Vlaams Belang verwittigde al in 2007 dat Kieldrechtse hoeves gevaar liepen

Image
Algemeen zicht op Hof ter Walle en de gebouwen.
KIELDRECHT/BEVEREN. Vlaams Belang Beveren, volgt het nieuws rond de vernietiging van Doel en omgeving ook nauwgelet op. Bruno Stevenheydens woonde voorheen in Kieldrecht en kent daar de situatie bijzonder goed. Hij kent ook de waarde die bepaalde boerderijen er hebben. En precies daar zijn ze nu begonnen met afbraak.

"Ditmaal staan ze niet in de weg van de havenuitbreiding maar zouden ze moeten verdwijnen omdat er  zich naast de hoeves een natuurgebied bevindt dat enkele jaren geleden werd aangelegd. Alsof vogels en natuur bezwaar zouden maken tegen het behoud van enkele waardevolle monumenten van ons erfgoed", zegt volksvertegenwoordiger Stevenheydens.

In het gemeentebestuur zullen ze zich nog wel herinneren dat Stevenheydens twee jaar geleden meermaals heeft gevraagd om te zorgen dat de boerderijen van Kieldrecht gevrijwaard zouden blijven want er was toen al een sloopaanvraag binnen gekomen van de VLM (Vlaamse Landmaatschappij). Er werd toen gevraagd om samen met de Vlaamse overheid naar een oplossing te zoeken. Het was toen augustus 2007.

Raadslid Stevenheydens keek nu even terug: "Gezien zowel het gemeentebestuur van Beveren als de Vlaamse regering geleid worden door de CD&V zou men hier toch resultaat mogen verwachten." In augustus 2007was er al sprake van de sloop van  4 boerderijen in de Oud Arenberg. Vlaams Belang wees er toen op dat het gebouwen waren die getuigden van ons bijzonder cultureel erfgoed. Het was toen ook al duidelijk dat het neerleggen van de boerderijen gewoon moest gebeuren voor het nabijliggend natuurgebied. 

Image
De oude schuur van Ter Walle.

Uit een nota van 2007 blijkt dat Bruno Stevenheydens het college inderdaad wees op het feit dat de VLM nog in dat jaar verschillende boerderijen op de Oud Arenberg wilde slopen. Het college bleek,  eind januari 2007, niet op de hoogte te zijn. Maar schepen Deckers beloofde dat men de nodige inspanningen zou leveren om het behoud te verzekeren. Men zou met de Vlaamse Land Maatschappij goede contacten hebben en zoeken naar een herbestemming voor de verschillende boerderijen.

De Vlaamse regering heeft steeds gesteld dat het niet nodig zou zijn de boerderijen te slopen, enkel zouden zij een nieuwe bestemming krijgen. Het college was voorstander van behoud van de hoeves mits een andere bestemming en de provincie adviseerde ook in die zin.

In februari 2007 ontving de gemeente Beveren de verschillende slopingsaanvragen. Ze adviseerde de sloping van de twee waardevolste boerderijen nr. 71 en 73 (Hof ter Walle) ongunstig, de andere 2 gebouwen kregen een gunstig advies. Zowel de ongunstige adviezen van de gemeente en de cel onroerend erfgoed werden genegeerd. Volgens de redenen die men aanvoert, zou het behoud van de hoeves de consequente uitvoering van het beslist beleid (RUP fase 1) hypothekeren en draagt de sloping bij tot de realisatie van het homogeen natuurgebied en kadert het in de doelstellingen van het vogelrichtlijngebied. Enkel het woonhuis van Hof Ter Walle wilde VLM (tijdelijk?) behouden om vandaar te zorgen voor het beheer van de natuurcompensaties.

Image
De schuur werd toegetakeld maar daarna viel de afbraak stil.

Het Vlaams Belang 2007 heeft zich in het Vlaams parlement verzet tegen de aanleg van de natuurgebieden waarvan de zoetwaterkreek langsheen de Oud Arenberg een onderdeel is. De afbraak van de desbetreffende hoeves werd onzinnig genoemd, geen vogel zal het natuurgebied mijden door de aanwezigheid van de gebouwen. Integendeel, de verschillende gebouwen maken deel uit van ons erfgoed. In het noorden van Beveren zijn al veel te veel waardevolle gebouwen en boerderijen vernietigd.

We blijven nog in dat zelfde jaar waarin het Vlaams Belang met verwondering vastelde dat de gemeente sinds de ontvangst van de kennisgeving van de aangekondigde sloping nog niets ondernomen had. "De gebouwen staan in niemand zijn weg", zei Stevenheydens toen, "Slopen zou enkel een onnodige en zoveelste verminking van het landschap zijn. Eveneens is het onbegrijpelijk dat men geen nieuwe bestemming aanwendt voor deze waardevolle gebouwen die getuigen van de oorspronkelijke polderbebouwing!"

En nu is het 2009. De sloping werd ingezet maar dan weer gestopt en er kwamen berichten dat de historische hoeves van Oud Arenberg 71 en 73 voorlopig gespaard zouden blijven. De gemeente Beveren zou met de Vlaamse overheid een gesprek willen en een duidelijk standpunt verlangen. Maar het Vlaams Belang kan nog moeilijk volgen want dinsdagavond gaf de gemeente toch de medewerking om de aannemer van de sloping, zijn gang te laten gaan door het zenden van de politie. Op die manier kon de aannemer de schuur van Hof ter Wallle al serieus toetakelen.
 
"Dit optreden was voorbarig en onnodig!", aldus Bruno Stevenheydens, "Het Vlaams Belang heeft begin 2007 het college geïnformeerd over de plannen van de VLM om de historische hoeves te slopen. Op dat ogenblik werd onze ongerustheid door het gemeentebestuur nog weggelachen. Uiteindelijk heeft het college behalve een negatief advies weinig ondernomen om mee te zoeken naar een goede bestemming van de historische gebouwen. Zowel Vlaanderen als Beveren missen een gezonde visie op erfgoed."

Bruno Stevenheydens belooft dat Vlaams belang op de eerstkomende gemeenteraad nogmaals zal aandringen op de blijvende vrijwaring van deze gebouwen: "De Europese regelgeving belet het behoud van gebouwen aan de rand van tijdelijke natuurcompensaties niet. Mits gezond verstand en visie zijn er voldoende mogelijkheden om deze historische hoeves te behouden."  (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

oa deze woning in de Camermanstraat zal worden afgebrokenBEVEREN.  De Maatschappij voor Grond in Industrialisatiebeleid Linkerscheldeoever wil opnieuw 40 woningen in Doel afbreken. Het heeft...

BEVEREN. Dat  minister Van Grembergen de Doelse kogge naar Baasrode wil over brengen en niet naar Beveren, heeft het schepencollege en  de gemeenteraad  erg ontgoocheld. Burgemeester...

DOEL. Het Deurganckdok is officieel geopend en Koning Albert II zag hoe mooi het was. Maar dat het meest schilderachtige dorpje van het Waasland door verloedering al een 'kader' is verloren,...

DOEL. Voorbije week was in het Waasland nogal wat te doen rond de uitspraken van Bart Casier, directeur van de Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Land van Waas. Die stelde namelijk dat de komst...

DOEL. Vlak voor het kerstweekeinde werden in Doel twee perfect bewoonbare woningen professioneel 'onbewoonbaar' gemaakt. In huizen in de Pastorijstraat en de Scheldemolenstraat werden de...

DOEL. Het actiecomité Doel2020 stelt zich vragen bij het havenbeleid van de Vlaamse overheid. Volgens het comité stapelt die overheid de blunders op. Zo wordt momenteel het Doeldok -...