Burgemeester Van de Vijver volgde instructies overheid

Image
Burgemeester Van de Vijver deed wat de overheid hem over de hoeves voorlegde. (archieffoto)
BEVEREN/KIELDRECHT. De afbraak van de historische hoeves in Kieldrecht heeft heel Vlaanderen beroerd en velen hebben een standpunt ingenomen In de Beverse gemeenteraad was het Bruno Stevenheydens (Vl.B) die stelde dat het gemeentebestuur meewerkte aan de afbraak. Het raadslid vond dat de hoeves voor niets of niemand in de weg stonden.

"De Europese regelgeving belet het behoud van historische gebouwen aan de rand van tijdelijke natuurcompensatiegebieden niet. Mits gezond verstand en visie waren er voldoende mogelijkheden om deze historische hoeves te behouden", zo stelde hij.

Het laten optreden van de politie was volgens Stevenheydens overhaast en overbodig. Het beste bewijs daarvan is volgens het raadslid dat drie dagen na het tweede optreden van de Beverse politie, het kabinet van Minister-president Peeters heeft laten weten dat de afbraakwerkzaamheden waren opgeschort en dat de afbraak stil ligt en er verder onderzoek wordt uitgevoerd naar het behoud. "Maar door de medewerking van Beveren is de schuur van de hoeve, waar het dak reeds verwijderd is, momenteel onderhevig aan weer en wind", aldus Stevenheydens. Hij ging ook nog even terug naar het verleden toen hij zei: "Dit dossier stinkt even rot als de Rubenshoeve enige jaren geleden. We gingen het beschermen, Beveren ging er voor, het zou bewaard worden, maar ondertussen is het begraven onder het zand van het Deurganckdok."

Maar burgemeester Marc Van de Vijver heeft in de gemeenterad de puntjes op de i gezet en zijn standpunt bekend gemaakt rond de afbraak van de hoeves in Kieldrecht. Hierbij zette hij concrete gegevens op een rij die de afbraak wettigden. Hij volgde wat de overheid had besloten.

De hoeve Oud Arenberg 71 is officieel gelegen in Natuurgebied ‘Zoetwaterkreek’ zoals in het RUP 2005 staat vermeld. Op 8 juni 2007 is er een sloopvergunning voor afgeleverd. Is er dan de hoeve Oud Arenberg 73 waar het tijdelijk natuurgebied Putten-West een rol speelde; Hier zou alleen de schuur er moeten aan geloven en niet de woning. De woning wordt voorlopig behouden ondanks ze zich in slechte toestand bevindt.

Volgens Marc Van de Vijver wordt vanuit ‘Natuur’ de afbraak gevraagd vóór het broedseizoen van maart 2009. anders zou er meer compensatie aangelegd dienen te worden. De slopingsvergunningen zijn aangevraagd op basis van een visienota van juni 2006. Deze is opgemaakt door ambtenaren van de departementen openbare werken, leefmilieu, ruimtelijke ordening en onroerend erfgoed.
 
Burgemeester Van de Vijver: "Toen men begon met de afbraakwerken van deze hoeve en de gemeentepolitie gevraagd werd voor ondersteuning heb eerst contact opgenomen met de Vlaamse regering, of deze haar standpunt bleef handhaven. Het antwoord was duidelijk dat de hoeves dienden afgebroken te worden."

 Daarna heeft de Minister President een gesprek, gehad met een aantal erfgoedprofessoren en daar is beslist dat de werken 3 maanden worden opgeschort om een aantal erfgoedspecialisten de kans te geven een volledige inventaris te maken van het gebintenstelsel dat waardevol zou zijn.

De burgemeester deelde ook mee dat één van de hoeves ergens in Limburg zou worden heropgebouwd. Dus zou ze niet verdwijnen. Of dat zal gebeuren is een andere vraag en een verwijzing naar de Doelse Rubenshoeve, past hier wel bij. De burgemeester van Beveren wees er verder ook op dat in een rechtstaat regels zijn en dat de slopingsvergunningen op een wettelijke manier zijn bekomen. "Het is normaal dat er politiebijstand gevraagd wordt. Dit is dus gebeurd bij een optreden van deurwaarders. Dit moet zelfs niet gevraagd worden aan de burgemeester. Dit behoort tot de wettelijke verplichtingen van een korps."

De burgemeester is dus verplicht ondersteuning te geven en mag dat niet weigeren. In een reactie zei Bruno Stevenheydens dat we inderdaad in een rechtstaat leven die wetten gebruikt die niet goed zijn en waartegen de mensen zich verzetten.

De burgemeester en enkele schepenen trokken grote ogen toen het Vlaams Belang raadslid aanstuurde om 'ongehoorzaam' te zijn t.o.v. bepaalde wetten die op het terrein moeten bestreden worden. Maar burgerlijke ongehoorzaamheid is niet toegelaten volgens burgemeester Van de Vijver. De hoeksteen van zijn uiteenzetting was, volgens Stevenheydens, dat de politie verplicht is om op te treden indien bv. een aannemer  of sloper zijn werk niet kan doen door omstandigheden zoals hier bezetters. Dit is de wettelijke plicht van de politie.

Maar Vlaams Belang Beveren vroeg enkel om enkele dagen burgerlijk ongehoorzaam te zijn en de actievoerders hun actie te laten voeren voor bescherming van de hoeves. Van de Vijver vond dat Bruno Stevenheydens, ook als volksvertegenwoordiger, hier een slecht voorbeeld gaf. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

oa deze woning in de Camermanstraat zal worden afgebrokenBEVEREN.  De Maatschappij voor Grond in Industrialisatiebeleid Linkerscheldeoever wil opnieuw 40 woningen in Doel afbreken. Het heeft...

BEVEREN. Dat  minister Van Grembergen de Doelse kogge naar Baasrode wil over brengen en niet naar Beveren, heeft het schepencollege en  de gemeenteraad  erg ontgoocheld. Burgemeester...

DOEL. Het Deurganckdok is officieel geopend en Koning Albert II zag hoe mooi het was. Maar dat het meest schilderachtige dorpje van het Waasland door verloedering al een 'kader' is verloren,...

DOEL. Voorbije week was in het Waasland nogal wat te doen rond de uitspraken van Bart Casier, directeur van de Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Land van Waas. Die stelde namelijk dat de komst...

DOEL. Vlak voor het kerstweekeinde werden in Doel twee perfect bewoonbare woningen professioneel 'onbewoonbaar' gemaakt. In huizen in de Pastorijstraat en de Scheldemolenstraat werden de...

DOEL. Het actiecomité Doel2020 stelt zich vragen bij het havenbeleid van de Vlaamse overheid. Volgens het comité stapelt die overheid de blunders op. Zo wordt momenteel het Doeldok -...