in het Waasland. Toch verschenen in...

MELSELE. CD&V Melsele protesteert tegen de beslissing van De Post om het postkantoor in Melsele te sluiten. Op woensdag 10 januari gaat de partij aktie voeren aan het postkantoor op de hoek van...

MELSELE. Het postkantoor in de Dambrugstraat blijft langer open omdat de opening van een Postpunt in de Sparwinkel van Melsele niet doorgaat. De onderhandelingen zijn op het laatste nippertje...