Sociaal Huis zonder bakstenen

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Het lokaal sociaal beleidsplan dat in november 2008 werd goedgekeurd door de gemeenteraad voorziet in de oprichting  van sociale infopunten om te voldoen aan het verplichte Sociaal Huis in elke gemeente. Tegen mei 2009 moet dat in elke gemeente in orde zijn nadat Zwijndrecht ook uitstel kreeg, zoals nog tal van andere gemeenten. Het Sociaal Huis zal in Zwijndrecht geen ‘bakstenenhuis’ worden maar de contactmogelijkheden zullen wel op drie manieren worden aangeboden via infopunten, twee in Zwijndrecht en één in Burcht. Er wordt dus geen speciaal gebouw voorzien.

De infopunten zij gewoon loketten waar de mensen heen kunnen komen voor alle informatie. Alles is het resultaat van een voorbereiding door een aantal themawerkgroepen met afgevaardigden van verschillende sociale organisaties die werkzaam zijn in of voor Zwijndrecht.  Zij konden formuleren hoe ze de invulling van en Sociaal Huis zagen.

In plaats van alles in één gebouw samen te brengen zal Zwijndrecht het Sociaal Huis op drie verschillende manieren invullen:
Het OCMW zal als 'ondertitel' Sociaal Huis dragen, er komen drie Infopunten Sociaal Huis en komt een website met de naam Sociaal Huis Zwijndrecht (sociaalhuis.zwijndrecht.be).

De infopunten worden voorzien in het administratief centrum aan de dienst Sociale Zaken, aan het onthaal van het OCMW en in Herleving in Burcht.  Deze infopunten worden bemand door het bestaande personeel, men voorziet geen extra personeel, binnen de bestaande openingsuren. Het is iemand die op de hoogte is van alle diensten en hun informatie is opgenomen in een productencatalogus.
Deze catalogus moet worden ingegeven in een database.  waar alles in terug te vinden is over de organisaties die in Zwijndrecht actief zijn of er een werking hebben én waar de bevolking beroep op kan doen. Dat kan gaan van sportvereniging tot gezinszorg tot aanvraag van pensioenen enz. De medewerkers van de infopunten zullen een opleiding krijgen, georganiseerd door OCMW en gemeente, over de dienstverlening van alle sociale actoren.

De infopunten zullen een herkenbare signalisatie krijgen, met de nodige verwijzing naar de huisstijl van OCMW en gemeente. Er wordt een centraal telefoonnummer voorzien en een centraal mailadres.

De mensen kunnen er heen komen met hun vraag naar info en de bedoeling is dat, wanneer ze het infopunt verlaten, ze weten bij wie ze moeten zijn en welke papieren ze eventueel moeten meenemen. Het is eigenlijk de bedoeling dat men maar één keer ergens naartoe moet gaan.
Nu is het vaak zo dat men op een dienst komt en dat men dan zegt dat men bv. zijn trouwboekje of andere documenten bij moet hebben. Men moet dan nog eens terugkeren. Wie eerst naar het infopunt stapt weet precies vooraf wat hij moet meenemen. Het is zelfs zo dat een telefoonnummer kan meegegeven worden om een afspraak te maken.

In de gemeenteraad wees raadslid Frans De Gendt (sp.a) er op dat de verantwoordelijken van een infopunt een degelijke opleiding moeten hebben om de mensen juist door te verwijzen. Maar ook tact en zwijgplicht moet hen eigen zijn. Hij vond dat men het inrichten van een infopunt zeker niet mocht onderschatten.
In de infopunten kan dus basisinformatie worden verschaft. Het is de bedoeling dat een registratiesysteem wordt voorzien, zodat de Sociale Infopunten ook signalen kunnen opvangen over veel voorkomende sociale 'problemen' in Zwijndrecht.

website

Heel wat al ook op een aparte website komen die gekoppeld is aan deze van de gemeente. Er kan een afzonderlijke portaalsite worden gemaakt voor sociale dienstverlening met de naam 'Sociaal Huis'. Deze portaalsite kan dienen als opzoekinstrument voor de baliemedewerkers van de infopunten en ook toegankelijk zijn voor het publiek via het internet. Alle producten van het OCMW en gemeentebestuur zitten al in deze database.
Op de website zullen alle items voor komen: wonen, inkomen, familie, gezondheid, werken enz. Die items  worden da verder uiteen getrokken zoals bv. onder ‘wonen’ kan men info opvragen over serviceflats, poetshulp, gezinshulp…

De firma LCP, die leverancier is van de gemeentelijke website, kan ook zorgen voor een koppeling met de Vlaamse Rechtenverkenner. Op die manier moeten onze sociale producten maar één keer worden ingegeven in de database en komen ze zowel op de portaalsite 'Sociaal Huis Zwijndrecht' als op de Vlaamse website Rechtenverkenner. Het laat ons ook gemakkelijk toe beide websites up-to-date te houden.

Naast de website is een derde manier om aan info te geraken, een e-mail sturen waarin een vraag wordt gesteld. Er wordt dan vanuit het centraal infopunt een mail teruggestuurd met de nodige informatie.
Tenslotte is er ook nog een telefonische oproep mogelijk. Er wordt hiervoor nog onderzocht met de telefoonmaatschappij of het via een 0800-nummer zal kunnen zodat het gratis wordt. Het moet dan ingewerkt worden in de telefooninstallatie van de gemeente.

Het ‘Sociaal Huis’ zal aan de bevolking heel duidelijk bekend worden gemaakt. De infopunten zullen kunnen geraadpleegd worden door jong en oud. Van jongeren en jonge senioren wordt gehoopt dat ze de website zullen aanwenden. Maar er wordt wel rekening gehouden met inwoners die geen internet hebben en die kunnen dan de andere mogelijkheden gebruiken.

In Burcht komt het infopunt in Rusthuis Herleving. Er werd wel even gedacht aan twee maar dan moest er een passende locatie worden gevonden verder af van het rusthuis, aan de andere kant van Burcht. In de toekomst kan er dus nog wel een tweede komen maar verwacht wordt dat één wel zal volstaan. Het belangrijkste is, dat Burchtenaren niet naar Zwijndrecht moeten om een infopunt te raadplegen.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. Iedereen heeft recht heeft op vakantie, ook mensen met een beperkt budget.  Vanaf 11 mei 2016 kan iedereen met een beperkt budget terecht op woensdagnamiddag van 14 tot 17 uur in het Rap op...

BEVEREN. Het OCMW van Beveren doet mee met het project 'Kinderen eerst: lokale overlegplatformen voor de preventie en opsporing van kinderarmoede' van POD Maatschappelijke Integratie. Het Sociaal...

STEKENE. Er komt dan toch geen Sociaal Huis in de voormalige rijkswachtkazerne in Stekene, zoals eerder door het OCMW werd aangekondigd. In plaats van een fysiek loket komt er een digitaal e-loket,...

TEMSE. Elke gemeente is door de overheid verplicht een sociaal huis in te richten. Hoe een gemeente dat doet, kan ze grotendeels zelf bepalen. Bij het Sociaal InformatiePunt Temse (SIPT) gaan...

ZWIJNDRECHT. Het in december 2008 aangekondigde Sociaal Huis is er. Eind vorig jaar kreeg Zwijndrecht nog uitstel om het wettelijk verplichte Sociaal Huis op te richten. Op 18 mei is het...

WAASMUNSTER. Het Sociaal Huis breidt haar dienst ‘dinnerclub’ uit zodat alle 75-plussers ervan kunnen genieten. Tot hiertoe was dienst enkel beschikbaar voor ouderen die gebruik van de...