Is 125 keer betogen tegen Potpolder geen record?

KRUIBEKE. De tegenstanders van het Gecontroleerd Overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde of gewoon de potpolder, hebben voor de 125ste keer betoogd tegen de aanleg van dat gebied in de polders. Begin 2003, op 14 januari, nam burgemeester Denert het initiatief met zijn 'Wachters van de Polder' om iedere dinsdagavond een betogingstoet op te zetten die van aan het gemeentehuis via de Langestraat naar het kruispunt met de Scheldelei liep. Langs daar hebben de eerste wagens en machines hun toegangsweg gevonden richting polders.

Voor Tine De Jonghe van de gemeentelijke receptiedienst was het ook de 125ste keer dat ze met haar standje, drinken aanbood. Twee volhardende mannen bakten kippenbouten op een barbecue, opgesteld in het bushokje van 'De Klok'.  Burgemeester Antoine Denert moet toch over veel moed beschikken om het  vol te houden want de werken gaan gewoon door. Hij was amper 2 maal afwezig wegens ziekte.


Telkens zijn er gemiddeld een 35 mensen aanwezig. Er is wel een vaste kern van een 20-tal betogers. "We blijven er in geloven", aldus Denert, "We krijgen zelfs gelijk, als ge nu ziet dat de minister beslist dat de potpolder in Hamme niet mag aangelegd worden. Wat is dan nog de samenhang van het ganse verhaal? Men zei altijd, dat de waterkering op te lossen was door de aanleg van potpolders en dat er wel 4000 ha nodig zou zijn. Nu komt de minister af met het schrappen van deze in Hamme omdat hij niet nodig is.".


Denert besluit daaruit dat het alleen maar neerkomt op het gebruiken van Kruibeke om gans het Scheldebekken te redden. Daar zit volgens hem dan ook geen logica in. "We krijgen dus gelijk", besluit de burgemeester, "De enige oplossing is de bouw van een stormstuw en de rest zijn slechts 'schijnbewegingen', de mensen op een legale manier bezig houden, grond innemen en hier in Kruibeke als compensatie dienen voor het Deurganckdok. Hier heeft men een natuurgebied vernietigd en compleet verkracht om zogezegd een nieuw aan te leggen". De burgemeester kijkt ook naar Europa en vraagt zich af of zij dat daar niet snappen waarmee men in Vlaanderen bezig is.


De dinsdagtochten blijven verder gaan "Ik geef het nooit op", zegt Denert en hij is zelf het voorbeeld voor zijn dorpsgenoten. Na 125 keer is er ook aan de bedoelingen niets gewijzigd: aanklagen wat fout gaat in deze beslissing rond de waterkering en het aanleggen van overstromingsgebieden. Volgens de burgemeester wordt de aanleg van de potpolder gewoon gebruikt als een alibi, want wat in zijn gemeente gebeurt heeft niets te maken met de veiligheid in het Scheldebekken. "Integendeel, men cre?t hier gewoon een schijn-veiligheid voor de mensen". De potpolder zal de Antwerpse stadskern niet beveiligen en hij vreest dat men pas wakker zal worden als er eens echt een ramp gebeurt.


De werken gaan voort, de ringdijk is vergund. Voor de 2de fase wordt een MER-rapport bekend gemaakt. Denert hoopt dat dit rapport eens de waarheid aan het licht brengt. " Men doet hier niet aan milieucreatie maar eerst vernietigd men het om nadien een nieuw te maken", zo meent hij.


Grenzeloos respect heeft de Kruibeekse burgemeester voor al die mensen die wekelijks in weer en wind, winter en zomer, paraat zijn om mee op te stappen. Onbegrijpelijk is het voor hem, dat zovelen gemotiveerd blijven. Hij denkt ook dat ze stilaan naar een record gaan van "betogen tegen een thema". Hij wil wel eens weten of er nog andere zaken zijn waar zoveel keer tegen betoogd werd. Kruibeke heeft een record.


Jean-Pierre Maes stapte 119 keer mee en doet dat nog steeds uit volle overtuiging om te laten zien dat het niet normaal is zoals de aanleg in Kruibeke gebeurt. "De dinsdagbetoging is voor ons al een gewoonte, een uitstap geworden", ervaart hij. Volgens Maes moet de regering toch eens inzien dat, wat ze in Kruibeke doen, helemaal niet klopt.


Hij en de andere betogers hebben zeker herinneringen aan de betogingen die ze nooit zullen vergeten. Naast kippenboutjes werd ook al getrakteerd op maatjes, pannenkoeken, soep."Hier wordt bewezen", aldus Jean-Pierre Maes, " Dat er toch nog mensen zijn die een beetje plichtsbesef hebben". (F)    

 

Lees ook:

De optocht in de Langestraat met vooraan de reddingsband die om een stormstuw vraagt.KRUIBEKE. Dinsdagavond werd voor de 300ste keer betoogd tegen de aanleg van het overstromingsgebied...

Burgemeester Denert tussen zijn trouwe medebetogers.KRUIBEKE. Wie echt iets wil beleven dat uniek is in ons land komt vanavond (dinsdag 7 oktober) tegen 18 uur naar het gemeentehuis van Kruibeke...