UNIZO waarschuwt voor nieuwe golf van ondernemersoplichterij
REGIO. Er is weer oplichterij vastgesteld bij de ondernemingen. Dat zegt UNIZO: "De jongste weken bestoken meerdere nieuwe reclameronselaars en andere oplichters ondernemers met waardeloze advertenties en valse waarschuwingen om de bedrijfssite te registreren." Het gaat onder meer om Plattegrond, World Business Guide, H Cornelis, NMG Domeinnaamregistratie. Daarnaast circuleert ook een online steunaanvraag, zogezegd voor Kom op tegen Kanker en de Vlaamse Kankerliga. De Wase bedrijven zijn meteen verwittigd.
UNIZO kreeg dit jaar al 248 meldingen van benaderde ondernemers, 212 in verband met malafide reclameronselaars, 36 in verband met frauduleuze domeinnaamregistratie. Daarmee overschrijdt het totaal aantal meldingen de voorbije twee jaar ruimschoots de 2.000. UNIZO-topman Karel Van Eetvelt is dan ook tevreden met de steun van de bevoegde ministers De Clerck en Van Quickenborne.
Minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft reeds gevraagd aan het College van Procureurs-generaal om het UNIZO-rapport omtrent reclameronselaars te analyseren en de nodige verdere stappen te nemen in samenwerking met de parketten en politiediensten. Minister van Ondernemen Van Quickenborne start een ruime sensibilisatiecampagne en plant de noodzakelijke grensoverschrijdende aanpak op de agenda van een volgende Raad van de Europese Unie.
In Nederland wordt de omvang van dit soort fraude op 400.000.000 euro per jaar geschat. Daar investeerde de overheid al 250.000 euro in het nationale Fraudemeldpunt om de strijd tegen reclameronselaars op te voeren, onder meer via folders en eerstelijnsadvies door het bedrijfsleven.
UNIZO richtte zelf een online meldpunt op (unizo.be/reclameronselaars) en verstrekt gratis advies aan gedupeerde ondernemers. Elke benaderde ondernemer wordt aangeraden via het elektronisch klachtenformulier van de Dienst Controle en Bemiddeling een klacht neer te leggen. Daarnaast wordt ook elke ondernemer gevraagd klacht neer te leggen bij het Parket van Brussel. Daarnaast spande UNIZO al rechtszaken in tegen verschillende ronselaars, met wisselend succes: Internet Bedrijvengids is niet meer actief, voor DAD dreigt hetzelfde lot. Alle klachten kunnen naar het UNIZO Service Center: tel 078.35.39.39.
UNIZO raamt de schade veroorzaakt door deze oplichters op tientallen miljoenen euro’s. Vaak durven ondernemers niet bekend maken dat ze geringeloord zijn. Er wordt al jaren strijd gevoerd tegen dit fenomeen en vraagt nu opnieuw de steun van de bevoegde ministers.
hardere repressie
De rechtbank van Eupen kan de klacht van UNIZO en tientallen Vlaamse gedupeerden tegen de Internetbedrijvengids pas tegen eind 2009 aanvatten, bijna drie jaar na de klacht. UNIZO is dan ook tevreden met het engagement van minister De Clerck die de bestrijding van deze criminaliteit hoger op de agenda van de parketten te plaatsen.
Daarnaast vindt UNIZO dat reclame ronselen in naam van politie, brandweer of een goed doel zonder uitdrukkelijk mandaat van die organisatie, bij wet moet verboden worden. Veroordeelde zaakvoerders van dergelijke ronselbedrijfjes moeten een beroepsverbod krijgen. Nu doen die gewoon verder met een andere bedrijfsnaam.Verschillende ronselaars opereren vanuit het buitenland; daarom dringt ook een gecoördineerde Europese aanpak zich op.
Minister Van Quickenborne van Economie kondigde woensdag op de persconferentie een bewustmakingscampagne naar ondernemers, scholen en lokale overheden aan. De 10 concrete UNIZO-aanbevelingen kunnen daarin opgenomen worden.
Vaak opereren reclameronselaars over de landsgrenzen heen. De Europese wetgeving geeft landen voldoende middelen die aan te pakken. De lidstaten moeten die instrumenten dan ook aanwenden, vindt UNIZO. De organisatie vraagt onder meer de Europese richtlijn 2006/114/EG aan te vullen met een zwarte lijst van misleidende praktijken.
De jongste weken registreerde UNIZO een toenemend aantal klachten van ondernemers rond de registratie van hun webadres. De ondernemers worden opgebeld met het dringende aanbod ‘nog snel’ hun domeinnaam op het internet te registreren “voor het te laat is en andere personen of bedrijven hun naam zouden misbruiken”. De firma’s in kwestie vragen voor deze ‘service’ om en bij de 229 euro - zowat het tienvoudige (!) van het normale tarief voor een registratie van een domeinnaam. De ondernemersorganisatie noemt dat misleidende praktijken en waarschuwt ondernemers in geen geval op het aanbod in te gaan. Voor gedupeerde ondernemers opende UNIZO alvast een online meldpunt op unizo.be/domeinnaammisleiding. Voor het registreren van een domeinnaam kunnen ondernemers terecht bij een van de geregistreerde agenten van DNS. "Domeinnaamkaping is juridisch overigens verboden", benadrukt UNIZO.
Zo werken ze
De werkwijze van reclameronselaars is meestal dezelfde: ongevraagd krijgt de ondernemer een ogenschijnlijk gratis registratieformulier voor een of andere internetgids in de brievenbus met de uitdrukkelijke vraag de genoteerde gegevens te verbeteren of aan te vullen. Het document bevat meestal een opzettelijk aangebrachte fout in die contactgegevens opdat de ondernemer de fout zou verbeteren en het document zou tekenen. Pas nadien blijkt uit de kleine lettertjes dat hij zonder het te weten een meerjaren contract en dit tegen een jaarlijks bedrag van om en bij de 1000 euro.
Andere ronselaars laten ondernemers (in naam van de brandweer, politiediensten, financiële overheidsdiensten of goede doelen) intekenen op een advertentieruimte voor waardeloze publicaties. Meestal hebben ze niets met de goede doelen of officiële instanties te maken maar doen ze zich zo voor om het vertrouwen van de ondernemers te winnen.(Rolf Duchamps)