Minder Mobielen Centrale Burcht overgenomen door OCMW
ZWIJNDRECHT. De MMC Burcht gaat een andere weg op want ze zal vanaf 2009 worden verzorgd door het OCMW, maar aan de werking zal maar weinig veranderen. De verantwoordelijke is thans de vroegere schepen Karel Janssens maar zijn vrijwilligersgroep is ouder geworden en kan zich niet meer met dezelfde inzet voor de MMC geven.
Eigenlijk is het de enige centrale in de regio die nog wordt uitgebouwd met privépersonen. Ze valt onder Taxistop en is voor de mensen met verplaatsingsproblemen en een beperkt inkomen om hen toch de nodige transportmogelijkheden te bieden. Meestal gaat het om gehandicapten, bejaarden of mensen in een sociale noodsituatie die familie willen bezoeken, naar de dokter moeten of boodschappen willen doen.
En toch is het geen echte ‘handicar’ want in de Minder Mobielen Centrale moet men ook voldoen aan een bepaald inkomen én minder mobiel zijn. Het gebruik van de MMC's is voorbehouden aan mensen met een maximaal inkomen van twee keer het leefloon. Bovendien mag er voor het gevraagde traject geen openbaar vervoer voorhanden zijn tenzij dat voor de betrokkene niet toegankelijk is.
Er werd en wordt steeds met vrijwilligers gewerkt die momenteel met een groep van een 15-tal zijn. Er is iemand die de telefoon opneemt en de administratie doet.
Ze rijden ook met hun eigen wagen. Die is via Taxistop verzekerd en zijn met alles in orde. De persoon die vervoerd wordt mag ook één begeleider mee nemen.
De vrijwilliger kan ook zelf zijn medewerking regelen: wanneer hij rijdt en welke transporten hij doet. Er zijn er ook die bv. niet door de Kennedytunnel wensen te rijden of niet door het stadscentrum. Dan kán dat. Maar het gaat er dus wel om, steeds met de eigen wagen te rijden tegen een kleine vergoeding.
Nu is de vraag gekomen of het OCMW de werking van de Minder Mobielen Centrale wil overnemen. Er werd positief op gereageerd. Er is ruimte voor en de OCMW-raad heeft reeds de princiepsbeslissing genomen de overname te realiseren. Het kost ook niets en er zijn geen extra personeelsleden voor nodig.
De bestaande vrijwilligers blijven niet allemaal in dienst. Er zijn er die het niet zien zitten omdat vanaf 2009 er ook voor Zwijndrecht moet gereden worden. Toch moet het lukken om voldoende vrijwilligers te vinden, nu ook Zwijndrecht er voor het eerst beroep op kan doen.
OCMW-voorzitter Chris Vermeulen: "Er zullen wel nog enkele afspraken moeten gemaakt worden omtrent de overname: op welke manier doen we het? Van wanneer? Hoe? Hoe betrekken we er de mensen bij die er al jaren bij zijn? Kunnen wij als OCMW zomaar de verzekering over nemen of moeten wij een nieuwe afsluiten op naam van het OCMW?"
De mensen die gebruik willen maken van de centrale zullen zich zeker 1 of 2 dagen vooraf telefonisch moeten aanmelden op het OCMW van waaruit dan een chauffeur zal gezocht worden.
Een handicar is het niet. Voorzitter Vermeulen ziet het verschil ook in de aard van de vervoerde personen. Een handicar is er vooral ook voor mensen die in een rolstoel zitten. De Minder Mobielen Centrale is er voor minderbegoeden die ook geen taxi kunnen betalen of die door een handicap die hen niet toelaat het openbaar vervoer te nemen.
Het kost 0,28 euro per kilometer en ze moeten lid zijn van Taxistop zoals dat nu ook in Burcht is. De gebruiker betaalt jaarlijks 7 euro lidgeld waarin meteen een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is inbegrepen
"Wij wilden het nu toch opentrekken. In Burcht was het Ziekenzorg die het organiseerde en enkel voor Burcht reed. Nu het OCMW het overneemt, willen we dat het aan de volledige Zwijndrechtse bevolking wordt aangeboden.", aldus nog de OCMW voorzitter. (Rolf Duchamps)