Hof van Beroep in Gent verbiedt elke verdere sloop in Doel
In september van dat jaar had de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde op eenzijdig verzoekschrift een verbod opgeled om woningen te slopen in Doel. Werd dat wel gedaan, dan wachtte een dwangsom van 2.500.000 euro per inbreuk. Vorderingen van de inwoners van Doel werden in januari vorig jaar door dezelfde voorzitter van dezelfde rechtbank afgewezen. En nu legt een arrest van het Hof van Beroep opnieuw een sloopverbod op. "Daarmee volgt de rechtbank de stelling van de Doelenaars en hun advocaten Mr. Matthias Storme en Mr. Igor Rogiers dat de sloop in een woongebied, en dat is Doel nog altijd, onwettig is.", zegt Jan Creve van actiegroep Doel 2020. "Doel 2020 betreurt dat, in tegenstelling met de belofte die de advocaten van de Maatschappij Linkerscheldeoever eerder deden, niet gewacht is met de sloop tot deze procedure definitief voorbij was. Het had veel menselijke ellende kunnen vermijden."
Ondanks de verschillende verboden op het slopen van het huizen werd in Doel gesloopt en vernietigd dat het een lieve lust was. Dat kon iedereen vaststellen. Zowel Doel 2020 als Groen!- en Vlaam Belang-politici meldden verschillende overtredingen i.v.m. het niet naleven van veiligheidsvoorschriften. Doel 2020 vraagt zich openlijk af waarom de Vlaamse Overheid zo'n haast aan de dag legt en dergelijke manier van handelen hanteert. Iedereen kan het met eigen ogen zien: bouwvallige krotten blijven het straatbeeld ontsieren, terwijl goed onderhouden (historische) panden wel werden afgebroken.
Doel op de gemeenteraad
Bruno Stevenheydens bracht de manier van afbreken die in Doel gehanteerd wordt ter sprake op de jongste gemeenteraad. "Burgemeester Van de Vijver gaf toe dat er behalve onze klachten nog diverse andere klachten werden ingediend, maar verder minimaliseert hij de feiten. Schepen Peter Deckers kwam maar op 1 detail tussen, nl. op mijn vraag of de aannemer familie is van iemand uit het college en daardoor de hand boven het hoofd wordt gehouden. Peter Deckers kondigde aan dat hij klacht tegen mij zal indienen omdat ik deze vraag durfde te stellen.", vertelt Stevenheydens.
Morgen, zaterdag 2 mei, opent Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux in Doel de tentoonstelling 'KunstDoel-Inside'. De aanwezigheid van de minister wordt in Doel gezien als onenigheid in de Vlaamse regering over de toekomst van Doel en als teken "dat het aangewezen is om op bepaalde beslissingen terug te komen indien blijkt dat deze onzorgvuldig werden genomen". "Als reden om Doel te behouden, telde de steun van de Vlaamse regering aan een activiteit voor het behoud van Doel niet mee. De burgemeester rechtvaardigde de verdere afbraak omdat de Vlaamse regering dat nu eenmaal heeft beslist.", sluit Stevenheydens af. (mb)