Veel volk op nieuwjaarsdrink

Image
’t Is kwart over vier zondagnamiddag. Erik Roelandt kon de 20.000ste schaatser verwelkomen. Dat werd tot haar grote verrassing Sandra De Doncker uit Grimbergen. Haar rode kerstmuts heeft ze afgezet en staat met de rode schaatsen klaar.
BEVEREN. De Nieuwjaarsdrink van het gemeentebestuur lokte bijzonder veel volk naar de Grote Markt waar burgemeester Marc Van de Vijver en zijn schepenen de honneurs waarnamen. Vooral voor schepen Raf Van Roeyen was het een dag van glorie. Samen met feestcoördinator Erik Roelandt, had hij de gemeente de voorbije weken schitterende 'ijsdagen' aangeboden. Met hart en ziel bleef Raf Van Roeyen het ganse gebeuren opvolgen. Hij was de 'voedstervader' van de ijspiste en alles wat er op en rond plaatsvond.

De nieuwjaarsgroet van het gemeentebestuur bewees ook hoe nauw de betrokkenheid met de bevolking is. In de organisatie van de Nieuwjaarsdrink werkten ook de Chiro Sint-Martinus mee en het Rode Kruis Beveren plus nog meerdere vrijwilligers. Het was wel tof dat jongeren zich met een schaal tussen het volk begaven om drank of een boterhammetje aan te bieden. Een jongen bood stukjes pekelharing aan en dat viel best in de smaak. Hapjes en drank, wat moet een mens nog meer hebben als je dat allemaal kunt koppelen aan een eerste contact in een nieuw jaar. Alles werd op film vastgelegd door Freddy Reyns en we zijn er zeker van dat hij prachtige beelden zal hebben samengebracht van het hele gebeuren. Een document.

Image
Het ontvangstcomité komt de 20.000ste ophalen: vlnr Schepen Van Roeyen, Sandra, ijsmeester Philip, Erik Roelandt en de vriend van Sandra.
Maar op deze zondag kwam ook nog een record aan het licht. Toen zondagmorgen het cijfer van het aantal schaatsers op 19.750 stond, werd het duidelijk dat de 20.000 zou worden gehaald. Een record voor deze 7de uitgave 2008 - 2009.
In de loop van de namiddag, net toen de Nieuwjaarsdrink van start ging, stonden schepen Raf Van Roeyen, coördinator Eric Roelandt, communicatieambtenaar Silvie Maes en ijsmeester Philip klaar aan de kassa om er de 20.000ste aan te duiden. Een gezelschap van een viertal personenkwam in beeld en een dame met rode kerstmuts op, werd er uitgepikt. "Jij bent de 20.000ste", sprak Eric Roelandt haar toe. De dame met een rood paar ijsschaatsen in de hand, begreep het niet zo goed. Haar vriend kwam er naast staan. En toen verduidelijkte Eric Roelandt de zaak.
De dame trok de rode muts van over de blonde haren want ze merkte op dat er foto’s genomen werden. Ze zette haar ijsschaatsen aan de kant nadat ze werd uitgenodigd voor een traditionele foto op het ijs. Zoals eerder daar ook al Bing Vasen had gestaan, die de eer genoot de 100.000ste te zijn van alle zeven de organisaties samen.

Image
vlnr: Ijsmeester Philip, Sandra De Doncker en schepen Raf Van Roeyen

Image
Op de kiosk werden de prijzen uitgereikt aan Bing Vasen als 100.000ste en Sandra De Doncker die nu op de slotdag de 20.000ste werd voor 2008-2009.

Op de ijspiste werd Sandra De Doncker, zo heette de 20.000ste, geplaatst tussen Schepen Van Roeyen en ijsmeester Philip Smekens. Net alsof dat twee bodyguards waren voor de aantrekkelijke Sandra uit Grimbergen. Zij werd in Beveren gelauwerd, waar ze op bezoek was de familie van haar vriend. Het was ook voor de eerste keer dat ze op de Beverse ijsbaan kwam schaatsen. Ze ging een hele tijd geleden nog schaatsen in Vilvoorde. "Ik vind Beveren een schone ‘stad’. Het is hier aantrekkelijk gemaakt in die sfeer van Kerstmis en zo. Ook vind ik de schaatsbaan hier goed en er is vooral veel volk. Ik kom minstens éénkeer per maand naar Beveren", aldus Sandra. Ze werkt als hostess op de luchthaven van Zaventem.

Image
De ganse groep vrienden, kennissen en fans rond Sandra De Doncker.

