Wie wordt 100.000ste schaatser op Beverse ijspiste?

ImageBEVEREN. In het Kasteel Cortewalle werd woensdagavond het gebeuren rond en op de ijspiste voorgesteld die van zaterdag 13 december tot zondag 4 januari door de gemeente wordt georganiseerd. Schepen van Feestelijkheden Raf Van Roeyen en de gemeentelijke projectcoördinator Erik Roelandt konden met fierheid de nadruk leggen op het uitkijken naar de 100.000ste schaatser die in deze 7de editie kan worden verwelkomd.

Schepen Van Roeyen, die zijn toespraak begon met de woorden "de voorstelling van de Beverse Feesten". Hij noemde de ijspiste een schitterende traditie: "Met het product dat wij aanbieden, moet het toch mogelijk zijn om de 100.000ste schaatser te bereiken. De IJspiste vorm een prachtig geheel dat voor Beveren een visitekaartje is om echt fier op te zijn." Tijdens de eindejaarsperiode is de IJspiste helemaal niet meer weg te denken. En zoals Raf Van Roeyen ook zei: "het niveau gaat nog altijd continu omhoog. Beverse feesten in de vorm van winterse feesten!" Het succes van de ijspist is niet te  ontkennen: in 2002 schaatsten er 7590 mensen, vorig jaar al 19346.

Maar wat wil je uit het aanbod van de omlijsting blijkt toch dat het gemeentebestuur alles in het werk stelt om jong en oud naar het ijs onder de kerktoren te lokken. Om aan de 100.000 te geraken in deze 7de uitgave zullen er 15.408 schaatsers moeten komen. "En dat moet zeker lukken", vindt schepen Van Roeyen, "Zeker met leuke activiteiten zoals 'For Your ICE only' van Speelplein Bartje, KSK B on ICE van de supportersvereniging van KSK Beveren, de extra gezellige marktdagen met proevertjes en de gratis nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur." De gemeente zal de 100.000ste schaatser huldigen met een geschenk.

Image
Projectcoördinator Erik Roelandt en schepen Raf Van Roeyen die het gebeuren op en rond de ijspiste voorstelden.
Een extraatje wordt dit jaar ook de lokale Music for Life actie. In navolging van StuBru organiseren de vrijwilligers van Togenbik van zaterdag 20 tot en met dinsdag 23 december een verzoekplatenprogramma op de ijspiste. De bijdragen voor de nummers gaan integraal naar het goede doel van de StuBru actie 2008, nl. moeders op de vlucht voor oorlog en geweld. En uiteraard is iedereen ook welkom in het jeugdhuis voor een afterparty op 23 december vanaf 22 uur.

De ijspiste, gebouwd door Ice World, wordt 's nachts bewaakt door de vriendenkring van de brandweer. De medewerkers van het Rode Kruis en de andere vrijwillige ijspistemedewerkers nemen drie weken lang, ook op minder evidente uren en dagen, de werkzaamheden op en rond de ijspiste op zich. Ook ijsmeester-coördinator Philip Smekens zal drie weken lang non-stop aanwezig zijn om de uitbating van de ijspiste in goede banen te leiden.

Net zoals vorig jaar is de pist 510m² groot en staan meer dan 600 schaatsen en een 50-tal bobskates te beschikking. Wie wil, kan schaatsen huren aan 2 euro. Ook het inkomticket kost 2 euro. Andersvaliden, personen vanaf 55 jaar en houders van een vrijetijdspas krijgen 50% korting. Meerbeurtenkaarten met totale waarde van 20 euro zijn aan de kassa verkrijgbaar voor slechts 15 euro. Kinderen, geboren in 2003 schaatsen gratis! Wie verjaart in de eindejaarsperiode mag op die dag gratis komen schaatsen op vertoon van de identiteitskaart.

Let op: om letsels te voorkomen, is het dragen van handschoenen op de ijspiste verplicht.

Image
De organisatoren en medewerkers aan de ijspiste.

De verschillende evenementen zetten we voor u op een rij:

• Traditioneel wordt de eerste week van de ijspiste gereserveerd voor het schoolschaatsen. De sportdienst Beveren biedt dan aan 3100 schoolkinderen uit 35 verschillende scholen een uurtje schaatsplezier aan. Bijna alle scholen uit Beveren en 13 scholen uit Antwerpen, Sint Niklaas, Sint Gillis, Kruibeke en Meerdonk zullen gedurende 5 dagen hun  beste schaatsbeentje voorzetten. Dit zijn maar liefst 100 kinderen meer dan vorig jaar en dat aantal zal de komende dagen nog aangroeien en ook dat telt mee voor de rush naar die 100.000.

