20 november: Dag van de Rechten van het Kind

Image
20 november: Dag van de Rechten van het Kind
SINT-NIKLAAS. Vandaag, donderdag 20 november, is de dag van de rechten van het kind. In Sint-Niklaas vindt het stadsbestuur kinderrechten belangrijk. Zo belangrijk dat die rechten niet één dag in de kijker worden gezet maar twee weken lang. De stad hanteert kindvriendelijkheid als toetsteen voor haar beleid. "Want", redeneert het bestuur, "Wat goed is voor het kind, is immers per definitie goed voor de volwassenen." Sint-Niklaas, de stad van kindervriend Sinterklaas, koestert de amibitie om te groeien tot 'stad van het kind'. Een kindvriendelijke stad dus. Om dat in de kijker te zetten, hangt vanaf vandaag aan de Stedelijke Bibliotheek een spandoek rond kinderrechten.

De spandoek rond kinderrechten is ontworpen door Karl Deckers. Hij fotografeert sinds 1996 kinderen vanuit alle hoeken van de wereld en wil met de spandoeken continue de aandachten vestigen op kinderrechten. Het maakt deel uit van z’n project ‘5+4=1’, 5 continenten, 4 windstreken en 1 wereld. In dat project gaat hij op zoek naar gelijkenissen en overeenkomsten tussen kinderen. "Dit is belangrijk. Zeker in een wereld waar sinds de aanslagen van 11 september 2001 en de Deense cartoons vooral culturele en religieuze verschillen worden benadrukt. Overeenkomsten benadrukken maar zonder blind te zijn voor de problemen", schrijft Deckers op z’n website.

Van 25 november tot 7 december loopt in de inkomhal van de bibliotheek aan het H. Heymanplein een tentoonstelling van Jeugd en Vrede over kinderrechten.

Op 25 november is er van 19 tot 20u30 een panelgesprek in de conferentiezaal van de Stedelijke Bibliotheek over participatie van kinderen en jongeren in het onderwijs, praktijkvoorbeelden van participatie op verschillende niveaus en de problematiek van kinderen van vluchtelingen. (mb)

 

 

Lees ook:

Met de campagne 'Open your mouth' wil vzw Kinderkreet kindermisbruik bespreekbaar maken.REGIO. De woorden ‘Breek de stilte’ zijn vooral gekend als het lied over autisme van Stef Bos en...