Burgemeester Willy Minnebo zet weer de koksmuts op

Image
Burgemeester Minnebo gaat opnieuw achter het kookfornuis staan.
ZWIJNDRECHT. Van donderdag 12 tot zondag 22 november wordt in Vlaanderen weer de 'Week van de Smaak' gehouden. Een week waarin heel wat zal geproefd worden.  Dit jaar is het gastland van de Smaak, Turkije.

Voor Zwijndrecht begint het reeds op donderdag 12 november met twee activiteiten, één in Burcht en één in Zwijndrecht. Donderdag 12 november om 19.30 u. geeft Denise Melis-De Lamper in Ons Huis, Antwerpsesteenweg 11 in Burcht een 'Kookworkshop Turkse Meze'
Tafelen is in de Turkse cultuur een sociaal gebeuren. Vaak worden dan ook kleine gerechtjes geserveerd zodat er veel kan worden bijgepraat en langdurig getafeld. Maar ondertussen kunnen de aanwezigen ook leren de Turkse meze te maken en zoals het hoort eet men dan alles samen op.
Deze avond is een organisatie van Viva SVV Burcht. De toegangsprijs staat op 3 euro.

Op diezelfde donderdag om 19u30 organiseren Markant, KVLV, KAV Burcht en de Bibliotheek een avond rond 'Gekonfijte Taalkronkels' gebracht door Carine Caljon. Dit gaat door in de Bibliotheek zelf, Binnenplein 1.
Eten en drinken, daar geniet iedereen van, maar weet men ook waar de namen vandaan komen en waar ze echt voor staan? Hoe slopen de woorden koffie en chocolade onze taal binnen? Woorden als kok en maatje duiken ook in andere talen op. Zouden bloody mary of caesar's salad verwijzen naar historische figuren? Wie of wat eet men samen met een sandwich, of drinkt men samen met Campari?
Welke verhalen zitten er achter vol-au-vent, croque monsieur en mayonaise? Iedereen kent ondertussen ceviche, mozzarella en spareribs, maar nu kan men ook kennismaken met hun opvolgers: tiradito, scamozza en tonkatsu! Is er een verschil tussen een Vlaamse en Nederlandse karbonade?
Het bijwonen van deze avond kost 4 euro.

Tenslotte is er nog de prestatie van burgemeester Minnebo op zondag 15 november om 12 u. Hij gaat dan, net als vorige jaren weer koken. Met de nodige assistentie zal de burgemeester een gerecht bereiden waarin hij een Turks element verbindt met een typisch Vlaams verschijnsel. Hij verklapte alleen dat het gaat over lamsvlees, maar de rest houdt hij liever geheim. Wie het wil weten moet komen zien en het komen proeven in het Administratief Centrum, Binnenplein 1.
De deelname is gratis, maar men moet wel vooraf inschrijven. Het aantal deelnemers is beperkt tot honderd. Inschrijven kan tot 10 november bij de vrijetijdsbalie of op 03 250 49 65.

'Koken op Turkse wijze' is een activiteit voor woensdag 18 november om 19u30 in de Oude Pastorij aan Dorp Oost 42. Het is een organisatie van VELT en de KWB van Zwijndrecht.
De Turkse keuken is zeer verscheiden. Lekker vers Turks brood met zelfgemaakte humus of vers bereid beleg zoals aubergines of rode biet is een lekkernij. Of wat dacht je van linzensoep, gefrituurde falafel, gevolgd door een gevulde pannenkoek. Afsluiten doet men natuurlijk met een heerlijk zoet dessert.
De toegang en deelname kost 10 euro

Tenslotte biedt de Week van de Smaak voor Zwijndrecht -Burcht nog op vrijdag 20 november om 19 u iets extra aan in ’t Fakkeltje, Kazernestraat 15. Daar organiseert OVM 'Schotel met rijstpilav'. Leden van de oudervereniging voor de Moraal duiken de keuken in en laten de aanwezigen kennismaken met een Turkse rijstpilav. Dit typische gerecht kon de sultans van het Ottomaanse rijk bekoren.
Hiervoor staat de toegangsprijs eveneens op 10 euro. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Ook dit jaar wordt in de gemeente ruime aandacht geschonken aan ‘De Week van de Smaak’ die gans Vlaanderen van 11 tot 21 november aan het proeven zet. Het is de 5de editie en net als...

Leerlingen van KA Temse zorgden voor een uitgebreid dessertenbuffet voor de senioren van rustoord De Reiger.TEMSE. Tijdens de voorbije week van de smaak verzorgden de leerlingen van de afdelingen...

Burgemeester Minnebo actief aan het kookvuur samen met zijn kok-rechterhand Christine De Maere.ZWIJNDRECHT. In het Administratief Centrum waren zondagmiddag meer dan honderd Zwijndrechtenaren...

In de keuken van Ons Huis lag het centrum van de geur die daarna ook de zaal vulde en vooral uitnodigend werkte.BURCHT. In Ons Huis werd donderdagavond de Week van de Smaak bijzonder smakelijk...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Van 13 tot 23 november slaat heel Vlaanderen weer aan het proeven tijdens de Week van de Smaak. Het gastland van de Smaak is dit jaar Frankrijk. Daar heeft nu ook de...

HAMME. Dit jaar is de week van de smaak gepland van 13 tot en met 23 november. Hamme doet mee en wil het groots aanpakken met een super-kurkenproject. Om dat project te kunnen realiseren roept de...