Week van de Smaak ingezet met Turkse meze

Image
In de keuken van Ons Huis lag het centrum van de geur die daarna ook de zaal vulde en vooral uitnodigend werkte.
BURCHT. In Ons Huis werd donderdagavond de Week van de Smaak bijzonder smakelijk ingezet want onder leiding van Denis Melis-De Lamper gaf Viva SVV Burcht een kookworkshop rond het bereiden van Turkse Meze. Meze betekent, letterlijk vertaald, 'Smakelijke hapjes'. Een twintigtal dames en één heer leerden niet alleen de bereiding maar ook de smaak van deze heerlijke hapjes kennen. Meze is inderdaad een unieke eetervaring en in de grote zaal van Ons Huis was het een feest van geuren en smaken. Turks dat wel, maar ook in Griekenland en het Midden-Oosten hoort de Meze thuis.

Misschien brengen we de lezers water in de mond, maar we willen toch de zes hapjes vermelden die door de dames (en één heer!) ijverig werden klaar gemaakt: gefrituurde mosseltjes met walnotensaus, chorizosalade met munt, flapjes gevuld met zoet kalfsgehakt, taart met broccoli en geitenkaas, gevulde sardientjes in bladerdeeg en venkelsalade met sinaasappel.

Image
De enige man die Meze leerden maken ontvangt raadgevingen van Denise Melis-De Lamper, de lesgeefster.
Elke deelnemer kreeg een handleiding waarin de benodigdheden en bereidingswijze heel duidelijk stonden vermeld. Het zag er naar uit dat Meze weldra ook thuis zijn intrede zal doen. Het was ook de eerste keer dat zulke hapjes werden bereid. Eigenlijk was het al eerder gepland om voor de leden een hapjesavond te houden. Maar toen de Week van de Smaak over Turkije er bij werd genomen koos het bestuur van Viva SVV de richting van Meze.

Jeanine Peeters, reeds van in 1978 de voorzitster van de vereniging, kon de meze-avond weer met gouden letters in haar verenigingsdagboek schrijven. "We doen natuurlijk heel wat meer activiteiten", zei ze. "De dames komen ook bloemschikken doen, ’s maandags staat er handwerk op het programma en donderdagnamiddag lenigheidoefeningen. We geven ook workshops en voordrachten, meestal over gezondheid."

Image
De groep dames en een heer die in Ons Huis Turkse Meze leerden bereiden.

Viva SVV Burcht is een bloeiende vereniging wat wordt onderstreept door haar bijna tweehonderd leden. Er zijn ook mannelijke leden bij die meer afkomen op een gezellig samenzijn. Waar SVV nu al naar uitkijkt is de tentoonstelling die gekoppeld is aan de Kerstmarkt. Op zaterdag 12 en zondag 13 december wordt die al voor de 15de keer georganiseerd.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Ook dit jaar wordt in de gemeente ruime aandacht geschonken aan ‘De Week van de Smaak’ die gans Vlaanderen van 11 tot 21 november aan het proeven zet. Het is de 5de editie en net als...

Leerlingen van KA Temse zorgden voor een uitgebreid dessertenbuffet voor de senioren van rustoord De Reiger.TEMSE. Tijdens de voorbije week van de smaak verzorgden de leerlingen van de afdelingen...

Burgemeester Minnebo actief aan het kookvuur samen met zijn kok-rechterhand Christine De Maere.ZWIJNDRECHT. In het Administratief Centrum waren zondagmiddag meer dan honderd Zwijndrechtenaren...

Burgemeester Minnebo gaat opnieuw achter het kookfornuis staan.ZWIJNDRECHT. Van donderdag 12 tot zondag 22 november wordt in Vlaanderen weer de 'Week van de Smaak' gehouden. Een week waarin...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Van 13 tot 23 november slaat heel Vlaanderen weer aan het proeven tijdens de Week van de Smaak. Het gastland van de Smaak is dit jaar Frankrijk. Daar heeft nu ook de...

HAMME. Dit jaar is de week van de smaak gepland van 13 tot en met 23 november. Hamme doet mee en wil het groots aanpakken met een super-kurkenproject. Om dat project te kunnen realiseren roept de...