Geluidsoverlast Waaigat heet hangijzer in gemeenteraad
Door de foute verklaring tegen de milieupolitie dat de schepen verantwoordelijk was voor de feiten en niet de toenmalige VZW, de laatste vaststelling gebeurde immers in 2006, is er volgens Dobbeleir, een ongebruikelijke situatie ontstaan. De huidige gemeentelijke VZW ’t Waaigat stemde erin toe die 11 000 euro op te hoesten aan de schepen, indien ’t Waaigat binnen de drie jaar een nieuwe overtreding zou begaan.
Dobbeleir: "De leden van de raad van bestuur van ’t Waaigat beslisten ook de eerste drie activiteiten in ’t Waaigat niet te laten doorgaan. Sluiting was geen optie, hetgeen naar mijn gevoel een beetje op paniekvoetbal leek. Er werd ook beslist in beroep te gaan. Hierbij zijn drie advocaten betrokken: de advocaat van de gemeente, de advocaat van de schepen en de advocaat van de vereffenaar van de oude VZW. Dit beroep kan nog enkele jaren aanslepen. Graag had ik in de besloten vergadering de naam van deze vereffenaar geweten."
De leden van de beheerraad en de huidige VZW. moesten op de twee vergaderingen een advies of beslissing uitbrengen, met de summiere gegevens die hen verstrekt werden, namelijk de eerste vier punten van de huidige agenda. Het raadslid vond het voor de leden van de beheerraad moeilijk om een klaar en duidelijk beeld te hebben rond de ganse problematiek van ’t Waaigat. En dat als gevolg van de discretie in naam van de rechtszaak, het beroep daartegen en de bemiddelingspoging. "Onze fractie zal deze vier punten over het beheersorgaan en de wijzigingen van de statuten, goedkeuren, maar hoopt op meer openbaarheid van het beleid, zeker wat cultuur betreft. Het blijft in het belang van de ganse gemeenschap", zo besloot Rony Dobbeleir.
Raadslid Walter De Wulf (Open VLD) vroeg wat er nu naar de toekomst gaat gebeuren. Nu staat men nog steeds even ver als vroeger. Hij wou dat ’t Waaigat terug een volwaardige zaal werd. Burgemeester Minnebo wees er op dat het nu toch al van in oktober 2006 geleden is dat er een klacht kwam. Dat was natuurlijk het gevolg van de aanpassing van het programma dat stilletjes werd gehouden. Het is nu zeker de bedoeling dat ook naar de toekomst zó nog te houden. En dat zal juist zolang duren tot de woning van de aanklager zal verworven zijn.
Dat verwerven zal in der minne geprobeerd worden. Er worden enkele pistes gevolgd en met de uitslag daarvan zal de gemeente weten welke houding ze zal moeten aannemen. De burgemeester hoopt op een oplossing zodat ’t Waaigat opnieuw degelijk kan organiseren. Maar nu is het uitkijken en luisteren of de 82 decibels niet wordt overschreden. Hoe dan ook naar de toekomst toe ligt de grote nadruk toch op het ‘in der minne’ regelen. (Rolf Duchamps)