Ook N-VA heeft vraagtekens over afbraak historische hoeves

BEVEREN. Ook N-VA stelt zich ernstige vraagtekens bij de pogingen om de historische hoeves te Kieldrecht te slopen. Zowel de noodzaak als het nut zijn hen onduidelijk. Helga Stevens Vlaams volksvertegenwoordiger, aan minister-president Kris Peeters, een schriftelijke vraag gesteld omtrent de toekomstperspectieven in de omgeving van Doel.

Helga Stevens vraagt zich af of de Vlaamse regering zich vandaag werkelijk moet bezighouden met de gedeeltelijke afbraak van twee oude hoeves. "Naar verluidt moeten deze boerderijen in Kieldrecht gesloopt worden omdat ze aan de rand liggen van een tijdelijk natuurcompensatiegebied. Dat werd aangelegd om de door havenuitbreiding vernietigde natuurwaarden in het nabijgelegen polderdorp Doel te compenseren."
Dit gaat volgens de volksvertegenwoordiger, formeel over een natuurcompensatie voor het Deurganckdok, ook al is de link met de toekomst van het dorp Doel heel duidelijk. Zo komt dit onmiskenbaar over als een voorafname op de beslissing omtrent de komst van een tweede opengetijdedok, met name het Saeftinghedok.

"De fundamentele vraag in deze houdt natuurlijk verband met Doel. Het lijkt onredelijk dat de Vlaamse regering gewoon verder doet in Doel en de gelieerde dossiers, terwijl op dit moment de komst van het Saeftinghedok toch allesbehalve zeker genoemd kan worden. Tot daarin een duidelijke beslissing genomen wordt pleiten wij dan ook voor een andere politiek en aanpak waarbij de resterende bewoners en alle mensen die bij het dossier betrokken zijn, minstens even rust gegund wordt."

N-VA wil een ‘menselijke’ aanpak en niet het aanrichten van onherstelbare schade die nadien nutteloos zou blijken.
"Als ik het goed begrepen heb is er zelfs een regeringspartij die van oordeel is dat Doel niet sowieso moet verdwijnen als het Saeftinghedok er niet zou komen. Opdat er nog echt een keuze zou voorliggen, moet nu zeer terughoudend te werk worden gegaan", zegt Helga Stevens voor N-VA

Waar  N-VA het ook niet eens is zijn de tegenstrijdige signalen die worden gegeven door het kabinet van Kris Peeters. Vorige week was er in de media enerzijds sprake van beloftes om rond de tafel te gaan zitten, maar anderzijds werd vanuit zijn kabinet ook groen licht gegeven om verder te slopen in Doel. Zo creëert men natuurlijk geen vertrouwen.

De schriftelijke vragen naar de minister president gaan naar de kern van de zaak rond de historische hoeves. Helga Stevens wil antwoorden op:
"Kan u ons melden in welk kader de afbraak van deze historische boerderijen te Kieldrecht past? Over welke zogenaamde ‘tijdelijke natuurcompensatie’ gaat dit ?
Vanwaar de noodzaak van en de spoed bij de sloop van delen van deze boerderijen?
Welk belang hecht u aan de erfgoedwaarde van de twee boerderijen? Ik verwijs hierbij naar het overleg dat u op 20 januari had onder meer met erfgoedactoren. Is de gedeeltelijke afbraak van de twee boerderijen een noodzaak? Met andere woorden: kunnen deze historische boerderijen geen functie of waarde behouden, zelfs binnen een natuurcompensatiezone?
Wat was het resultaat van het overleg op 20 januari 2009? Welke stappen neemt u in opvolging van dit overleg en wat is daarvan de timing?
Bent u het met ons eens dat de afbraak van deze boerderijen onlosmakelijke verbonden is met de toekomstperspectieven van de leefbaarheid van de omgeving?
Waarom koppelt deze Vlaamse regering haar acties in Doel en Kieldrecht niet aan de effectieve beslissing over de komst van het Saeftinghedok?"

Volksvertegenwoordiger Stevens is zowat het boegbeeld van N-VA Oost-Vlaanderen. Ze is ook als doofgeborene een soort symbool voor alle mensen met een handicap. Ze werd in 2004 verkozen tot Vlaams parlementslid sedertdien zijn er ook enkele tolken voor haar aanwezig die de gebarentaal aanwenden. In 2006 werd ze ook verkozen tot gemeenteraadslid in de stad Gent. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Burgemeester Van de Vijver deed wat de overheid hem over de hoeves voorlegde. (archieffoto)BEVEREN/KIELDRECHT. De afbraak van de historische hoeves in Kieldrecht heeft heel Vlaanderen beroerd en...