Groen! Temse wil verkeersdrempels Durmedijk weg

Image
Door de ribbelstroken aan de Mirabrug in Hamme moeten fietsers nu meer inspanningen leveren om boven te geraken.
TEMSE. Sinds kort remmen ribbelstroken het fietsverkeer op de Durmedijk in Temse en Hamme. De afdeling Zeeschelde heeft deze stroken aangelegd zonder medeweten van de gemeente. Groen! Temse is alvast niet opgezet met deze ribbelstroken en wil dat de afdeling Zeeschelde ze weghaalt.

Nicole Van der Vieren (Groen!) liet de kwestie bespreken op de jongste gemeenteraad. "Er  zijn op de Durmedijk in Tielrode tweemaal drie ribbelstroken aan het veer van Tielrode aangebracht, tweemaal drie ribbelstroken aan de bootjeshelling in Tielrode en nog eens drie ribbelstroken juist voor de Mirabrug. Het is voor niemand leuk om over die dingen te fietsen. Ook voor wandelaars met een kinderwagen en voor gehandicapten met hun rolwagen zijn dit ook onaangename obstakels.", zegt Van der Vieren. "Groen! is van mening dat fietsen moet gestimuleerd worden i.p.v. ontmoedigd omdat het bijdraagt tot een betere gezondheid en welzijn, zeker het fietsen langs de dijken, waar geen autoverkeer is. Er zijn almaar minder plaatsen waar je veilig kan fietsen. De dijken waren daar uitgelezen plaatsen voor."

Volgens de afdeling Zeeschelde waren de ribbelstroken nodig om de snelheid van wielertoeristen te verminderen, wat de veiligheid van wandelaars en recreatieve fietser ten goede moet komen. Maar ook hier heeft Van der Vieren een antwoord op: "Sommige mensen ergeren zich aan de snelle fietsers maar ook zij hebben het recht om te sporten. Wederzijds respect en verdraagzaamheid kunnen de eventuele wrevel oplossen."

Image
Een verkeersdrempel tijdens de afdaling in een bocht op weg naar de Mirabrug remt het fietsverkeer. Even verderop gaat het weer bergop.

Niet alleen Groen! Temse wil de ribbelstroken weg. Ook gewone fietsers klagen over de ribbelstroken.
"Toen ik met mijn echtgenote ging fietsen op de dijken in de buurt van Waasmunster, Hamme, Tielrode en Temse, schrokken we ons een ongeluk en hadden we daadwerkelijk ook bijna een ongeluk toen we totaal verrast die eerste fietsdrempels overreden. En het bleef niet bij die ene. We kwamen ze overal tegen!", schrijft Sint-Niklazenaar Richard DP verontwaardigd in een mail aan de betrokken gemeentebesturen. "Ik ga er van uit dat deze drempels er gekomen zijn om de soms hardrijdende wielertoeristen af te remmen. Maar de meeste wielertoeristen geven een seintje wanneer ze eraan komen. Kortom het ging er deze zomer gemoedelijk aan toe in fietsend en wandelend Waasland. Het gedoe met deze verkeersdrempels heeft vele mensen nu echt teleurgesteld!"

Temse gaat nu overleggen met buurgemeente Hamme om een gezamenlijk standpunt in te nemen. Volksvertegenwoordiger Jos De Meyer (cd&v) zal de kwestie middels een parlementaire vraag aankaarten bij minister en partijgenoot Hilde Crevits. Of de ribbelstroken zullen verdwijnen is nog maar zeer de vraag. De burgemeester beweerde dat de helft van de mensen pro ribbelstroken is.", liet Van de Vieren nog weten.  (mb)

 

 

Lees ook:

LOKEREN. De stad Lokeren gaat samen met De Vlaamse Waterweg nv een nieuwe dienstweg aanleggen langs de oever van de Durme vanaf de Veerstraat tot aan de Gentdam. De dienstweg wordt een 2-sporenpad...

Deze ribbelstroken verdwijnen in het voorjaar van 2010.TEMSE. De ribbelstroken die het fietsverkeer op de Durmedijk in Temse en Hamme hinderen verdwijnen. Dat maakte Groen! Temse bekend. De partij...