Subsidies voor mini-crèches en onthaalouders
BEVEREN. In oktober 1999 besliste de gemeenteraad om aan de mini-crèches een forfaitaire toelage uit te keren van 248 euro per jaar voor de dagopvang van kinderen van 0-3 jaar. Na tien jaar aldus te hebben gewerkt met de toelagen wordt toch vastgesteld dat de werkingskosten van de mini-crèches heel wat hoger liggen. De schepen van kinderopvang Katrien Claus, stelt nu voor om de gemeentelijke toelage te wijzigen naar 30 euro per opvangplaats per jaar. Dit ter vervanging van de bestaande gemeentelijke toelage van 248 euro per jaar. Voor een mini-crèche met 14 plaatsen bedraagt deze toelage dan 420 euro per jaar i.p.v. 248 euro in de periode 1999-2008.
In Groot-Beveren gaat het momenteel toch over 143 opvangplaatsen bij mini-crèches. Dat gaat de gemeente dus aan subsidies 4.290 euro kosten. De zelfstandige initiatieven van opvang moeten wel voldoen aan bepaalde voorwaarden om recht te hebben op de gemeentelijke toelage: minstens 1 jaar werking hebben, in het bezit zijn van een attest van toezicht van Kind & Gezin en een veiligheidsattest van de brandweer. De opvangt moet ook aangeboden worden in Groot-Beveren.
Zn dan zijn er Zelfstandige onthaalouders die ook kampen met hoge werkingskosten en zij krijgen geen van geen enkele instantie financiële ondersteuning. Daarom stelt de Beverse schepen van kinderopvang voor om ook aan de zelfstandige onthaalouders een subsidie toe te kennen van 30 euro per opvangplaats per jaar. Voor een zelfstandige onthaalouder met 7 opvangplaatsen bedraagt deze toelage dan 210 euro per jaar.
Momenteel zijn er in het totaal 48 opvangplaatsen bij zelfstandige onthaalouders. Dit brengt de gemeentelijke subsidie op 1.440 euro. De voorwaarden om recht te hebben op deze subsidie zijn dezelfde als deze voor een mini-crèche.
De Onthaalouders aangesloten bij de Dienst voor Opvanggezinnen (DVO)van vzw ’t Ballonneke krijgt voor de dagopvang (0-3jaar) jaarlijks een subsidie van ongeveer 3.800 euro op basis van het aantal opvangprestaties.
Deze subsidie wordt aan de dienst uitbetaald, en wordt gebruikt voor allerlei kosten zoals administratie, vorming, speel-o-theek,... De onthaalouders genieten dus enkel onrechtstreeks van deze gemeentelijke subsidie.
Om deze onthaalouders te motiveren stelt de gemeentelijke dienst voor om ook aan hen persoonlijk een subsidie uit te keren op basis van hun aantal opvangplaatsen en mits één jaar werking. De schepen van kinderopvang stelt een subsidie voor van 20 euro per opvangplaats per jaar. Voor een aangesloten onthaalouder met 4 opvangplaatsen bedraagt deze toelage dan 80 euro per jaar. Momenteel zijn er nog slechts 89 opvangplaatsen bij de dienst voor onthaalouders. Dit brengt de gemeentelijk subsidie op 1.780 euro.(r.d.)