Na de traditionele foto op het ijs ging het naar de gemeentelijke kiosk waar het officieel gedeelte moest worden afgehandeld en waar de hulde van de 100.000ste én de 20.000ste moest worden gehouden. Burgemeester Marc Van de Vijver hield van op de kiosk, waar het 'Klein Muziekske' van Melsele voor de muzikale omlijstying zorgde, zijn nieuwjaarstoespraak. Hij vond dat een Nieuwjaarsdrink naar de bevolking toe, niet te ingewikkeld mocht zijn.

Image
Er kwam een massa volk opdagen voor de nieuwjaarsreceptie
"Gewoon op en eenvoudige manier bij een hapje en een drankje, wat keuvelen en elkaar een gelukkig jaar toewensen  en gewoon gezamenlijk een beetje ‘gemeenschap’ vormen en gezelligheid beleven."

Voor Van de Vijver was het niet alleen de nieuwjaarsdrink, maar ook het afsluiten van drie weken ‘ijsplezier’. "En ik denk dat we met veel trots mogen zeggen en we zeker niet met blozende kaken moeten staan, dat dit jaar 2008 - 2009 een enorm succes is geworden voor de ijspiste. Alle records die in het verleden naar voor zijn gekomen, werden dit jaar gebroken." Hij wees er wel op dat het weer mee zat en wel in die zin dat er bijna geen regen viel. "En voor de kas van de gemeente was dat ook goed want we hebben niet zoveel energie moeten gebruiken voor de ijsvorming omdat de temperaturen nogal laag waren. Dat is zo meegenomen", aldus Marc Van de Vijver

Image
De mannen van ’t Klein Muziekske uit Melsele zorgden voor de muzikale omlijsting.
Vervolgens sprak de burgemeester zijn nieuwjaarswens uit: "Ik wil u allen een jaar toewensen zonder ernstige gezondheidsproblemen. Dat de wensen die in het verleden zijn gegroeid, dit jaar mogen uitkomen. Dat jullie de onvervulde dromen moge beleven in dit nieuwe jaar. Dat het een jaar wordt vol eenvoudige vreugde en vriendschap en dat jullie gewoon gelukkig mogen zijn met elkaar, een beetje geven en nemen. Zie elkaar doodgewoon graag. Geef een beetje genegenheid en liefde aan eenieder die jullie lief is. En begin er mee vandaag en het wordt zeker en vast een schitterend en boeiend 2009."

Nadat Schepen Raf Van Roeyen de massa nog had toegesproken om er op te wijzen dat er meer dan  120.000 schaatsers naar de ijspiste kwamen sedert het ontstaan, werden de laureaten gehuldigd: Bing Vasen uit

Image
Schepen Raf Van Roeyen die het publiek vertelde dat er nu al meer dan 120.000 bezoekers naar de ijspiste kwamen.
Beveren als 100.000ste en Sandra De Doncker uit Grimbergen als 20.000ste van de 7de uitgave. Ze kregen een paar ijsschaatsen die ze mochten komen omwisselen als de maat niet juist was!

Schepen Van Roeyen had achteraf de brede glimlach: "Dat is hier echt de Beverse gemoedelijkheid", zei hij, "En dat zijn we gewoon. Eenvoudige dingen zonder veel poespas. Heel prettig. Ik heb aan Erik Roelandt een schitterend man die alles mee opvolgt. We volgen het gebeuren van heel nabij. Onze routine is ondertussen ook al zo groot, dat er bijna geen problemen meer zijn."

Ook het Beverse publiek spaarde de positieve reacties niet. Zo weten ze nu in Beveren dat er een groot verschil is met steden als Antwerpen. "De Beverse ijspiste wordt schitterend gerund", aldus de schepen van ‘feesten’.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. Het leggen van een ijspiste op de Grote Markt van Beveren is een traditie geworden en de gemeente heeft besloten, na een grondige evaluatie, het nog allemaal leuker te maken. Dit jaar zal...

BEVEREN. De ijspiste die op 18 december wordt opengesteld voor het publiek is zoals het thema zegt, wel "Anders". Dit jaar is het één grote ijsvlakte van 450 m². ...

BEVEREN. Zaterdagavond heeft burgemeester François Smet het geel-blauwe lint doorgeknipt om zo de ijspiste officieel te openen. Lieten vorig jaar de weersomstandigheden niet toe om het...

BEVEREN. De ijspiste kent een nooit gekend succes. Het record van vorige jaren is gebroken en op donderdag 6 januari om 11u zal het schepencollege paraat staan om de 12.500ste bezoeker te...

BEVEREN. De ijspiste op de Grote Markt in Beveren trok 15050 bezoekers. Dat is bijna een verdubbeling t.o.v. de eerste editie in 2002. Op zondag 8 januari werd om 16 uur de 15 000ste bezoeker...

BEVEREN. De vijfde editie van de ijspiste op de Grote Markt in Beveren heeft met 16711 bezoekers alle records gebroken. Ter vergelijking: vorig jaar bezochten 15050 schaatsers de ijspiste.