• Om te leren schaatsen heeft de sportdienst zich net als alle andere jaren ingezet door sportkampen te organiseren. Maar vanaf de eerste inschrijvingsdag in oktober waren alle plaatsen voor deze initiatie al ingenomen. Op het einde van de kerstvakantie zullen 45 kinderen van 6 tot 9 jaar de kunst van ijschaatsen bezitten. Allei, dat hoopt men toch. Ook het sportkamp ijshockey is populair bij de Beverse jeugd. De twee ijshockeysportkampen zijn ook volgeboekt.

• Horeca Markt baat chalet 'Den Uitschuiver' uit en verzorgt een Happy Hour voor alle genodigden op 13 december op de VIP-avond en officiële opening van de ijspiste

• Een nieuw gegeven is Music for Life. In navolging van de Studio Brussel actie met het Glazen Huis in Gent organiseren de vrijwilligers van Togenblik van zaterdag 20 december tot en met dinsdag 23 december een verzoekplatenprogramma op de ijspiste in Beveren. Ze blijven niet overnachten, maar geven van 10 tot 22 uur het beste van zichzelf. De inkomsten gaan integraal naar het goede doel 2008 van Studio Brussel, nl. ‘Moeders op de vlucht voor oorlog en geweld.’

• En dan is er ook weer Speelplein Bartje. Dat is traditie. Dit jaar zorgt Bartje op zaterdag 27 december van 14 tot 17u30 voor dolle pret met filmsterren op het ijs. Onder het motto 'For your ICE only', wat niet te vertalen is in het Nederlands, krijgen kinderen die verkleed komen als filmster (James Bond, Harry Potter, Wall-E,…) een leuke verrassing.

Image
De persvoorstelling werd druk bijgewoond door de medewerkers aan het ijspiste gebeuren.
• Aangenaam Winkelen brengt sfeer op het marktplein met de opstelling van een gigantische kerstboom.

• Wat waarschijnlijk ook niet in onze eigen taal kan uitgedrukt worden is 'KSK B on ice'. De supportersvereniging van KSK Beveren brengt iets nieuw naar het ijspiste gebeuren op vrijdag 26 december van 14 tot 17u30 en van 18 tot 21u30. Voor iedereen die in een geel-blauw kledingstuk komt schaatsen zal een geschenkje klaarstaan. Prospeir Den Beir, Minnie Mouse en de cheerleaders zijn ook van de partij.

• Extra gezellig markten zit er in op de dinsdagen 23 en 30 december want naast het schaatsenkan men dan ook de kramen op de wekelijkse markt bezoeken die op het marktplein staan. Zij zijn voor de gelegenheid mooi aangekleed. De marktkramers promoten hun waren met proeverijen, kortingsbons,

• Op zondag 4 januari van 16 tot 18u trakteert het gemeentebestuur al haar inwoners op een natje en een droogje op de gratis nieuwjaarsdrink.  Op het marktplein kan men dan met lege portemonnee na de dure feestdagen genieten van een gezellige drink, BBQ hapjes, muziek, acts en een live demonstratie ijssculpturen meemaken.

( Samengesteld door Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN. Het leggen van een ijspiste op de Grote Markt van Beveren is een traditie geworden en de gemeente heeft besloten, na een grondige evaluatie, het nog allemaal leuker te maken. Dit jaar zal...

BEVEREN. De ijspiste die op 18 december wordt opengesteld voor het publiek is zoals het thema zegt, wel "Anders". Dit jaar is het één grote ijsvlakte van 450 m². ...

BEVEREN. Zaterdagavond heeft burgemeester François Smet het geel-blauwe lint doorgeknipt om zo de ijspiste officieel te openen. Lieten vorig jaar de weersomstandigheden niet toe om het...

BEVEREN. De ijspiste kent een nooit gekend succes. Het record van vorige jaren is gebroken en op donderdag 6 januari om 11u zal het schepencollege paraat staan om de 12.500ste bezoeker te...

BEVEREN. De ijspiste op de Grote Markt in Beveren trok 15050 bezoekers. Dat is bijna een verdubbeling t.o.v. de eerste editie in 2002. Op zondag 8 januari werd om 16 uur de 15 000ste bezoeker...

BEVEREN. De vijfde editie van de ijspiste op de Grote Markt in Beveren heeft met 16711 bezoekers alle records gebroken. Ter vergelijking: vorig jaar bezochten 15050 schaatsers de ijspiste.