30 jaar onthaalouders Lokeren

LOKEREN. De stad speelde reeds in de jaren 70 een avant-garde rol betreffende kinderopvang, en was toen een van de eersten uit de wijde omgeving om van start te gaan met voor die tijd nieuwsoortige voorzieningen. Gisteravond werd de dertigste verjaardag van de dienst onthaalouders gevierd met een feestelijke receptie voor de momenteel aangesloten onthaalouders, oud-onthaalouders en kandidaat-onthaalouders.

Willy Van Rumst, voorzitter van de vzw Gezinswelzijn, nam in zijn welkomsttoespraak de gelegenheid te baat om te schetsen welke enorme evolutie de vzw doormaakte, mede dankzij de medewerking met het stadsbestuur. In 1978 gestart met 23 plaatsen is kinderdagverblijf Patjoepelke uitgebreid tot momenteel 85 opvangplaatsen in een mooi eigentijds geheel in een groene omgeving. In 1979 startte vzw Gezinswelzijn met de dienst onthaalouders omdat de  23 plaatsen in Patjoepelke snel ingenomen waren, zodat de  nood aan kinderopvang bleef.

Image
Vzw Gezinswelzijn, in het midden voorzitter Willy Van Rumst en Schepen Sabine Van Rysselberghe

historiek

In eerste instantie waren er in 1979 20 onthaalgezinnen voor 60 kinderen. In 1994 kende de dienst een hoogtepunt met 66 onthaalgezinnen die samen meer dan 400 kinderen konden opvangen. Maatschappelijke werksters van de vzw selecteerden, begeleidden en ondersteunden de onthaalouders. Er werd gezorgd voor betaling van een belastingvrije onkostenvergoeding per dag en per kind. De onthaalouders werden verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en kregen gratis een pakket aan basismateriaal. Later konden ze gratis speelgoed ontlenen in de speel-o-theek van de dienst. Naast kinderdagverblijf en onthaalouders organiseert de vzw ook op verschillende locaties de buitenschoolse kinderopvang voor schoolgaande kinderen, thuisopvang voor zieke en/of anders-valide kinderen, en het consultatiebureau Kind en Gezin. De tekorten van de vzw Gezinswelzijn worden bijgelegd door het Stadsbestuur, en bedragen ongeveer 200.000 euro per jaar.

Voorzitter Van Rumst schetste ook de evolutie van het statuut voor onthaalouders. De oorspronkelijke onkostenvergoeding was weliswaar belastingvrij maar waarborgde geen recht op pensioen, noch op vergoeding bij ziekte, ongeval of werkloosheid. Mede onder impuls van Lucie Ongenaert, een onthaalouder aangesloten bij de Lokerse dienst, keurde de hogere overheid in april 2003 een sociaal statuut goed, waar deze waarborgen wel toegekend werden maar anderzijds ook belastbaar worden. Naar de toekomst toe zou minister Joëlle Milquet aan voorstellen werken om aan onthaalouders een statuut toe te kennen van gelijkgestelde bediende.
Maar ondertussen is sedert midden de jaren negentig het aantal actieve onthaalouders gedaald en werd het steeds moeilijker om geschikte kandidaten aan te trekken. Het gebrek aan financiële en sociale zekerheid en de steeds toenemende eisen en reglementeringen van Kind en Gezin waren hier niet vreemd aan. Zodoende moesten vzw Gezinswelzijn 2009 starten met 30 onthaalgezinnen die zorgen voor de opvang van 285 kinderen.

Namens de vzw Gezinswelzijn feliciteerde en dankte voorzitter Willy Van Rumst alle onthaalgezinnen die in de voorbije 30 jaren gezorgd hebben voor de opvang van duizenden Lokerse kinderen. Tevens hoopte hij dat de extra-ondersteuning, die de stad Lokeren sinds 2008 aan nieuw aangesloten onthaalouders biedt, er zal toe leiden dat nieuwe kandidaten zich aanmelden en mee instappen in het project.

nieuwe onthaalouders gezocht

Ook schepen voor jeugd, mevrouw Sabine Van Rysselberghe, wilde het 30-jarig bestaan van de organisatie niet zomaar laten voorbijgaan. Zij beschouwde deze viering als een blijk van waardering voor de onmisbare functie, welke onthaalouders vervullen in de kinderopvang voor Lokeren. Namens het stadsbestuur feliciteerde en dankte zij de onthaalouders voor hun inzet in een veeleisende maar ook boeiende job, die ook heel wat voldoening kan schenken.
Verder verwees zij naar de recente informatiecampagne van de stad in een poging om nieuwe onthaalouders aan te trekken. Daaruitvolgend boden zich 2 nieuwe kandidaten aan, maar eigenlijk had men gehoopt op een veel grotere respons.

Benevens het feit, dat aangesloten onthaalouders tegenwoordig kunnen genieten van een speciaal statuut, vestigde de schepen de aandacht op een reeks speciale voordelen die door de stad gegeven worden. Zo kunnen onthaalouders, naast het basispakket kindermeubels van de dienst, een uitbreiding voor bv dubbele buggy, babyfoon en speelmat ter waarde van 500 euro krijgen. Er is ook gratis veiligheidsadvies van de preventieadviseur van de stad, met daarnaast een eenmalige vergoeding van installatie- en aanpassingskosten voor veiligheid van 250 euro, een eenmalig een EHBO-kit van ongeveer 30 euro, een eenmalig een basispakket speelgoed van ongeveer 250 euro, werkkledij van ongeveer 50 euro, jaarlijks en de volledige vrijstelling van milieubelastingen.

Wie onthaalouder wil worden, kan contact opnemen met de vzw Gezinswelzijn, Dienst Onthaalouders/kinderopvang Patjoepelke, Sportlaan 5 te Lokeren. De dienst is bereikbaar op het telefoonnummer 09/340 95 90 of via email op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (jdw)

 

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. Kinderopvang is op gemeentelijk  vlak een belangrijke dienst aan het worden. Het huishoudelijk reglement moet alles in goede orde doen verlopen. Voor de buitenschoolse kinderopvang...

Het team dat de GPS voor Kinderopvang samenstelde: vlnr: gemeenteraadslid Mike Nachtegael, schepen Sofie Heyrman, Annemie Bogaert en Jeroen Aps.SINT-NIKLAAS. In het stadhuis werd een uniek...

SINT-GILLIS-WAAS. Geheel in het teken van Rerum Novarum plant de Christelijke Arbeidersbeweging een lindeboom, als symbool van verbondenheid. Elke afdeling legt haar eigen accent.

SINT-GILLIS-WAAS. Er zijn 176 plaatsen voor buitenschoolse kinderopvang in Sint-Gillis-Waas maar dat blijkt niet voldoende. Na de schooluren en tijdens schoolvakanties is er een overbezetting en...

BEVEREN. De gemeente Beveren is gisteren, 14 april, gestart met een loket voor kinderopvang. Daar kunnen ouders van jonge kinderen terecht met hun vragen over kinderopvang. Het loket heeft een...

WAASLAND. De groei van de Waaslandhaven en Deurganckdok en de groeiende tewerkstellingsmogelijkheden in de regio Sint-Niklaas - Lokeren - Beveren - Temse heeft volgens het Waas Overleg...